Eredivisie

Ovako bi izgledao Ajax da nije prodavao igrače? Napad bi bio nezaustavljiv

Foto: EPA

NOGOMETNA škola Ajaxa spada među najbolje u svijetu i ovaj klub je zbog toga izuzetno cijenjen. 

Aktualni prvaci Nizozemske proizveli su neke od najboljih nogometaša svih vremena kao što su Johan Cruyff i Marco van Basten, a vrijednim radom ovaj klub je četiri puta uspio osvojiti naslov europskog prvaka. 

Klub koji je poznat po legendama svjetskog nogometa

Teško je uopće pobrojati sve legende koje su igrale za ovaj klub i ostavile velik pečat u povijesti svjetskog nogometa. Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Johan Neeskens, Clarence Seedorf samo su neki od tih igrača.

Ajax je u ovom stoljeću također proizveo nekoliko sjajnih nogometaša, a uspio je 2019. godine igrati i polufinale Lige prvaka gdje je nakon drame ispao od Tottenhama.

Nije se teško zapitati kako bi Ajax izgledao danas da je uspio zadržati sve igrače koji su kasnije otišli u najveće europske klubove.

Ajax je i u ovom stoljeću nastavio proizvoditi svjetsku klasu

Na golu takve momčad bio bi Jasper Cillessen čija karijera već neko vrijeme ne ide uzlaznom putanjom, ali neupitno se radilo o velikom talentu. On je trenutno ozlijeđen, ali je sezonu svakako počeo kao pričuva u Valenciji odakle je stigao iz Barcelone. Za Valenciju je od ljeta 2019. godine zabilježio 30 nastupa, a ranije je tijekom trogodišnjeg boravka u Barceloni upisao 32 nastupa.

Na mjestu desnog beka mogao bi igrati Toby Alderweireld kojem to nije prirodna pozicija, ali bi je mogao popuniti. On spada među najbolje braniče Premiershipa gdje nastupa za Tottenham.

Pozicija desnog stopera pripala bi igraču Juventusa Matthijsu de Ligtu, dok bi pored njega stajao Jan Vertonghen koji od ljeta nastupa za Benficu nakon što je igrao za Tottenham.

Daley Blind je trenutno u Ajaxu gdje se vratio nakon što je od 2014. do 2018. godine igrao za Manchester United. On bi igrao na mjestu lijevog beka.

U napadu bi igrale dvije legende koje su osvojile sve što sve osvojiti moglo

U veznom redu mjesta bi zauzela četiri igrača - dva krila i dva centralna vezna. Na desnom krilu igrao bi današnji igrač Chelseaja Hakim Ziyech, a na drugoj strani igrač Intera Christian Eriksen.

Srce veznog reda bilo bi namijenjeno Frenkieju de Jongu iz Barcelone i Donnyju van de Beeku iz Manchester Uniteda.

U napadu bi igrali najveći igrači Ajaxa iz ovog stoljeća Luis Suarez i Zlatan Ibrahimović. Riječ je o igračima koji će u povijest otići kao napadači koji spadaju među najveće svih vremena. 

Suarez trenutno igra za Atletico Madrid nakon što je osvajao titule s Liverpoolom i Barcelonom, dok Ibrahimović igra za Milan u kojem je boravio i ranije. Šveđanin je tijekom impresivne karijere osvajao titule s Manchester Unitedom, Milanom, Juventusom, Interom, Barcelonom i Paris Saint-Germainom.

Ova postava djeluje nevjerojatno i bila bi postavljena u sustavu 4-4-2: Jasper Cillessen - Toby Alderweireld, Matthijs de Ligt, Jan Vertonghen, Daley Blind - Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Christian Eriksen - Luis Suarez, Zlatan Ibrahimović.

Pročitajte više