Kako je došlo do najluđe nogometne scene? "Samo luđak je mogao smisliti to pravilo"

Foto: Screenshot

NOGOMETNE utakmice pobjeđuju se zabijanjem golova. Stat ćemo na sekundu dok ne shvatite tu nogometnu floskulu. Dakle, da biste pobijedili u nogometnoj utakmici, morate zabiti više golova od protivnika. Idealno bi ih, i to je ključno u ovoj priči, bilo zabiti u protivničku mrežu, piše The Athletic.

No 1994. godine reprezentacija Barbadosa otkrila je novi način kako dobiti utakmicu: Da, zabijanjem golova, ali u vlastiti gol. Namjerno. Autogolove su zabijali namjerno, ali nije sve baš tako jednostavno. Kao i puno drugih čudnih nogometnih priča, sve je počelo s Jackom Warnerom, danas osramoćenim bivšim potpredsjednikom FIFA-e čija je karijera u nogometnoj administraciji 2011. godine završila nakon niza optužbi za korupciju.

Ipak, u ovoj priči problem nisu bile Warnerove koruptivne ideje. Tadašnji predsjednik CONCACAF-a, federacije Sjeverne i Središnje Amerike, te je 1994. godine odlučio nogometu u kvalifikacijama za Karipski kup dodati neka, u najmanju ruku, zanimljiva pravila.

Ako ste imali tu nesreću da ste nogomet pratili sredinom devedesetih godina, onda se vjerojatno sjećate pravila zlatnoga gola i bijesa koje je ono navuklo na nogomet. Ako niste, onda a) čestitamo vam na mladosti i b) zlatni gol bilo je pravilo u produžecima prema kojemu pobjeđuje ona momčad koja prva zabije gol.

Zlatni gol koji vrijedi dva gola!?

No Warner i ostali organizatori Karipskoga kupa zaključili su da samo kaotično pravilo zlatnoga gola nije bilo dovoljno pa su se zapitali: "Što je bolje od zlatnoga gola koji vrijedi jedan gol? Logično, zlatni gol koji vrijedi dva gola!"

"Kad sam prvi put čuo za to novo pravilo, bio sam vrlo glasno protiv njega", kaže Terry Sealy, branič Barbadosa koji je namjerno zabio autogol o kojemu s njim pričamo skoro 30 godina kasnije, i nastavlja:

"Warner je bio predsjednik i nitko nije imao hrabrosti preispitivati bilo koju njegovu odluku, pa tako ni tu. Nikad mi se nije svidjela, ali nisam znao da ću se naći u poziciji da ću je moći iskoristiti."

Sam problem uvođenja zlatnoga gola koji vrijedi dvostruko i nije bio toliki problem koliko je to bilo drugo pravilo koje je Warner uveo, a to je da nema remija u grupnoj fazi kvalifikacija.

Umjesto da svaka momčad nakon neodlučenog ishoda osvoji po bod, igrali bi se produžeci. Ako ste u njima zabili zlatni gol, vašoj gol-razlici dodala bi se dva, a ne jedan gol. Ima li to smisla? Naravno da nema, ali idemo dalje.

Ždrijeb kvalifikacija Karipskoga kupa u istu skupinu svrstao je Barbados, Grenadu i Portoriko. Grenada je pobijedila Portorikance 2:0, ali je Barbados od istog protivnika izgubio 1:0. Budući da je samo jedna momčad išla dalje, Barbadosu je u posljednjem kolu protiv Grenade trebala pobjeda, ali ne bilo kakva, nego s minimalno dva gola razlike.

"Bili smo poprilično sigurni da ćemo utakmicu dobiti bez previše problema. No bili smo svjesni novog pravila i prije utakmice smo razgovarali o mogućnosti da ga iskoristimo ako za to bude potrebe", rekao je Sealy.

Sve je izgledalo normalno, a onda...

Izgledalo je kao da će sve proći bez previše drame. Barbados je rano poveo 2:0 i čuvao prednost, ali je Grenada iznenađujuće pred kraj utakmice smanjila na 2:1. Taj rezultat značio bi da Grenada prolazi dalje zbog bolje gol-razlike. Barbadosu je trebao još jedan gol. Svatko bi pomislio da su stvorili pritisak da ga zabiju do kraja, ali su nogometaši Barbadosa bili nešto lukaviji. 

