Kako su igrali: Mandžukić igrač utakmice, Subašić bez ocjene

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA je u 1. kolu skupine D pobijedila Nigeriju 2:0 autogolom Eteba u 32. i golom Luke Modrića iz penala u 71. minuti.

Ovom pobjedom Dalićeva momčad izbila je sama na prvo mjesto s dva boda više od Argentine i Islanda koji su ranije odigrali 1:1. Hrvatska je Nigeriju načela u 32. minuti kad je Modrić ubacio iz kornera, Mandžukić pucao glavom, a lopta se od Eteba odbila u gol. U prvih sat vremena nijedna momčad nije uputila nijedan udarac u okvir gola, no Hrvatska je do kraja uspjela osigurati tri boda Modrićevim golom iz penala u 71. minuti.

Iako je prvi gol pripisan Etebu, za njega je najzaslužniji bio Mandžukić koji se odlično snašao. Mandžukić je iznudio i penal iz kojeg je Modrić dotukao Nigerijce i time je definitivno igrač utakmice.

Danijel Subašić -

Nikad u povijesti SP-a hrvatski golman nije završio utakmicu bez ocjene. Osim jednog mlakog udarca Ighala, koji je bio jedini u okvir hrvatskog gola, Subašić nije imao apsolutno nikakvog posla. Ono što je morao pokupiti bilo je kao na treninzima i Subašić se nije ni oznojio.

Ivan Strinić 7

Najaktivniji igrač Nigerije bio je Victor Moses. Chelseajevo krilo pokušavalo je probiti lijevi bok Hrvatske koji je vjerojatno bio okarakteriziran kao najslabiji dio momčadi, no Strinić nije imao baš nikakvih problema protiv Mosesa. U četiri navrata ga je rutinski zaustavio i nije napravio nijedan krivi korak. Dapače, odigrao je odličnu utakmicu na velikom natjecanju, kao i mnogo puta do sad.

Dejan Lovren 7

Iako Nigerijci nisu ozbiljno prijetili, Lovren je dobio baš svaki duel u koji je ušao i odigrao je još jednu veliku utakmicu ove godine. U 45. minuti Iwobi je bio u možda najboljoj šansi Nigerije, raspalio je po golu, ali se Lovren bacio pred loptu i vjerojatno spasio vodstvo. U skoku mu Nigerijci nisu mogli ništa.

Domagoj Vida 6,5

Uz toliko dobrog Lovrena Vida nije imao previše posla, a olakšali su mu i Nigerijci koji su, osim rijetkih trenutaka, bili bezopasni. Imao je jednu slabiju intervenciju koja mu se ne smije dogoditi protiv Argentine, ali ostalo je bilo ok.

Šime Vrsaljko 6

Imao je sreću da je Nigerija forsirala Strinićevu stranu pa se nije naigrao, ali je jednom gadno ispao protiv Ighala. Bivši napadač Watforda sjajno ga se oslobodio, ali je Vrsaljko popravio dojam dobrim uklizavanjem. Na trenutke se mučio s brzim nigerijskim krilima i morat će biti bolji protiv Argentine i Islanda.

Luka Modrić 7,5

Asistencija Mandžukiću za udarac koji je završio autogolom i gol iz penala za 2:0. Modrić je odigrao kapetanski i ako tako bude igrao na svakoj utakmici, Hrvatska može do pravog rezultata. Iako vezna linija na trenutke nije postojala, Modrić je lako dobio dvoboj s Obi Mikelom i utakmicu je odigrao rutinski.

Ivan Rakitić 6

Hrvatska je pomalo neočekivano preskakala veznu liniju dugim loptama na krila pa se Rakitić i nije pretjerano naigrao. U 31. minuti je ružno startao na Mosesa i dobio žuti karton, a Kramarić je mogao bolje reagirati na njegov ubačaj u 40. minuti. Solidan.

Ante Rebić 6,5

Puno je bilo priče o tome treba li Rebić igrati i pritisak je na njemu sigurno bio velik. No iako je malo šepao u samoj realizaciji i ulaženju u šanse, Rebić je odigrao solidnu utakmicu, osobito u prvom poluvremenu. Dobro je razigravao Mandžukića i Perišića i nitko ne može zamjeriti Daliću što ga je gurnuo u početnu postavu.

Andrej Kramarić 6

Krama je dobio ulogu polušpice i odradio ju je solidno. Otvarao je svojim kretanjima dosta prostora Rebiću i Mandžukiću i sudjelovao je u gužvi iz koje je Etebo zabio autogol. No Kramarić je trebao biti okomitiji u napadačkim akcijama i više sudjelovati u samoj gradnji igre.

Ivan Perišić 5,5

Shehu i Ndidi su ga jako dobro zatvarali i Perišić je veći dio utakmice bio nevidljiv. U prvom poluvremenu je u dva navrata imao prilično otvoren šut prema golu, ali je oba puta pucao visoko preko gola. Više prostora dobio je tek pred kraj utakmice kad se Nigerija otvorila, ali ni tada nije uspio jedan na jedan napraviti neki višak.

Mario Mandžukić 8 IGRAČ UTAKMICE

Nevjerojatan je Mandžukić igrač. Nema ga po desetak minuta na terenu, ali kad treba, kad je najvažnije, Mandžukić će nešto izvesti. Bit će to ili odličan udarac glavom u padu koji će pogoditi Eteba u nogu i odbiti se u gol za 1:0 ili majstorski iznuđen penal koji će Modrić pretvoriti u 2:0. Mario Mandžukić odavno je igrač za velike utakmice, a to se potvrdilo i protiv Nigerije. Uvijek je na pravom mjestu u pravo vrijeme. Uvijek.

ZAMJENE:

Brozović je u 60. minuti ušao umjesto Kramarića, Kovačić u 78. umjesto Rebića, a Pjaca je u zadnje četiri minute zamijenio Mandžukića. Sva trojica nisu se previše istaknuli, osim Kovačića koji je u drugoj minuti sudačke nadoknade propustio dotući Nigeriju, ali mu je Uzoho obranio dosta loš udarac.

Pročitajte više