Kako je Dalić od Rakitića stvorio nositelja igre

IVAN RAKITIĆ je u nešto manje od godine dana prošao put od najslabije reprezentativne karike do onoga što se očekuje da bude, jedan od nositelja igre. Kako je Rakitić uskrsnuo u reprezentaciji?

Talac pogubno loše ideje

Ante Čačić bio je tip koji nije previše dirao u ekipu ili taktičke postavke, nadajući se da će ga dobre vile nositi kroz cijeli mandat. Najpogubnija i najgora ideja njegove vladavine bila je guranje Rakitića na desetku. To se objašnjavalo tezom kako je Rakitić sličnu ulogu igrao u Sevilli, ali to ne može biti dalje od istine. Sevillin nogomet bio je nogomet dubokog bloka i brze tranzicije, gdje bi prvi pas po osvojenoj lopti išao k njemu koji bi dijagonalama tražio napadače ili brze krilne igrače. Iako je formalno bio ista pozicija, njegova uloga i kontekst nisu mogli biti različitiji. Jednom kad je gurnut na tu poziciju i u reprezentaciji, potpuno je utihnuo. Nismo ga vidjeli u izgradnji napada, nismo ga vidjeli u obrambenoj fazi, a s te pozicije nije bio naročito opasan ni po suparnički gol. Objašnjenje je u kontekstu - Hrvatska je ekipa koja dominira i šanse traži kroz posjed u suparničkom polju. Velika se većina reprezentacija, posebno u kvalifikacijama, povuče u dupli blok, čime ostavljaju jako malo prostora među linijama. I tu, suprotno Čačićevoj ideji, dolaze do izražaja sve njegove slabosti. Rakitić je trom igrač, sporog prvog koraka, a gurnut je u dio terena koji je najviše nakrcan suparničkim igračima, gdje prostora za manevriranje nema. U modernoj eri te uloge uglavnom okupiraju igrači niskog težišta i sjajnog driblinga u primanju, poput Davida Silve, Lea Messija ili Mesuta Özila, sasvim suprotni profili igrača od Rakitića. Postavljanjem u tu zonu osuđen je i na igru leđima prema golu, čime su njegove glavne prednosti na lopti - pregled igre, precizan dugi pas i udarac - uspješno anulirane od strane njegovog trenera. Igrajući leđima prema golu, Rakitić se jednostavno nije mogao osloboditi igrača na leđima i pronaći prostor koji mu je jako bitan, dok bi svako njegovo spuštanje po loptu proizvelo kontraefekt i ostavilo praznim prostor u kojem inače ordinira spojka veze i napada. Hrvatska je igrala sve gore, javnost je sve češće propitivala njegovu motivaciju, a kvaliteta igre mu je pala na najniže grane u povijesti što se reprezentacije tiče. A onda je stigao Zlatko Dalić. 



Ključna promjena ove reprezentacije

Zlatko Dalić je u kratkom vremenu, barem na kratke staze, ispravio brojne krive Drine u igri nacionalne vrste. Ipak, vjerojatno najbolji i najvrjedniji potez mu je vraćanje Rakitića dublje u teren. Rakitić je konačno mogao dobiti loptu bez pritiska da je isprva mora proslijediti dalje. Dobio je mogućnost okrenuti se s njom prema golu, analizirati stanje na terenu i odabrati rješenje za nastavak napada. Konačno od njega viđamo precizne dijagonale kojima težište igre brzo prenosi na drugu stranu. U situacijama kada iza sebe ima čistača, poput Brozovića na sinoćnjoj utakmici, otvorio mu se prostor da iskoristi mobilnost prednje linije i dođe naprijed. Sjajno osjeća prostor i ne treba mu puno da bude opasan, i konačno se efikasno koriste njegove vrline u završnici. Konačno, ovaj Rakitić puno više može dati u defenzivi. Za razliku od Čačićevog mandata, kada je bio prisiljen jurcati i kasniti u prvoj liniji presinga, sada puno češće igra istu kariku kao u Barceloni - onu osigurača koji čita igru i zatvara prostor iza motoričnijih igrača ispred sebe. 

Cijeli svijet priča o Modriću, ali Rakitić sinoć nije imao mnogo slabiju utakmicu, ako uopće

Vrhunac njegovog uskrsnuća bila je baš sinoćnja utakmica. Perfektan u obrani, pravovremen u izlascima, siguran na lopti i ubitačan u napadu. Nakon slobodnog udarca koji bi bio favorit za gol turnira da je lopta bila koji centimetar niža, upisao se u strijelce utrčavši kao treći igrač u suparnički šesnaesterac. Cijeli svijet s pravom priča o Modriću, ali Rakitićeva partija nije bila ništa slabija. 


S jednim osiguračem iza njihovih leđa, to je dvojac na kojem Hrvatska može graditi veliku priču. Rakitić igra najzreliji i najkompletniji reprezentativni nogomet u svojoj karijeri. Tip koji je već godinama prvotimac jedne od najboljih svjetskih ekipa konačno pokazuje zašto je to tako. Odličnim igračima ne treba puno: samo ih staviti u kontekst koji će im omogućiti da zabljesnu. Tako je uskrsnuo Ivan Rakitić. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više