Kako je igrač koji nije najbolji ni u svom klubu postao najplaćeniji u NBA povijesti?

Foto: Profimedia

LEBRON JAMES i Giannis Antetokounmpo u šoku su reagirali na vijest da Kylian Mbappe ima ponudu iz Saudijske Arabije koja bi mu donijela suludih 776 milijuna eura za jednu sezonu. Giannis je natuknuo Al Hilalu da on nalikuje na Mbappea, a LeBron je objavio mem Forresta Gumpa u sprintu uz komentar "ja na putu u Saudi nakon što dobijem jednogodišnju ponudu".

Jer oni, siroti, jedva spajaju kraj s krajem s ugovorima koji ne prelaze niti 50 milijuna dolara godišnje, a onda još na njih moraju plaćati porez, teško je... LeBron je prvi milijarder u povijesti među aktivnim sportašima, ali on na najvišoj razini traje već 20 godina, a samo je polovicu svog bogatstva (531 milijun dolara) stekao zahvaljujući NBA ugovorima, za ostalo su zaslužni sponzori i pametna poslovna ulaganja. Mbappe bi mogao tri četvrtine Jamesove životne zarade pobrati za samo desetak mjeseci rada na Bliskom istoku.

Ali, do trenutka kad su se Saudijci odlučili uključiti u svjetsko nogometno tržište, NBA igrači bili su daleko najbolje plaćeni sportaši na svijetu, posebno ako se govori o onima na najvišoj razini. Nakon što je drugi put postao MVP, Nikola Jokić potpisao je novi petogodišnji supermax ugovor s Denver Nuggetsima za 276 milijuna dolara.

On će u prvoj sezoni ugovora, koji počinje vrijediti od ovog ljeta, zaraditi 47.6, a u petoj (2027./28.) čak 62.8 milijuna dolara, a ta zadnja godina je njegova opcija. S obzirom na stalni rast profita NBA lige, a time i salary capa te posljedično visine maksimalnih ugovora, na ljeto 2027. Jokić bi mogao dobiti još i više.

Jokićev rekord srušio je - Jaylen Brown

Ali njegov rekord je srušen. Ovog tjedna vlasnik najvećeg ugovora u NBA povijesti postao je Jaylen Brown, koji je s Boston Celticsima potpisao petogodišnje produljenje za čak 304 milijuna dolara, dakle u prosjeku više od 60 po sezoni. I ta je brojka utemeljena na procjenama visine salary capa od idućeg ljeta, kad ugovor krene.

Ako NBA u idućih godinu dana ostvari profit veći od predviđenog, viši će biti i salary cap, a time i maksimalna vrijednost ugovora, pa bi on zapravo mogao biti još i veći. Prema aktualnoj procjeni, Brown će u prvoj sezoni zaraditi 52.4, a u petoj čak 69.1 milijun dolara, ali u stvarnosti bi to moglo premašiti 70.

Za razliku od Jokićeva, Brownov supermax nema igračku opciju u petoj godini, ali ima "trade kicker", klauzulu koja mu donosi dodatno povećanje plaće (obično od 15%) u novom klubu u slučaju razmjene.

Prošla mu je sezona, sedma u karijeri, bila statistički najbolja s prosjecima od 26.6 poena, 6.9 skokova i 3.5 asistencija. Drugi put je izabran na All-Star utakmicu, a prvi put uvršten u jednu od najbolje tri petorke lige, i to drugu. Napreduje iz sezone u sezonu, a s 26 godina tek ulazi u "prime" karijere.

"Preinteligentan" za NBA

Istovremeno, Brown nije ni najbolji igrač Celticsa, u sjeni je godinu i pol mlađeg suigrača Jaysona Tatuma, četverostrukog All-Stara koji je već dvaput izabran i u prvu petorku lige. Mnogi, uključujući i samog Browna, misle da bi mogao eksplodirati kad bi imao svoju momčad, kao što je James Harden u Houstonu nakon bijega od Kevina Duranta i Russella Westbrooka, kao Mikal Bridges kad je došao u Netse u razmjeni za Duranta.

