KAKO SU IGRALI Livaković igrač utakmice, Said tragičar

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

DINAMO JE u sjajnom derbiju 31. kola HNL-a pobijedio Hajduk na Poljudu 2:1 i pet kola prije kraja vjerojatno riješio prvenstvo.

Dinamo je poveo u 14. minuti kad je Gavranović odbijenu loptu nakon kornera s nekoliko metara glavom zabio za 1:0, a Hajduk je izjednačio u 25. minuti fantastičnim golom Caktaša iz slobodnog udarca s 25 metara.

Hajduk je u otvaranju drugog dijela imao tri "mrtve" šanse, ali je Dominik Livaković nevjerojatnim rekacijama spasio svoj gol i svoju momčad. Dinamo je promašaje Splićana kaznio u 59. minuti kad je Said nakon kornera neshvatljivo promašio loptu na prvoj stativi, a Gavranović samo ugurao loptu u gol za, pokazalo se, konačnih 1:2.

Bio je to derbi kakvom smo se nadali i kakvog smo samo mogli poželjeti. Odlične akcije, sjajne šanse, golčina iz slobodnjaka i, slobodno možemo reći, jedna od najboljih sudačkih predstava u novijoj povijesti HNL-a. Mario Zebec odsudio je izrazito teški derbi bez i najmanje pogreške. Za čistu desetku.

Blizu desetke bio je i Dominik Livaković, ali evo kako su igrali akteri derbija.

HAJDUK

Karlo Letica: 6.5

Hajdukov golman nije mogao ništa kod golova, a u 37. minuti je odlično obranio Hajrovićev slobodan udarac. Dobro je reagirao i kod Ćorićeve velike šanse, ali je mladi Dinamov igrač pucao ipak preslabo.

Josip Juranović: 6.5

U početku nesiguran na boku, kasnije se malo popravio. Pokušavao je, ali njegovi centaršutevi nisu nikoga nalazili. U drugom poluvremenu ga je bilo po cijelom terenu, ali suigrači nisu pospremili njegove dobre lopte.

Borja Lopez: 5.5

Dosta rano se uvalio probleme sa žutim kartonom, a kasnije mu je nedostajalo komunikacije s Nižićem kod ključnih situacija

Zoran Nižić: 5.5

Imao je odličnu priliku izjednačiti sredinom drugog poluvremena, ali je iz vrlo dobre situacije glavom nakon kornera pucao kraj gola. Kao i Borja, ni on nije bio ni blizu Gavranoviću kod golova

Andre Formitschow: 6

Napatio se sa Soudanijem u otvaranju utakmice, ali je prema naprijed bio korisniji. Ubacio Futacsu za šansu koju je skinuo Livaković, izrazito borben.

Josip Radošević: 5.5

Žrtva sustava. On i Bašić izgubili su borbu u sredini s Ademijem i Doumbijom, a još mu se vrti u glavi od Hajrovićevih driblinga i minijatura.

Toma Bašić: 5

Nevidljiv. Hajdukov veznjak odigrao je jednu od slabijih utakmica ove sezone i nije imao rješenja za energiju Doumbije i Ademija.

Mijo Caktaš: 7

Fantastičan gol iz slobodnog udarca. Trudio se, pokušavao je vući neke napade, al više od toga nije mogao. U svakom slučaju, gol iz slobodnjaka će se pamtiti.

Adam Gyurcso: 7

Jedan od najboljih Hajdukovih igrača. Iznudio je prekršaj iz kojeg je Caktaš izjednačio. Livaković mu je jedva obranio udarac u 34. minuti, pogodio je i prečku u 79. i bio je u svakom Hajdukovom napadu. Vrlo dobra utakmica.

Ahmed Said: 5

Ne može se kriviti napadača za primljeni gol, ali Ćorićeva lopta kod drugog gola mu nije smjela prijeći preko noge. U prvom poluvremenu je propustio gurnuti Futacsa u čistu šansu. Najslabiji na terenu.

Marko Futacs: 6.5

Mađar je bio u dvije odlične prilike, ali mu je Livaković sve obranio. Kopić ga je izvadio sredinom drugog dijela jer navodno više nije imao snage, ali izgledao je kao jedini Hajdukov igrač koji bi mogao okrenuti utakmicu. E, da je igrao cijelu sezonu...

