Potrošili više od Reala, a osvojili samo nebitni kup

Foto: Getty Images/Guliver Image

AKO mislite da 27 godina bez titule zvuči loše za klub velik poput Liverpoola, engleski gigant u drugim "mjernim jedinicama" pokazuje još "bolje" rezultate. Otkad su posljednji put uzeli titulu prvaka potrošili su oko 830 milijuna funti plaće na 200-tinjak igrača. Da ulagati puno ne znači nužno imati i veliku ekipu, najbolji dokaz je baš Liverpool.

Naime, vjerovali ili ne, u posljednjih 7 sezona, Liverpool je uspio spiskati preko 700 milijuna eura na pojačanja, da bi kao rezultat takve politike uzeo jedan trofej – Liga kup. U tom razdoblju potrošio je više novaca od Monaca, Juventusa, Atletico Madrida, Real Madrida, Bayern Munchena i Arsenala.

Pa ako se i sveopća premierligaška inflacija koja dovodi do basnoslovnih cijena može i mora uzeti kao kriterij određivanja stvarne kvalitete obavljenog posla, tri engleska kluba koja su trošila više u tom razdoblju – Manchester City, Manchester United i Chelsea osvojili ukupno 20 domaćih i europskih titula. Teško je procijeniti koji je od milijun promašenih transfera najplemenitiji, ali nemoguće je ne izdvojiti ovih nekoliko bisera:

Adam Lallana (30 milijuna eura), Lazar Marković (25 milijuna eura), Alberto Moreno (20 milijuna eura), Fabio Borini (15 milijuna eura), Stewart Downing (30 milijuna eura), Alberto Aquilani (23 milijuna eura) i apsolutni prvak - Andy Carroll (42 milijuna eura).

Jedno je sigurno – novi prijelazni rok znači ujedno i novu veliku šansu Liverpoola da zabavi nogometnu javnost. Jedva čekamo.

 

Pročitajte više