Brown je jedan od najinteligentnijih ljudi koji igraju u NBA-u, kao srednjoškolac bio je jedan od najboljih učenika cijele generacije u SAD-u, mogao je ići na ugledno znanstveno sveučilište MIT, imao je čak i ponudu za mjesto internista u NASA-i, ali se odlučio za Berkeley, na kojem je kao brucoš upisivao predmete s četvrte godine.

Neki su ga skauti opisali kao "preinteligentnog za NBA" jer bi svojom inteligencijom i znatiželjom mogao zastrašiti neke generalne menadžere i trenere, stalno propitkujući i tražeći objašnjenje za neke odluke. Izvan terena Brown je društveni aktivist, odličan je šahist i voli izučavati filozofiju.

Pa ipak, iznimna inteligencija nije garancija iznimne košarkaške inteligencije. Iako je iznadprosječno učinkovit za vanjskog igrača, selekcija šuta često mu je upitna i nije sklon pronalaženju brzih rješenja u trenutku, što znači da se voli "zakopati" u ono na što se odluči, a to nije uvijek najbolje rješenje. 

Kad se tome doda i nepouzdanost njegove lijeve ruke u prodorima, što mu je vrlo izražena mana koju protivnici iskorištavaju, to može rezultirati užasima kao što je bilo osam izgubljenih lopti u majstorici ovogodišnjeg finala Istoka protiv Miamija.

Zato se mnogi s pravom pitaju kako je moguće da je najveći ugovor svih vremena pripao igraču koji sigurno nije bolji od dosadašnjeg rekordera Jokića, koji nije ni među desetak najboljih u ligi, pa niti najbolji u vlastitoj momčadi, koji ima vrlo očitih nedostataka u igri i koji nikad ništa nije osvojio.

Jedina je istina da je, maksimalno pojednostavljeno, bio na pravome mjestu u pravo vrijeme. 

Salary cap stalno raste, a za dvije godine će podivljati

Već smo objasnili da je visina maksimalnog ugovora, pa tako i supermaxa, ovisna o ukupnom profitu NBA lige, koji nikad nije bio veći, a očekuje se da će se još znatno poboljšati nakon sezone 2024./25., kad istječe televizijski ugovor s Disneyem i Warner Bros Discoveryjem vrijedan 2.66 milijardi dolara godišnje. Novi bi mogao vrijediti i dvostruko više.

Samim time, očekuje se i osjetan rast maksimalnih ugovora, što znači da bi onih 70-ak milijuna za 31-godišnjeg Browna 2028. moglo djelovati sasvim razumno. 

Supermax, kakav je potpisao Brown, vrsta je ugovora kakav igrač može sklopiti samo sa svojom aktualnom momčadi. Nakon sedam godina igrač ima pravo na supermax ako je ispunio određene uvjete, poput uvrštenja na All-Star utakmicu ili u neku od najboljih petorki lige. Kako je Brown te uvjete ove sezone ispunio, stekao je pravo na supermax, koji mu omogućuje veći udio u momčadskom salary capu. U Brownovu slučaju, razlika je nešto veća od 100 milijuna dolara.

Tatum i Brown dugoročno su neodrživi

Naravno, to što je stekao uvjete za supermax ne znači da su mu ga Celticsi morali ponuditi. Uostalom, nisu ni željeli uložiti tolik novac u igrača koji nije ni njihova najveća zvijezda, tim više što i sam Tatum idućeg ljeta stječe pravo na svoj supermax, koji će biti još i veći jer će za godinu dana salary cap biti veći.

A to znači da će im oko tri četvrtine prostora salary capa otići na dva igrača, a zbog restrikcija koje dolaze s novim kolektivnim ugovorom, neće imati gotovo nikakvu fleksibilnost za slaganje momčadi oko njih osim minimalnim ugovorima ili produljivanjem ugovora aktualnom kadru i plaćanju ogromnog poreza na luksuz.

