Kako je propao Sadio Mane?

Foto: Profimedia

SENEGALSKI reprezentativac je možda bio heroj na Anfieldu, ali pokazao se kao potpuni neuspjeh u svojoj debitantskoj sezoni u dresu njemačkog prvaka. Dovođenje Sadia Manea u Bayern München, vrijedno 35 milijuna funti, u početku se smatralo jednim od boljih poslova u ljetnom prijelaznom roku 2022. godine, jer je senegalski napadač odbio produženje ugovora u Liverpoolu kako bi prihvatio novi izazov na Allianz Areni.

Mane je zaslužio mjesto među elitnim europskim napadačima tijekom svog šestogodišnjeg boravka na Anfieldu, postigavši 120 golova u 269 utakmica, postavši pritom pobjednikom Premier lige i Lige prvaka. Bayern se tada nadao da će talisman Redsa pomoći popuniti prazninu koju je ostavio Robert Lewandowski, otišavši u Barcelonu nedugo nakon Maneova dolaska u Njemačku, piše goal.com.

Prvi znakovi bili su pozitivni, postigao je pet golova u prvih šest nastupa nakon što je ušao izravno u početnih 11 trenera Juliana Nagelsmanna. Međutim, golovi su brzo presušili i Mane se suočio s mnogo kritika nakon loše igre u pobjedi nad Barcelonom 2:0 u grupnoj fazi Lige prvaka. Zamijenjen je u 70. minuti nakon što nije uspio uputiti niti jedan udarac, a Nagelsmann je ostao frustriran.

"Volio bih da neke stvari radi više. Možda da manje traži loptu ili suigrače, a pokuša biti malo samouvjereniji", rekao je trener.
Do kraja sezone bilo je jasno da je Mane postao sjena igrača kakav je bio u Liverpoolu. Senegalski 31-godišnjak je također optužen za remetilački utjecaj iza kulisa, a njegova budućnost u Bayernu dovedena je u ozbiljnu sumnju zbog najavljenog interesa iz Saudijske Arabije...

Problemi s ponašanjem

Nagelsmanna je Bayern otpustio nakon bundesligaškog poraza protiv Bayer Leverkusena 19. ožujka (2:1), što je omogućilo Borussiji Dortmund da ga preskoči na vrhu tablice.

U to vrijeme Bayern je još uvijek bio u lovu na trostruku krunu, ali više nije bili vjere da će Nagelsmann završiti posao, pa je bivši trener Chelseaja Thomas Tuchel izabran kao njegova zamjena. U danima koji su uslijedili, naširoko se izvještavalo da je Nagelsmann izgubio svlačionicu te da su Mane i Leroy Sane među onima koji su željeli da ode.

Prema Bildu, Mane je također bio uključen u svađu s njemačkim trenerom nakon Bayernove pobjede nad Paris Saint-Germainom u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka, jer se žalio da je sveden na pričuvu.

Mane je rehabilitiran pod Tuchelom koji ga je podržao kako bi ušutkao kritičare po dolasku u Bavarsku: "Čak i u njegovim godinama, uvijek je potrebno vrijeme za privikavanje nakon promjene kluba. To može potrajati. Nema sumnje u njegovu kvalitetu i ono što nam ona može donijeti".

Bayern je ispao iz DFB-Pokala i našao se na rubu eliminacije iz Lige prvaka nakon poraza 3:0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici protiv Manchester Cityja. Mane nije mogao ostvariti nikakav značajniji učinak nakon što je ušao u igru zadnjih 20 minuta, a viđen je kako se svađa sa Saneom u posljednjim minutama utakmice.

Svađa je eskalirala u gostujućoj svlačionici. Mane je navodno udario Sanea u lice prije nego što su razdvojeni. Saneu su nakon tučnjave ostali tragovi na usnama, a Mane je odvojen od momčadi dok su dužnosnici Bayerna pokušavali smiriti situaciju.
Bayern je kaznio Manea s jednom utakmicom suspenzije i novčanom kaznom. Pojavila se zabrinutost zbog njegove ćudi.

Mane je konačno prekinuo šutnju o incidentu u lipnju, rekavši za senegalsku televizijsku postaju 2sTV: "Takvo nešto se događa. I dogodilo se. Uspjeli smo riješiti ovaj mali problem. Ponekad je dobro riješiti probleme, ali možda ne na ovaj način. To je sada iza nas".

