Kako je bivši UFC borac postao plaćeni ubojica

Foto: Fightsite

ŽIVOT piše nevjerojatne priče, a jedna od tih je o Amaru Suloevu, nekad sjajnom borcu koji je nastupao u UFC-u i Prideu, a danas čovjeku na optuženičkoj klupi koji, zbog zdravstvenih razloga, niti ne zna hoće li dočekati presudu.

39-godišnji Amar Suloev, nekad uspješni i atraktivni armenski MMA borac skora 24-7, koji je 20 svojih borbi završio prekidom i to apsolutno sve u prvoj rundi, trenutno iščekuje kraj suđenja za pokušaj ubojstva ruskog političara Nikolaia Nesterenka, kao jedan od pet optuženika u ovom slučaju. A pitanje je hoće li konačnu presudu, budući da je suđenje odgođeno, a Suloev se teško bolestan nalazi u zatvoru.

Naime, imao je velike želučane bolove, koji su na kraju rezultirali krvarenjem. U bolnici su na gastroskopiji ustanovili pogoršani čir i kemijske opekotine unutrašnjosti, no na operaciju ili daljnje pretrage nije upućen. Liječnici su izjavili kako je to iz tehničkih razloga te je otpremljen nazad u zatvor, gdje nema baš nikakvu njegu.

A kad pogledamo sportski put ovog borca, to nije trebalo biti tako. Debitirao je 1999. godine kao borac unutar M-1 Challengea, gdje je slavio u dvije od prve četiri borbe, nakon čega ipak nalazi svoje mjesto na Vale Tudo turniru u Brazilu. U borbama golih šaka došao je do tri pobjede u istoj večeri te je osvajanjem turnira uspješna MMA karijera započela. Osam idućih borbi je dobio te je uslijedio ugovor s UFC-om.

Tamo je odmah bačen u vatru te je odradio tri runde protiv Chucka Liddella, no gubi sudačkom odlukom. UFC karijera mu je kratko trajala, jer je već u idućoj borbi poražen od Phila Baronia. Ipak, ekspresne pobjede u iduće četiri borbe dovode ga u tada najpopularniju promociju, japanski Pride. U japanskom ringu je odradio četiri borbe, uz pobjede nad Deanom Listerom i bivšim UFC prvakom Murillom Bustamanteom. Karijeru je završio 2008. godine, pobjedom u Rusiji, dok je borbu prije doživio poraz od Chaela Sonnena. Kao vrijedne pobjede u karijeri vrijedi spomenuti i one nad Moiseom Rimbonom i Yushinom Okamijem.

Završetkom karijerom brzo je pronašao posao, u jednoj zaštitarskoj tvrtki u ruskom Krasnodaru. Tamo je upoznao Sergeia Zirinova, s kojim se brzo sprijateljio te ga je ovaj odvukao u malo dublje grane tog posla. Zirinov je kasnije optužen za sudjelovanje u organizaciji atentata na nekoliko političkih protivnika Vladimira Putina. Suloev je brzo dogurao do jako visokog mjesta u toj organizaciji.

Sumnja se kako su oni ubili nekoliko važnih biznismena te suprugu jednog od njih, a privedeni su 2013. godine, nakon neuspješnog atentata na gore spomenutog Nesterenka, no ubijen je njegov tjelohranitelj. Svjedoci su potvrdili da je Suloev u tom slučaju imao ulogu vozača. Suđenje je počelo godinu kasnije te je više puta odgađano. U Rusiji ne postoji zakonski određen broj dozvoljenih odgoda suđenja u slučaju suđenja za ubojstvo.

Odvjetnik ovog bivšeg borca je izjavio kako njegov klijent vjerojatno boluje od raka te da bi mogao uskoro umrijeti ukoliko mu se ne osigura potrebna pomoć. Sud se na to oglušio, budući da je suđenje odgođeno, a situacija u ruskim zatvorima je daleko od bajne. Tako da je teško zaključiti što će se dogoditi s ovim nekad vrlo kvalitetnim i talentiranim borcem.

Pročitajte više