Profimedia

Takva je momčad teško održiva, a svjesni su toga Celticsi jednako kao što je svjestan i Brown. Već dugo se mediji i fanovi pitaju trebaju li Tatum i Brown provesti karijeru zajedno ili ih treba razdvojiti, odnosno trejdati Browna, kao što se pitaju bi li on u novoj momčadi i sam postao kandidat za MVP-ja.

No, Brownu bi na kraju nadolazeće sezone istekao aktualni ugovor i mogao bi veću ulogu potražiti kao slobodan igrač, a naravno da Celticsima nije u interesu da ga izgube bez ikakve odštete. Brownu je pak u interesu produljiti s Bostonom jer na slobodnom tržištu ne može dobiti supermax, nego samo u aktualnom klubu.

Zato je najlogičnije bilo da se dvije strane dogovore i potpišu supermax, a kasnije misle na probleme koje nastavak suradnje donosi. Brown je dobio svoj novac, Celticsi su se osigurali da ga ne izgube ni za što, ali to ne znači da će svih pet godina ostati zajedno.

Nova era slobodnog tržišta

Baš zbog pravila da se do supermaxa može samo produljenjem, a ne na slobodnom tržištu, krenula je praksa "sign-and-tradeova" u kojoj igrači ne mijenjaju momčad potpisom za novi klub, nego produljivanjem sa starim, koji ih onda razmijeni za (uglavnom) simboličku odštetu.

Ako ne odmah u trenutku potpisivanja, zvijezde mogu tražiti trejd i kasnije, kao što su nedavno činili Ben Simmons u Philadelphiji i Kevin Durant u Brooklynu, iako su pred njima bile još četiri godine ugovora. Tako je i Bradley Beal završio u Phoenixu.

Nadolazeću sezonu zasigurno će izgurati zajedno. Boston je još malo adaptirao momčad zamijenivši Marcusa Smarta Kristapsom Porzingisom, pa ako se ispostavi da je Latvijac karika koja im je nedostajala u borbi za naslov, ako sezona završi prstenom, možda se brak Celticsa i Browna i produlji, ali ako opet prerano ispadnu, rastanak je najizgledniji. 

Moguće je da i Brown u idućoj sezoni osvoji naslov te rasterećen pitanja košarkaške ostavštine i financijske budućnosti potraži posljednju stvar koju želi - momčad u kojoj će on biti gazda te individualnim uspjesima staviti pečat na veliku karijeru. Tko zna... Ali baš zato je bitno da je ovo potpisivanje supermaxa odgodilo te dileme.

Preskočit će ga Tatum, a sve njih skupa Giannis

Bizarno je to što je igrač poput Browna postao vlasnik najvećeg ugovora u povijesti, ali jednostavno se poklopilo da je jedini od igrača svoje generacije, koji bi idućeg ljeta postali slobodni, stekao pravo da ga potpiše. Stariji, iskusniji i bolji igrači potpisivali su produljenja ranije i na manje godina, ali mnogi će u prvim sezonama novog Brownovog ugovora zarađivati više od njega, poput Stephena Curryja i Damiana Lillarda.

Njegov će rekord stajati godinu dana, a onda će ga srušiti upravo njegov suigrač Tatum, koji će o novom ugovoru moći pregovarati idućeg ljeta, baš kao i Donovan Mitchell iz Clevelanda. Više od svih njih moći će zaraditi Giannis Antetokounmpo, koji će na temelju godina iskustva imati pravo na još viši supermax, pa ako ga potpiše na maksimalnih pet godina, mogao bi premašiti 350 milijuna dolara.

Pa opet, u usporedbi s onih 776 milijuna eura koje Saudijci nude Kylianu Mbappeu, ta rekordna cifra izgleda dovoljno smiješno da se Giannis sam ponudi Al Hilalu na temelju fizičke sličnosti s francuskim napadačem.

Pročitajte više