HAJDUK

Kako bi Hajduk mogao izgledati ako odradi spektakularne transfere?

Foto: Guliver Image

NAKON niza od pet pobjeda i jednog remija navijači Hajduka ne maštaju samo o tituli nego i o spektakularnim transferima. Odlična momčad, koju je sastavio sportski direktor Mindaugas Nikoličius, mogla bi biti dodatno pojačana, a na meti su Ivan Perišić, Nikola Kalinić i Filip Bradarić.

Iako takva imena, posebno Perišić i Kalinić, djeluju kao nerealne akvizicije za Hajduk, postoje dobri razlozi zbog kojih bi oni mogli obući bijeli dres. Najbolji igrač splitske momčadi Marko Livaja već je govorio o Perišićevom interesu za klub, a navijači su još u rujnu u Milanu izvjesili transparent kojim hrvatskog reprezentativca zovu na Poljud.

Livaja tvrdi da bi Perišić volio doći u Hajduk, a Nikoličius poručuje da je spreman učiniti sve da se to desi

"Perišić komentira praktički sve naše utakmice. Čak i nakon pobjede u Belišću mi je poslao poruku i čestitao. On sve to gleda. Ja ga ne želim forsirati pričom oko povratka. Znam da bi on htio, ali mu nije lako. Na njemu i njegovoj obitelji je da odluče što mu je najbolje za karijeru", izjavio je nedavno Livaja za Dalmatinski portal.

Ako već Livajine izjave nisu dovoljne da se među navijačima Hajduka probudi nada da sjajni Perišić u narednih godinu, dvije potpiše za splitski klub, odnosno da isto učine igrači poput Kalinića i Bradarića, što reći o poruci Nikoličiusa?

"Znate što se kaže u nogometu, nikad ne reci nikad", rekao je Nikoličius za Novu TV još početkom studenog, a onda dodao: "Ako se pojavi i najmanja šansa, budite sigurni da ćemo sve učiniti što je u našoj moći da ih vratimo."

Hajduk nije bio ovako jak još od ere Ibričića, kada se na Poljudu igrala Europa liga

Hajduk već ima vjerojatno najbolju ekipu u posljednjih 10 godina, od ere Senijada Ibričića i ljeta 2010. godine, kada je klub posljednji put izborio plasman u europsko natjecanje, nastupivši u Europa ligi, gdje je bio posljednji u skupini s grčkim AEK-om, Anderlechtom i Zenitom.

U momčadi su sada iskusni znalci Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Filip Krovinović, Nikola Katić, Josip Elez, Dario Melnjak, Gergo Lovrencsics, Marco Fossati i Alexander Kačaniklić, predvođeni fenomenalnim Markom Livajom, a uz njih stasaju izuzetno talentirani Stipe Biuk, Emir Sahiti i Marin Ljubičić.

Vrlo ozbiljan igrački kadar sada je u rukama dokazanog trenera Valdasa Dambrauskasa, koji je od početka pokazao da bi mogao biti pravo rješenje na klupi.

Takav kadar i ostvareni rezultati probudili su euforiju među navijačima Hajduka, koji svojom podrškom koliko-toliko uljepšavaju vrlo lošu posjećenost HNL-a. Na Poljudu je tijekom prvih sedam domaćih utakmica bilo 53.725 ljudi, što je bilo čak 44 posto ukupne posjećenosti HNL-a.

Perišić, Kalinić i Bradarić u inozemstvu mogu zaraditi više novca, ali ovakva šansa s Hajdukom pruža se samo jednom

Upravo bi takva euforija mogla još više privući Perišića, Kalinića i Bradarića. Neupitno je da svaki od njih i dalje može dobiti unosniji ugovor u europskim, azijskim ili američkim klubovima, ali ni igrači koje Hajduk sada ima nisu došli isključivo zbog novca.

Perišić će u veljači proslaviti 33. rođendan i standardan je u prvaku Italije Interu, što jasno govori o njegovoj reputaciji u europskom nogometu, a ugovor s ovim klubom istječe mu narednog ljeta. Poznato je koliko voli Hajduk i sigurno ga privlači ideja da pred kraj karijere s voljenim klubom piše povijest - osvoji titulu HNL-a i zaigra grupnu fazu nekog europskog natjecanja. Posebno kada zna da navijači na titulu čekaju od 2005. godine, a da u skupini europskih natjecanja nisu igrali već 11 godina.

Ako u njemu postoji ozbiljan motiv da se vrati, još veća je šansa da se na Poljud vrate Kalinić i Bradarić. Kalinić će u siječnju proslaviti 34. rođendan, a njegov ugovor s Veronom istječe također narednog ljeta. Bradarić će u siječnju imati 30 godina, a za saudijski Al-Ahli vezan je do kraja lipnja 2023. godine.

Ključnu ulogu odigrat će rezultati iz ove sezone i Nikoličius

Ključnu ulogu u ovim transferima odigrat će rezultati u ovoj sezoni i Nikoličius, koji je od dolaska u klub više puta dokazao da je nevjerojatan pregovarač. Uostalom, to umijeće je možda najbolje demonstrirao dovođenjem Kačaniklića.

Saznao je za situaciju koju je Šveđanin imao u Hammarbyju te se mudro umiješao u pregovore i doveo ga bez obeštećenja. Slično je uradio i s Livajom, ali i drugim igračima. Takve finte koristit će i u narednim pregovorima, a već je najavio da nije završio s dovođenjem velikih imena. Nakon sjajnog ljetnog prijelaznog roka na svojem Facebook profilu objavio je grafiku s novim igračima uz poruku: "Bit će toga još."

Stoga nije suludo zamisliti kako bi Hajduk izgledao s Perišićem, Kalinićem i Bradarićem. Budući da Dambrauskas igra u sustavu 4-2-3-1, za očekivati je da bi projektirao ovakvu postavu: L. Kalinić; Lovrencsics, Elez, Katić, Melnjak; Bradarić, Krovinović; Biuk, Livaja, Perišić; N. Kalinić.

Dometi takve ekipe, uz svu snagu na klupi, bili bi zaista veliki, a time bi i onaj Hajdukov šestogodišnji plan još više imao smisla - biti dva puta prvak u narednih šest godina te gotovo svake sezone igrati jedno od tri kontinentalna natjecanja i tamo biti rezultatski konkurentan.

Pročitajte više