Prva runda pripala Mayweatheru: Evo kako je uništio McGregora na prvom sučeljavanju

Foto: Screenshot/Youtube

FLOYD MAYWEATHER JR je u utorak, na početku svjetske promo turneje za njegov mega dvoboj protiv Conora McGregora, ponovno demonstrirao svoju genijalnost. Boksačkoj legendi je uspjelo nešto što nikome do sada nije pošlo za rukom – uspio je u medijskom nastupu nadmašiti, a neki će reći i pobijediti, do sada nepobjedivog majstora "trash talka".

Da budemo precizniji, Mayweatherova filigranska proračunatost i genijalni intelekt, koje je vrlo uspješno koristio tijekom čitave boksačke karijere i koji su mu i donijeli epitet najboljeg P4P boksača svijeta, su mu jučer u Los Angelesu osigurale mentalnu prednost na početku bitke protiv UFC prvaka. Jer ako ste pomislili da ovakvi medijski nastupi nisu bitni, onda ste se prevarili. Svaki potez ove dve dvije borilačke super zvijezde je pomno proračunat i pažljivo odigran, a bodovi se pišu i zbrajaju.

Svjestan da će McGregora teško pobijediti na njegovom terenu, u onome u čemu je najjači, a to je “trash talk”, Mayweather je napravio ono u čemu je oduvijek bio genijalan. Pozabavio se onime u čemu se od samog početka karijere izdvajao od konkurencije – taktičkoj pripremi. Smislio je perfektnu taktiku koja će mu bez previše rizika donijeti trijumf na kraju priče. Zar to i nije glavna odlika njegovog boksa? Zar to i nije način na koji je vodio čitavu svoju karijeru? Primiti što manje, zadati što više, zaraditi najviše.



Znajući da će Irac vrlo vjerojatno biti prilično impresioniran veličinom same press konferencije na kojoj se u publici okupilo dvadesetak tisuća fanova, Mayweather je odlučio taj efekt dodatno pojačati tako što je McGregora pustio da se sam “kuha i prži” na pozornici punih deset minuta. UFC prvaku u prvi mah nije smetalo što se pojavio sam na sceni obučen u svoje pomno planirano i posebno iskrojeno “Fuck you” odijelo. No, kako je vrijeme odmicalo, tako je i oduševljenje na McGregorovom licu spašnjavalo. Sve nervoznije je žvakao kaugumu u ustima dok se pržio pod reflektorima u do grla zakopčanom odijelu i čvrsto privezanoj kravati čekajući svog rivala. Kada je napokon stigao trenutak Mayweatherovog izlaska na scenu, boksački veteran je učinio vrlo bombastično i pompozno – uz najavu slavnog Jimmya Lennona Juniora. Pojavivši se na pozornici oči u oči sa sada već nervoznim, uhukanim i ljutim McGregorom, Mayweather je u džep već spremio prvu mini pobjedu. Drugu je uzeo samim pojavljivanjem u običnoj “TMT” trenirci (hoodie majici) koju je McGregor nešto kasnije s gađenjem komentirao pokušavajući uzeti koji jeftini poen. No, i iza “hoodice” se skrivala poruka: Tebi je ovo vrhunac karijere, meni samo još jedan boksački meč! Mayweather 2, McGregor 0.


Treći bod je stigao u prvom sučeljavanju. Iako su bili odmaknuti na sigurnu razdaljinu, napetost se mogla rezati nožem s obzirom da na pozornici nije bilo osiguranja, a publika je samo čekala kada će “staredown” eskalirati u fizički sukob. No, Mayweather je ostao miran poput olimpijskog prvaka u streličarstvu, nanišanio je svog suparnika i odmjeravao ga pogledom. Pustio ga je da prvi napadne, kao što je to obično činio svojim protivnicima. Irac je na prvu pokušao ostati miran, no Mayweather mu je ipak ušao u glavu. Nije se uspio iskontrolirati pa je već nakon nekoliko minuta izgledao kao nervnozni student koji čeka konačni ispit na fakultetu. Migoljio se u zakopčanom odijelu, micao se s noge na nogu, žvakao je nervozno kaugumu, pokušavao izgledati opasno izvodeći ‘capoeira’ pokrete. No, Mayweather je ostao hladan do kraja držeći se svoje taktike.

Uslijedili su govori boksačkih službenika i organizatora koji nisu nikoga previše zanimali pa je publika oduševljeno dočekala povratak “na scenu” zvijezdanog dvojca. Naravno, Mayweather se pobrinuo da je McGregor taj koji će prvi izaći na govornicu i “probiti led”. Baš kao i tijekom svoje boksačke karijere, on preferira kontra napad. Čeka na potez svog protivnika, kako bi ga mogao kontrirati na najubojitiji mogući način. Pogrešno bi bilo reći da je McGregor bio potpuno nezanimljiv i loš. Dapače, neki dijelovi njegovog govora su bili vrlo iskreni i simpatični, no ukupno gledano nije to bio nastup kakav je većina očekivala od najboljeg svjetskog “trash talkera”. Pritisak i veličina eventa su ga ipak malo ograničili, a nije pomogla niti nadmoćna potpora fanova koji su bili na njegovoj strani unatoč tome što je stranac u Los Angelesu.

Nakon UFC prvaka, za govornicu je stupio i boksački velikan. Bio je to klasični Floyd Mayweather jr. iz najboljih dana. Rečenice su bile pripremljene, fraze naučene, pokreti su bili unaprijed planirani. Čak je pripremio i mali performans gdje se osvrće na svoje porezne dugove pa je iz ruksaka izvadio neunovčeni ček na 100 milijuna dolara iz meča protiv Mannyja Pacquiao dokazujući da je i dalje “pun kao brod”. Njegov nastup je bio sjajan, a s tim se slaže i većina američkih analitičara koji vjeruju da je upravo McGregor uspio iz Mayweathera izvući ono najbolje. Uspio je vratiti “vintage” Floyda iz svojih najuspješnijih dana. Uz mali trik koji su pripremili…

McGregoru je, naime, ugašen mikrofon (čudesno je prestao raditi) pa Irac niti nije imao priliku kontrirati Mayweatheru. Još jedan trik iz Mayweatherove radionice koji pokazuje kako ovaj boksač niti najmanje sitnice nije spreman prepustiti slučaju. Kada mu je bilo dosta govorancije, Mayweather je ponovno preuzeo kontrolu na pozornici te je pozvao McGregora da se sučele licem u lice. Sada kada je ubilježio tri ili četiri mini pobjede tijekom ovog medijskog sučeljavanja, znao je da je vrijeme za dovršetak posla. Odlučio je krenuti u napad. Dao si je oduškao i kako je i sam rekao “ispalio je čitav svoj arsenal”. Dao je McGregoru do znanja u što se upustio. Pokazao mu je da će s druge strane ringa stajati jedan od najboljih boksača u povijesti i da je ovaj stigao u njegovo dvorište. Na odstrel…

Mudar kakav jest, Mayweather je nakon završetka press konferencije novinarima “skromno” poručio da se ne osjeća pobjednikom prvog sučeljavanja i da se stvari rješavaju 26. kolovoza, a da je sve ranije manje bitno. Ipak su on i Mayweather zajedno u ovom poslu. Partneri u poslu života u kojem će obojica zaraditi stotine milijuna dolara.


 

 

Pročitajte više