Međutim, Mane sljedeće sezone možda neće dobiti priliku ponovno osvojiti povjerenje svojih suigrača. Loša sreća također je odigrala svoju ulogu u Maneovoj frustrirajućoj prvoj godini u Bayernu. Bio je prisiljen napustiti teren zbog ozljede u pobjedi 6:1 protiv Werdera 8. studenog, a nakon toga je bio podvrgnut operaciji desne fibule.

Glavna tajnica FIFA-e i bivša senegalska diplomatkinja Fatma Samoura sažela je raspoloženje cijele nacije nakon ove vijesti, rekavši za Europe 1: "Koristit ćemo vračeve. Ne znam jesu li učinkoviti, ali u ovom slučaju svejedno ćemo ih koristiti. Nadamo se čudima. On mora biti tamo!".

Slomljeno srce na SP-u

Mane je još uvijek bio imenovan u konačnu momčad Senegala za Svjetsko prvenstvo 2022. nakon ozljede, ali je Bayern potvrdio njegovo povlačenje nakon operacije.

Senegal je u Maneovoj odsutnosti prošao grupnu fazu prvi put od 2002. godine, ali je potom u osmini finala pokleknuo nakon poraza 3:0 od Engleske. Mane se oporavljao u Europi i gledao utakmicu na televiziji.

Nakon tri mjeseca izbivanja, Mane se konačno vratio u akciju ušavši s klupe u 3:0 pobjedi protiv Union Berlina krajem veljače, ali mu je bilo teško vratiti se na pravu razinu. Bivša zvijezda Liverpoola započela je samo pet od posljednjih 12 utakmica Bayerna u Bundesligi, zabivši samo jednom.

Bayern je na kraju u posljednjem kolu uspio prestići Borussiju Dortmund i osvojio naslov, ali Mane je ostao neiskorištena zamjena dok je Tuchelova momčad izborila dramatičnu pobjedu 2:1 protiv Kölna. Možda je svom impresivnom životopisu dodao još jednu medalju, ali njegove su dionice pale niže nego ikada prije.

Mučenje u sredini napada

Mane je primarno bio raspoređen na lijevoj strani razorno učinkovite prednje trojice u Liverpoolu uz Roberta Firmina i Mohameda Salaha, ali Jürgen Klopp ga je ponekad također koristio kao broj 9, s impresivnim rezultatima.

Maneov tempo i agilnost učinili su ga noćnom morom za obrambene igrače u situacijama jedan na jedan, a često je bio izuzetno klinički raspoložen ispred gola zbog svoje sposobnosti da poentira s obje noge. Nagelsmann je sigurno smatrao da je njegov talent najprikladniji za ulogu u sredini, ali Mane nije mogao zadržati svoje ohrabrujuće prvotne predstave u Bayernu.

Njegov gubitak forme potaknuo je bivšeg veznjaka Liverpoola i Bayerna Dietmara Hamanna da se u rujnu zapita je li se Senegalac zapravo snašao u Münchenu. "On se nije uklopio. Najbolji je kad dolazi prema golu izvana. Ne izgleda mi sretno. Trenutačno nitko ne priča o Maneu. Djeluje izolirano i jedva da sudjeluje u igri", rekao je Hamann njemačkom časopisu GMX.

Na pitanje gdje se osjeća najugodnije na terenu, Mane je sljedećeg mjeseca rekao: "Moja pozicija? Cijeli sam život igrao lijevo krilo. Ako me momčad treba kao središnjeg napadača ili desno krilo, igrat ću na tim pozicijama". Thomas Müller i Eric Maxim Choupo-Moting predvodili su napad dok je Mane bio ozlijeđen, a Serge Gnabry djeluje kao lažna devetka od Tuchelova dolaska u Allianz.

Koštala ga je sezona s dva nebitna trofeja

Čini se malo vjerojatnim, dakle, da će Mane uskoro ponovno dobiti priliku. On je i dalje krilo po struci, tu je napravio najviše "štete" u Liverpoolu, ali ostaje za vidjeti može li ponovno otkriti svoju najbolju formu - i hoće li mu Bayern dati platformu.
Liverpool je uložio priličan napor u sezoni 2021./2022., sudjelujući u svim mogućim utakmicama u svim natjecanjima dok je jurio četverostruku krunu.

Mane je nastupio u 51 od 63 utakmice, pridonoseći s 23 gola i pet asistencija, a momci Jürgena Kloppa na kraju su završili kao pobjednici FA kupa i Carabao kupa, ali su bili prekratki u utrci za naslovom u Premier ligi i finalu Lige prvaka.

