FIFA

Kako sjedite dok igrate Fifu? Istraživanja stigla do nevjerojatnog otkrića

Foto: Horn Eibner/Pressefoto EP/Guliver Image

IGRANJE Fife i drugih nogometnih simulacija jedna je od najdražih vrsta razonode za fanove diljem svijeta. Ipak, igrice su odavno postale zaseban fenomen za koji je znanost jako zainteresirana.

Nova istraživanja otkrila su trik koji bi vam mogao pomoći da jako poboljšate svoje izvedbe u Fifi.

Naginjete li se prema ekranu dok igrate?

Doktorica Andrea Utley s Fakulteta biomedicinskih znanosti u Leedsu provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo preko osam tisuća igrača Fife. Čak 79.9% igrača reklo je kako igraju Fifu tako da se nagnu tijelom naprijed prema ekranu.
Od svih koji igraju Fifu u tom položaju, njih 49.2% je reklo da im je to prirodno, 9.3% je reklo da to radi namjerno, dok 41.5% to radi iz oba razloga. Na jednoj skupini ispitanika proveli su intervjue kako bi shvatili zašto to rade. 

"Pomicanje centralnog osjetnog sustava bliže ekranu vam povećava koncentraciju i fokus. Neki igrači misle da im je tako lakše zanemariti distraktore u pozadini. Ipak, važno je imati potporu za gornji dio tijela i vrat dok ste u tom položaju, inače ćete se umoriti", rekla je Utley.

Tim istraživanjem potvrđeno je kako fenomen "naginjanja" u svijetu igrica itekako postoji. A prema nalazima istraživanja koja su uslijedila, čini se da je taj fenomen visoko povezan s uspjehom u tim igricama.

Način na koji sjedite povezan je s brojem golova koje postižete

Utley je u suradnji sa Stakesterom, velikom gaming platformom, provela istraživanje u kojem je sudjelovalo deset igrača Fife. Svakog od sudionika zamolili su da snimi sebe kako igra pet online dvoboja. Znanstvenici su na snimci proučavali kretnje i položaj tijela igrača, kao i specifične reakcije na ključne događaje u utakmici. 

Na uzorku od ukupno 50 utakmica rezultati su bili zapanjujući. Igrači koji su bili nagnuti prema naprijed dok igraju postigli su čak 110 golova. Oni koji su bili naslonjeni postigli su duplo manje golova, njih 52.

Znanstvenici su primijetili da se igrači puno češće naginju naprijed kada očekuju bitan događaj. Tako su, primjerice, u trenutku dok Cristiano Ronaldo prima loptu, pokazivali puno više reakcija u odnosu na igrače od kojih se ne očekuje da zabijaju veliku količinu golova.

Također, igrači koji su igrali igricu naslonjeni su češće i primali golove. Ipak, upozorava Utley, naginjanje dovodi i do nepoželjnih rezultata na dulje staze i igrači ne bi trebali biti u tom položaju tijekom čitave utakmice.

"Igrači koji su pobjeđivali su bili nagnuti tek 4.7 minuta, odnosno 35.5% ukupnog trajanja utakmice. Oni koji su gubili utakmice proveli su 7.93 minute ili 52.6% vremena u takvom položaju. Očito je da umor radi svoje", zaključila je Utley.
 

Pročitajte više