Trener Željko Kopić: 6

Veliki plus za hrabrost da napadne Dinamo s praktički pet napadača. Svjesno je riskirao s "tankom" veznom linijom, možda je trebao probati sa Savvasom. Da Livaković nije obranio sve one šanse, bio bi genijalac, ali ovako će dobiti samo "šesticu".

Zvonimir Kožulj: bez ocjene

Hamza Barry: bez ocjene

 

DINAMO

Dominik Livaković: 9 (igrač utakmice)

Ne pamtimo kad je neki golman u derbiju odigrao ovakvu utakmicu kao Livaković. Kod Caktaševa gola nije mogao ništa, ali je onda Splićanima obranio četiri čiste šanse. Kritiziralo ga se u zadnje vrijeme zbog grešaka i slabih utakmica, ali kad je bilo najvažnije za njega i njegovu momčad, Dominik je bio fantastičan. Nevjerojatnim refleksima je obranio udarce Futacsa glavom, a konačni udarac Hajduku bila je prekrasna parada kojom je u 70. minuti skinuo udarac Gyurcsu.

Petar Stojanović: 6

Prema naprijed puno korisniji nego unazad, ali odigrao je Slovenac dobru utakmicu. Za razliku od nekih prijašnjih susreta, centaršutevi su mu bili opasniji. On i Gyurcso vodili su veliku borbu, ali na kraju tu "utakmicu" možemo proglasiti remijem.

Filip Benković: 6.5

Odlična komunikacija s Rrahmanijem i Livakovićem, siguran u svim situacijama. Imao je malo problema s Futacsem u skoku, ali nije paničario što je znao biti slučaj s osnovnim iznošenjem lopte.

Amir Rrahmani: 6.5

Vidi pod Benković.

Borna Sosa: 6

Da je Hajduk zabio neku od onih prilika iz centaršuteva, Borna bi bio kriv. Prelako su mu Futacs i Gyurcso ulazili iza leđa, ali je u uklizavanjima bio bezgrešan. Presjekao je nekoliko vrlo dobrih napada.

Tongo Doumbia: 7

Najbolja utakmica u Dinamovom dresu. Navijači su kritizirali njegove loše igre u zadnje vrijeme. Kasnio je, griješio u lakim dodavanjima, ali je na Poljudu odigrao bez greške. Teško je pobrojati sve duele koje je dobio i sva uklizivanja, a praktički nijednu loptu nije krivo dodao.

Arijan Ademi: 6.5

Čvrst, siguran, pouzdan. Napravio je bitan prekršaj na centru i zaustavio vrlo obećavajući domaći napad za što je dobio žuti karton, ali inače je odigrao bez greške.

Izet Hajrović: 7

Bašiću i Radoševiću se još vrti u glavi od Hajrovićevih poteza. Nevjerojatnom lakoćom je iznosio loptu i između dvojice, a nekad i trojice domaćih igrača i bio je pokretač brojnih akcija. Odigrao je nekoliko odličnih okomitih lopti koje njegovi suigrači nisu iskoristili, ali Hajroviću se baš ništa ne može prigovoriti.

Ante Ćorić: 7

Kod oba Dinamova kornera ubacio je Ćorić. Prvi put je nakon gužve zabio Gavranović, a drugi put je njegova nezgodna lopta na prvu stativu zbunila Saida i došla do Švicarca koji to ne prašta. Imao je i jednu odličnu šansu, ali je pucao ravno u Leticu. Previše ubačaja je inače završavalo u Leticinim rukama, ali inače odlična Ćorićeva utakmica.

Hilal Soudani: 6.5

Iako nije dao gol, Soudani je odigrao utakmicu na nivou. Povukao je nekoliko odličnih napada, puno je radio za momčad, a u jednoj ili dvije situacije je mogao bolje reagirati. No, ništa mu se ne može zamjeriti.

Mario Gavranović: 8.5

Dinamov napadač na prvi pogled je zabio sretne golove, ali Švicarac je bio svaki put na pravom mjestu u pravo vrijeme. Nevjerojatan je nos koji Gavranović ima za gol, a da je zabio onu šansu u otvaranju utakmice, dobio bi "devetku". Gavranović je igrač za velike utakmice i to je danas ponovno pokazao.

Amer Gojak: bez ocjene

Ivan Fiolić: bez ocjene

Pročitajte više