Kako se raspao Ajax?

Foto: Profimedia

NAKON četiri godine u Premier ligi sa Southamptonom Dušan Tadić bio je vrlo tražena roba. Iako je imao bolje ponude drugih klubova, Tadić je Svecima vrlo jasno dao do znanja da za njega postoji samo jedna destinacija - Ajax, klub za koji je sanjao igrati otkako je bio dječak, piše nogometni portal 90min.com.

"Mislim da su me trebali i ja sam trebao njih", objasnio je Tadić na putu do drugog od tri naslova nizozemskog prvaka koji će osvojiti u Amsterdamu. Ali do ljeta 2023. san se pretvorio u noćnu moru. Nakon što je odbio "lude" ponude brojnih kineskih klubova proteklih godina, Ajaxov kapetan uvjerio je klub da sporazumno raskinu ugovor i tako ubrzao odlazak iz onoga što smatra brodom koji tone. Evo što sve trebate znati o krizi koja proždire Ajax.

Gorki rastanak s Dušanom Tadićem

Tadić se morao razići s klubom kojem je bio kapetan zbog razlika u ambicijama. Smatra se da je srpski playmaker očekivao da Ajax reagira na prošlosezonsko razočaravajuće treće mjesto pojačavanjem momčadi.

No, dok su dolasci bili rijetki, sportski direktor Sven Mislintat odobrio je prodaju obrambene zvijezde Jurriena Timbera Arsenalu. Mislintatovo stalno prisustvo na treninzima počelo je iritirati neke igrače - Nijemac ima reputaciju zbog bezobraznog ponašanja i poznato je da se sukobio s Thomasom Tuchelom dok su zajedno bili u Dortmundu.

Mislintat je možda odobrio odlaske Tadića i Timbera, ali ima još puno posla ako misli ponoviti prošloljetni kobni egzodus.

Rasprodaja 2022.

Prodaja igrača uklesana je u Ajaxov model funkcioniranja, ali ljeto 2022. bilo je ekstrem koji se pokazao neodrživim. Ajax je ostao bez osam ključnih igrača, među kojima najboljeg strijelca Sebastiena Hallera, prvoga golmana Andrea Onane, startnog stopera Lisandra Martineza i sve boljeg veznjaka Ryana Gravenbercha.

Klub je već zaradio više od 100 milijuna eura na prodajama i prije nego što je u srpnju Manchester United počeo njuškati oko Antonyja. "Već smo prodali toliko igrača da pretpostavljam da nitko više neće otići", rekao je trener Alfred Schreuder za ESPN, više u nadi nego što je to stvarno očekivao. "Ako prodamo još jednog igrača, to neće biti dobro za nas."

Pa ipak, klub jednostavno nije mogao odbiti bezobraznu svotu od 95 milijuna eura koju je United iskrcao za 22-godišnjeg krilnog napadača. Ispostavilo se da je Schreuder bio u pravu - još jedna prodaja nije bila dobra za Ajax. Iako je, može se reći, do najvažnijeg odlaska došlo još prije ljeta.

Promjene u struci

Gubitak Erika ten Haga ne može se zanemariti. Taktičar čeličnog pogleda odveo je Ajax do prvog polufinala Lige prvaka nakon 1997. u svojoj prvoj sezoni u ulozi trenera. Ipak, dva mjeseca prije nego što će Ten Haga zgrabiti Manchester United, Ajaxov sportski direktor Marc Overmars osramoćen je podnio ostavku.

Erik ten Hag i Marc Overmars (Profimedia)

Bivše krilo Arsenala i Ajaxa s pravom je "bilo sram" zbog slanja "niza neprikladnih poruka nekolicini kolegica" i nije više imao što tražiti u klubu. Ipak, Ajax specijalista za transfere nije nadomjestio čak 13 mjeseci do dovođenja Mislintata. Bez adekvatnog stručnjaka, Ajax je pogriješio ne s jednim, nego s dva trenera.

Očajni rezultati

Ten Hagov bivši asistent Schreuder potrajao je do siječnja. Tri mjeseca ranije nemoćno je gledao kako klub doživljava najteži europski poraz u povijesti, 6:1 od Napolija. Konačno su mu skratili muke nakon što je momčad nanizala sedam utakmica bez pobjede i izjednačila svoj rekord u povijesti Eredivisie.

Dok je Ajax bio na skromnom petom mjestu, Johnny Heitinga dobio je prvu priliku u seniorskom nogometu do kraja sezone. Nakon dobrog starta vidjelo se njegovo neiskustvo dok je Feyenoord jurio prema naslovu prvaka, a PSV pobijedio Ajax u finalu kupa.

U jeku tako katastrofalne sezone, rezultatski najgore od 2009., Edwin van der Sar podnio je ostavku kao izvršni direktor. "Iscrpljen sam", uzdahnuo je nakon objave. Ajax je bio očito nespreman. Predsjednik Nadzornog odbora Pier Eringa otkrio je da su "željeli da Edwin ostane", a klub još nije pronašao zamjenu.

Samo tjedan nakon te odluke Van der Sar je završio na intenzivnoj njezi zbog krvarenja u mozgu. Nasreću, bivši golman je "stabilno, izvan životne opasnosti i komunicira", ali to svakako daje kontekst krizi amsterdamskoga kluba.

Pročitajte više