"Pitao sam trenere pokraj klupe koliko je do kraja i rekli su mi dvije ili tri minute. Kratko sam popričao s golmanom Horace-Stoutom i zaključili smo da su nam šanse da ćemo do isteka 90. minute zabiti gol vrlo male. Puno veće šanse su nam bile zabiti ga u produžetku, budući da nema neodlučenog rezultata", prisjetio se Sealy.

Njih dvojica o tome su pričali dok su stajali u vlastitom petercu i dodavali se loptom. U najbizarnijoj sceni u povijesti nogometa izgledali su kao da ni sami ne znaju što napraviti, a onda je Sealy zakucao loptu u vlastiti gol.

Autogol, 2:2. Produžeci i cijelih 30 minuta za Barbados da zabije zlatni gol koji bi vrijedio dva i donio mu prolazak. No nije sve bilo tako jednostavno jer su prije realizacije tog plana morali preživjeti reakciju suigrača, ali i gledatelja na tribinama. 

"Većina suigrača nije imala pojma što se događa jer o tome nismo pričali sa svima. Gledatelji su bili u šoku. Mene se inače doživljavalo kao nekakvog buntovnika i problematičnog tipa pa su isprva svi mislili da je to još jedan od mojih bisera. No kad su shvatili da sam napravio dobru stvar, odmah sam od negativca postao junak", priča Sealy.

Onda je došla i reakcija igrača Grenade, kojima također ništa nije bilo jasno, ali su onda shvatili o čemu je riječ. Do kraja je ostalo još jako malo vremena i igrači Grenade su shvatili da njima odgovara da padne gol i to na bilo kojoj strani. S pobjedom 3:2 bi prošli jer imaju više osvojenih bodova, a s porazom 3:2 bi prošli zbog bolje gol-razlike.

Branili i svoj i protivnički gol

"Kad je konačno shvatio o čemu se radi, kapetan Grenade Cheney Joseph krenuo je zabiti autogol. Ja sam brzo otrčao pred njihov gol i branio ga tako da smo istovremeno branili oba gola. Dio suigrača stajao je pred našim golom, a dio pred njihovim. Znali smo da samo ne smijemo njima predati loptu. To su bile najteže tri minute u mojoj karijeri, potpuno ludilo", kaže Sealy.

Plan je uspio. Barbados je nekako uspio obraniti oba gola do isteka 90. minute, a u četvrtoj minuti produžetka Trevor Thorne zabio je zlatni gol za 3:2, odnosno 4:2 i osigurao svojoj momčadi prolazak. Publika je poludjela od sreće, a Barbados je zasjeo na prvo mjesto tablice i otišao dalje. "Nasamarili smo ih", rekao je Sealy, dok izbornik Grenade nije bio toliko oduševljen njihovim potezom:

"Osjećao sam se prevareno. Onaj kojemu su na pamet pala takva pravila spreman je za ludnicu. Naši igrači nisu znali na koju stranu da napadaju. Nikad nisam vidio da neka momčad radi sve kako bi si zabila autogol da prođe dalje. Nogomet se ne bi trebao igrati tako."

U Grenadi su bijesni i danas

Tko bi rekao, ali to je jedini put da su se kvalifikacije za Karipski kup igrale po takvim kretenskim pravilima. "FIFA i CONCACAF bili su osramoćeni jer smo mi u biti sprdali to pravilo. No kad smo upozoravali da nema smisla, nitko nas nije želio slušati i zato je to i danas predmet sprdnje." Sealy je nedavno sreo i Josepha i Clarksona i naravno da se pričalo o toj utakmici.

"Clarkson je i dalje bijesan zbog svega što se dogodilo, ali na agresivan način. Prepričavali smo utakmicu i smijali se uz piće. Nedavno sam bio u Grenadi i družio se s nekim nogometašima. Prijateljima su me predstavili: 'To vam je onaj tip koji je zabio onaj autogol'", prisjetio se Sealy.

Barbados se plasirao na završni turnir, ali je u skupini u kojoj je bio Trinidad i Tobago završio sa samo jednom pobjedom u tri utakmice. Barbados je osvojio dva boda iz dva remija, koji su ekspresno vraćeni u format natjecanja.

Nekoliko godina kasnije Barbados i Grenada igrali su u jednoj od faza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Rezultat? Završilo je 3:2 za Barbados. Nakon produžetka. I svi golovi bili su zabijeni na normalan način.

Pročitajte više