Tanka momčad Redsa bila je opterećena do krajnjih granica, a kao rezultat toga pretrpjeli su značajan mamurluk prošle sezone.
Igrači poput Virgila van Dijka, Fabinha, pa čak i Salaha - koji je ipak uspio zabiti preko 20 golova - bili su lošiji od očekivanog, pa je Liverpool skliznuo na peto mjesto u Premier ligi i ispao iz Lige prvaka.

Čak i da je Mane ostao, malo je vjerojatno da bi izbjegli takav pad, budući da je frontmen Senegala i sam osjetio fizičke posljedice iscrpljujuće sezone. "On je stroj. Ali u ovom trenutku, kao i većina igrača u Liverpoolu, u silaznoj je putanji. Mislim da se jednostavno istrošio", rekao je Hamann za Sky Germany u travnju.

To bi također moglo objasniti zašto je Maneu trebalo toliko dugo da se oporavi od operacije i zašto je sada skloniji neuobičajenim emocionalnim ispadima. Maneu je trebao dugi ljetni odmor kako bi se osvježio i napunio energijom, a istovremeno procijenio što želi postići dok se približava kasnijim fazama svoje karijere. I sada je došlo vrijeme da donese ključnu odluku.

Kako javlja Sport 1, dužnosnici Bayerna nisu bili zadovoljni Maneovom debitantskom sezonom. Očekivali su više od igrača s tolikim iskustvom na najvišoj razini, a upitna je bila i njegova predanost na treninzima.

U izvješću se navodi kako je Mane izgubio nešto od "eksplozivnosti" koja ga je činila toliko opasnim u Liverpoolu. Jasno se vidi da njegov tempo rada nije opao, ali njegova učinkovitost s loptom svakako jest.

"Još uvijek pomalo traži sebe. On je igrač koji treba puno ohrabrenja. Nije navikao na ovakvo natjecanje za pozicije. Nije bilo tako u Liverpoolu", rekao je bivši izvršni direktor Bayerna Oliver Kahn prije otkaza krajem svibnja.

Što dalje?

Mane i dalje ima ugovor s Bayernom do 2025. godine, no objavljeno je da će klub odobriti njegov odlazak u ovom prijelaznom roku ako dobije odgovarajuću ponudu. A Tuchel je prošli tjedan na konferenciji za novinare potvrdio da Mane nije u njegovim planovima za novu sezonu.

"Uglavnom, imao je nezadovoljavajuću sezonu i igrao ispod očekivanja. Konkurencija je vrlo velika na njegovoj poziciji, imamo Kingsleyja Comana i Sergea Gnabryja", rekao je trener Bayerna.

Govori se da će Newcastle pokušati vratiti Manea u Premier ligu, ali čini se da je Bliski istok njegova najvjerojatnija sljedeća destinacija. Prema The Athleticu, Mane je u pregovorima da se pridruži bivšem napadaču Manchester Uniteda Cristianu Ronaldu u Al Nassru.

Saudijska momčad ovog je ljeta već dovela Marcela Brozovića, Seka Fofanu i Alexa Tellesa, a Ronaldov dolazak u siječnju otvorio je put za priljev velikih europskih imena u Saudijsku Arabiju. Mane bi sigurno donio još više kvalitete Al Nassru koji želi ligaški naslov u sezoni 2023./2024.

Ali to je tužno stanje stvari za Manea koji se zapravo ne bi trebao pridružiti natjecanju koje se u biti svodi na ligu za umirovljenje u njegovim godinama. Njegov pad u nemilost bio je bez presedana, s obzirom na to koliko je poštovanja i divljenja izazvao u cijelom nogometnom svijetu tijekom svog boravka u Liverpoolu.

Prije godinu dana Mane je mogao ući u početnih 11 bilo kojeg elitnog kluba, ali sada nema izbora nego ozbiljno razmisliti o odlasku iz Europe. Bayern će morati priznati da je Mane bio jedna od najgorih klupskih akvizicija u moderno vrijeme i spreman je prihvatiti tu stvarnost.

Mane je šest godina na Anfieldu oduševljavao publiku diljem Premier lige i sada je zauvijek otišao. I bilo bi mudro prihvatiti unosnu plaću u Saudijskoj Arabiji umjesto da beznadno pokušava pronaći nekadašnjeg sebe u klubu koji više ne vjeruje u njegove sposobnosti.

Pročitajte više