lige petice

Kako je sve pošlo po krivu za Bielsu?

Foto: Profimedia

OTKAZ Marcelu Bielsi u Leedsu ponovo je pokazao da ogromna razlika između Championshipa i Premier lige ne ostavlja nikakvog prostora za emocije ili sentimentalnost. Ako ispadne iz Premier lige, Leeds će izgubiti 50 milijuna funti i, što god itko govorio o trenutačnoj formi momčadi, to je jedini razlog zbog kojeg je predsjednik Andrea Radrizzani donio, kako kaže, najtežu odluku otkako je u klubu, piše Goal.com.

Bielsa je potpuno zasluženo legenda ovoga kluba. On nije prvi koji je uspio probuditi uspavanog diva ili koji je odveo klub iz Championshipa do sredine tablice Premier lige, ali je prvi koji je to učinio stvarajući putem vrlo snažne emocije koje su stvorile veliku povezanost njega, kluba i navijača.

Strah od ispadanja prevladao emocije

Na kraju, strah od ispadanja prevladao je emocije i veze koje su Bielsin projekt u Leedsu učinile toliko posebnim. Poražavajuća je činjenica da moderni nogomet takvu povezanost više ne drži svojim najvažnijim, esencijalnim dijelom. Ionako se pričalo da će Bielsa u svakom slučaju otići na kraju sezone tako da se ova odluka može više opisati kao pragmatična nego kao bešćutna.

No ako je zaista namjeravao otići, onda je zaslužio šansu da pokuša izboriti ostanak i onda otići na svoj način te uz ovacije i pljesak Elland Roada. Ta borba bi možda završila uspješno iako rezultati momčadi s dna ne idu Leedsu na ruku. 

Da, neki će reći da Leedsov pad ima sve karakteristike tipičnog Bielsinog kolapsa koji ga prati cijelu karijeru. No isto tako treba istaknuti da je dobio dvije uzastopne utakmice prije ovog niza od šest poraza od kojih su tri stigla protiv jedne od šest najjačih momčadi u ligi.

Osim toga, Leeds i dalje nije u zoni ispadanja, a kad mu se ovih dana vrate Kalvin Phillips i Liam Cooper, oživljavanje će biti sasvim moguće. Bielsa je zaslužio šansu i zbog razloga što ne smije biti žrtva vlastitog uspjeha. Većina Leedsove momčadi je kvalitete za Championship i Bielsa ne smije biti kažnjen zbog toga što nije ponovo napravio čudo.

Radrizzanijeva odluka je razumljiva s obzirom na formu momčadi, ali brojke pokazuju na klasičan slučaj velikog broja ozljeda koji je pokvario Bielsinu sezonu. Njihove statistike "expected goals" (xG) i "expected goals against" (xGA) su puno lošije nego prošle sezone i vjerno prikazuju koliko Leeds ima problema u igri.

Ozljede ključne

Unatoč svim problemima, Bielsa je nastavio igrati napadački, strastveni i tehnički dotjeran nogomet i u napadu i u obrani. Ono što mu nedostaje mu je nedostupno - ozlijeđeni Patrick Bamford u napadu i Cooper u obrani. U usporedbi s prošlom sezonom, Leeds ima u prosjeku isti broj udaraca na gol i vrlo sličan broj stvorenih prilika po utakmici, ali mu je realizacija pala s 11.9. na 8.2 posto i to zato što nema Bamforda.

Ako detaljno pogledate obrambenu statistiku, Leeds je napredovao u dosta kategorija, ali mu obrana pušta jer nema Coopera, čovjeka koji je prošle sezone bio najbolji u momčadi po broju oduzetih lopti, duela, blokiranih udaraca i duela u zraku. Isto tako je jasno da se u posljednjih šest utakmica zbog iscrpljenosti i pada samopouzdanja momčadi Bielsina igra raspala kao kula od karata.

To je uvijek tako kad je riječ o momčadi uigranoj do detalja, ali povratak Coopera i Phillipsa dao bi Leedsu jako dobru šansu da ponovo uđe u formu i popravi rezultate s obzirom na bolji raspored. Ta optimistična prognoza sad čeka Jesseja Marscha, bivšeg trenera New Yorka i Salzburga, koji je naslijedio Bielsu. 

Amerikanac je imao jako loših šest utakmica na klupi Leipziga na početku ove sezone. Sporazumno je raskinuo ugovor u trenutku kad je Leipzig bio na 11. mjestu, ali to ne treba obeshrabriti Leedsove navijače. Do tog trenutka Marschova karijera bila je u uzlaznoj putanji, a čak i ta epizoda u Leipzigu može se okarakterizirati boljom nego što izgleda.

Marsch je Rangnickov učenik

Marsch nije bio dobar izbor za Leipzig jer je Julian Nagelsmann s vremenom taktički promijenio tu momčad koja je, umjesto visokog presinga, počela igrati puno strpljiviji nogomet na koji Marsch nije navikao. Bilo mu je nemoguće u tako kratkom vremenu okrenuti stvari. To u Leedsu neće biti slučaj jer u ruke dobiva momčad koja je taktički vrlo slična njegovoj filozofiji nogometa.

Njegovi osnovni principi, koji su ga odveli do dvostrukih kruna u Salzburgu, jako su slični onima Ralfa Rangnicka, koji ga je i doveo za svojeg pomoćnika dok je bio u Red Bullu. Kao Rangnickovom učeniku, Marschu neće biti teško igračima usaditi svoj okomiti nogomet visokog intenziteta.

Njegove momčadi izlaze vrlo visoko na protivničku obranu i oduzimaju loptu, a kad se brane, u stanju su vrlo brzo stati u obrambenu formaciju. Prelazak iz Bielsinog načina rada bit će bezbolan, a Marsch će sigurno manje gaziti igrače. On nije dogmatik - tko jest? - i poslu će pristupiti mirnije i pragmatičnije.

Neće biti uzbudljivo kao u Bielsino vrijeme

Ključno je da on ne forsira obranu "na igrača", koju je zagovarao Bielsa, što znači da neće biti situacija u kojima cijela sredina terena ostaje prazna. Leeds će igrati u organiziranom sustavu koji će težiti kompaktnosti te u uskoj formaciji koja na taj način igra presing, ali ne zatvara protivničke igrače, nego prostor.

Leeds će više nalikovati na Southampton Ralpha Hassenhüttla, koji krase presing i tranzicijska igra, ali koji zna da mora stati u čvršći blok u veznoj liniji kad igra protiv jačih momčadi. Nestankom onih najzahtjevnijih stvari Bielsine vladavine te povratkom Coopera, Phillipsa, a možda i Bamforda, Leeds bi se mogao vratiti u balans. 

Neće biti tako uzbudljivo i emotivno kao dok je tu bio Bielsa, ali dovođenje Marscha smislena je odluka u pokušaju da Leeds postane stabilan prvoligaš.

Pročitajte više