HAJDUK

Kako Hajduk gubi prvenstva?

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

HAJDUK godinama utrku u prvenstvu gubi prosipanjem bodova kod ekipa srednjeg ranga. Dinamo, Rijeka i Osijek nisu najveći problemi splitskog kluba, niti je Lokomotiva njegov najneugodniji protivnik. Problem Hajduka je Slaven Belupo, momčad koja danas gostuje na Poljudu u 13. kolu HNL-a (15:00).

Rezultati by SofaScore

Hajduk je od sezone 2015./16. protiv Lokomotive osvojio 2,11 bodova po utakmici, a za usporedbu, protiv Zaprešića je osvojio 2,35 bodova po utakmici.

Iako je Lokomotiva svaku od posljednje četiri sezone završila uvjerljivo ispred Slavena, Hajduku ona nije ni približno velik problem kao Slaven, protiv kojeg je osvojeno 1,64 boda po utakmici. Hajduk je protiv koprivničke momčadi zapeo čak 10 puta u posljednjih 17 susreta, računajući i ovosezonski okršaj u Koprivnici u kolovozu.

Hajduk je dominirao u prvih pola sata i trebao doći do izražene rezultatske prednosti. Prijelomni trenutak susreta bila je očajna reakcija sada već bivšeg vratara Hajduka Tomislava Duke, kojem je jedan slabašan i potpuno bezopasan udarac Puclina prošao ispod ruke. 

U nastavku susreta Jakoliš je odmah po ulasku s klupe dobio izravni crveni karton jer je laktom udario protivničkog igrača, a sve dvojbe o pitanju pobjednika riješio je penal koji Hajdukov branič nije trebao napraviti.

Uvijek ista priča

Kad Hajduk gubi od neke od najboljih ekipa, gol najčešće padne kad protivnik nadmudri njegovu obranu.

U silnim kiksevima protiv Slaven Belupa svega je nekoliko golova koji bi se mogli svrstati u tu kategoriju, primjerice gol koji je postigao Mateas Delić u pobjedi na Poljudu u veljači 2018.

Ostale golovi su hajdukovci uglavnom zabijali sami sebi. I prije su već viđene loše reakcije vratara kao ona Tomislava Duke, u više navrata je bespotrebno i glupo napravljen penal, a izravni crveni karton Marinu Jakolišu zbog udaranja protivnika nije bio prvi takav slučaj.

Utakmice koje smo analizirali su samo one u kojima je Hajduk izgubio bodove protiv Slavena, a bilo je i promašenih penala za Hajduk te reakcija obrane kakve se ne viđaju ni na niželigaškim terenima.

Kad je Slaven u pitanju, problemi su očito psihološke prirode, i to u daleko većoj mjeri nego taktičke. Posljednjih su se godina izmijenili i silni igrači i treneri na obje strane, a problem za Hajduk je ostao isti. Navijači Hajduka danas na Poljudu možda očekuju lagan posao protiv Belupa, slabije momčadi na papiru. Takav pristup često pokazuje i ekipa Hajduka u susretima protiv Belupa, a onda popuca po šavovima kad krene loše. Želi li ove sezone napraviti nešto više, takav pristup mora odbaciti.

Pročitajte više