LIGA PRVAKA

Kako je Cityju potpuno nebitna utakmica s Dinamom odjednom postala bitna

Foto: Getty Images / Guliver Image

PORAZOM u gradskom derbiju od Uniteda (1:2), Manchester City ostao je 14 bodova iza vodećeg Liverpoola u Premiershipu. Engleski prvak je u krizi rezultata pa se obrana naslova čini nemogućom misijom, što itekako mijenja cijelu situaciju uoči dvoboja protiv Dinama u srijedu (18:55) na Maksimiru u posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka.

"Moramo prihvatiti ovu situaciju i biti realni. Imamo 14 bodova manje jer smo puno griješili, ali su i naši rivali bili fantastični do sada. To je stvarnost i čeka nas naporan posao kako bismo se vratili na pravi put, jer i dalje tvrdim da imamo sjajnu momčad", rekao je nakon posljednjeg poraza Guardiola.

 

Momčad Pepa Guardiole osigurala je prvo mjesto u skupini C i plasman u osminu finala elitnog natjecanja, a nakon remije protiv Šahtara (1:1) očekivalo se da u Zagreb dođe s rezervnom momčadi. No, to se smatralo u vrijeme kada je City bio u mrtvoj trci s Liverpoolom za engleski naslov. Međutim, od prije par tjedana Pep je otvoreno predao titulu, a nakon poraza u mančesterskom derbiju, sada je ostao ne samo bez borbe za prvo mjesto, nego mu i Leicester na drugom mjestu bježi nemalih šest bodova.

Dakle, porazom za vikend Cityju se situacija u Premiershipu od loše promijenila u još goru i tako mu kraj skupine Lige prvaka umjesto odrađivanja posla postaje jedina prilika da igrači i momčad vrate samopouzdanje i pobjede uoči novog derbija u prvenstvu protiv Arsenala.

Fokus na Ligu prvaka

Čak je danas Guardian objavio tekst - "Treba li se City fokusirati samo na LP?".

U prethodne tri sezone Guardiola je pokušao osvojiti sve s Cityjem. Stigao je blizu, poput prošle u kojoj je podignuo sve trofeje koje je mogao, a nedostajala mu je samo Liga prvaka. Na kraju je uspio obraniti naslov engleskog prvaka ispred Liverpoola, ali je Liga prvaka ostala nedosanjani san na Etihadu pa mnogi na Otoku smatraju kako City sada sve karte baca na natjecanje koje nikada nije osvojio u 139-godišnjoj povijesti, a Guardiola ga čeka od 2011. godine.

"Nismo na razini najjačih klubova poput Liverpoola, Barcelone, Real Madrida ili Juventusa. S njima se trenutačno ne možemo natjecati, ali je sezona duga i imamo vremena ispraviti pogreške, posebno u Europi", naglasio je Guardiola pa dodao:

"To su naši protivnici i stvarnost je da se s njima vjerojatno trenutno ne možemo natjecati", zaključio je Španjolac.

Dinamo mora juriti pobjedu

Nakon svega dvije pobjede u posljednjih mjesec dana, City si ne smije dopustiti još jedan loš rezultat. I zato u Zagrebu neće odrađivati utakmicu s rezervama, već će ići na pobjedu s vjerojatno kombiniranom momčadi.

To itekako otežava posao Dinamu kojem treba pobjeda za europsko proljeće u Ligi prvaka i povijesni plasman među 16 najboljih, uz nadu da Šahtar neće pobijediti Atalantu u Harkivu. 

Međutim, unatoč tome što City na Maksimir dolazi u kombiniranom sastavu s atmosferom kluba koji je ostvario tek dvije pobjede u posljednjih sedam utakmica (tri remija i dva poraza), Dinamo nije u puno ugodnijoj situaciji. Ipak, City sigurno predstavlja veliki motiv Dinamu na putu do pobjede kojom bi ostvario nezapamćeni europski uspjeh. 
 

Pročitajte više