DINAMO I HAJDUK RUŠE REKORD Istražili smo kako su stranci ukrali hrvatski derbi

Foto: Instagram / GNK Dinamo, Twitter / hajduk.hr

NEDJELJNI najveći derbi hrvatskog nogometa između Dinama i Hajduka može se najaviti iz brojnih kutova pa tako možemo razgovarati o gotovo nezapamćenoj rezultatskoj krizi Modrih koja je rezultirala trenerskom smjenom, ali i velikoj prilici Bijelih da nakon dugih osam godina slave na Maksimiru. Naime, nikada posljednjih desetak godina Zagrepčani nisu lošije stajali na prvenstvenoj ljestvici niti su manje golova postigli u prvih deset kola, dok s druge strane teško da su Splićani imali efikasnije izdanje od aktualnog, gdje su u prvoj četvrtini prvenstva postigli čak 23 gola, odnosno 2.3 po utakmici.

Derbiju možemo pristupati i iz navijačke perspektive jer bi tek drugi put u zadnjih šest godina i trijumfalnog povratka Boysa kada su braća Mamić završila iza rešetaka, zagrebački stadion trebao izgledati kao prava nogometna arena. Dekor će po najavama upotpuniti i više tisuća Torcidaša koji kao nekada u glavni grad stižu "Bilim vlakom". No ono čime ćemo se danas pozabaviti jest broj stranih igrača koji bi trebao istrčati na maksimirski travnjak. Posljednje desetljeće njihov broj se smjerno povećavao, tako da bi u nedjelju po prvi put u povijesti mogli gledati čak 13 stranih prvotimaca. Dosadašnji rekord postavljen je u prosincu 2015. godine kada ih je bilo 11.

U prosincu 2015. rekordnih 11 stranih igrača istrčalo je na Maksimiru

Vrlo je interesantno pratiti kako se taj broj povećavao u zadnjih deset godina, a kao početnu točku uzet ćemo dvoboj iz veljače 2007. godine kada u redovima Hajduka i Dinama nije igrao nijedan pravi stranac. Dinamo je igrao u sastavu Lončarić, Ćorluka, Čale, Schildenfeld, Drpić, Mamić, Mikić, Vukojević, Vugrinec, Modrić i Eduardo, dok su za Splićane susret započeli Balić, Pelaić, Hrgović, Živković, Damjanović, Rubil, Bartolović, Rukavina, Carević i Bušić.


U naredne dvije i pol godine broj stranih nogometaša rastao je iz dvoboja u dvoboj dok je svojevrsni vrhunac doživio u listopadu 2009. kada ih je na Poljudu istrčalo šest, Cernat i Paraiba u sastavu Hajduka, a Cufre, Morales, Sammir i Slepička u sastavu Dinama.

Od kraja 2009. do kraja 2013. godine taj broj bio je relativno stabilan i varirao je između pristojnih 4-5, da bi u listopadu spomenute godine na travnjak splitskog stadiona postavljen novi rekord - čak 10 stranaca. U prvoj postavi Bijelih igrali su Sušić, Bukva, Illuridze i Kouassi, a u sastavu Modrih Sandomierski, Lima, Pinto, Fernandes, Soudani i Bećiraj. Ipak, u sljedećih godinu i pol broj stranaca se ponešto smanjio, a novi trend koji do današnjeg dana nije posustao, započeo je u ožujku 2015. kada su u poljudskom dvoboju zaigrali Sušić, Vršajević i Milevsky s jedne strane te Eduardo, Taravel, Sigali, Machado, Fernandes s druge. Ukupno devetorica.

U nedjelju Hajduk i Dinamo obaraju rekord po broju stranaca?

U posljednjih 18 mjeseci, odnosno sedam međusobnih dvoboja, broj stranaca na travnjaku nikada nije pao ispod brojke osam. U ožujku 2015. bilo ih je devet, dva mjeseca kasnije opet devet, a u srpnju osam. U rujnu 2015. na Poljudu su dvije momčadi istrčale s 10 stranaca kombinirano, a u prosincu iste godine s čak 11. (Dinamo: Eduardo, Pivarić, Taravel, Sigali, Pinto, Machado, Antolić, Fernandes, Rog, Soudani, Henriquez, Hajduk: Kalinić, Milić, Milović, Velasquez, Juranović, Jefferson, Tudor, Caktaš, Sušić, Bencun, Vlašić

 U posljednja dva susreta, oba na Poljudu, gledali smo devet, odnosno deset stranaca. Kao što smo već rekli na početku, tom negativnom ili pozitivnom trend, ovisno o poziciji s koje se gleda (sva je manje kvalitetnih domaćih igrača - HNL je sve atraktivniji kvalitetnim strancima) ne nazire se kraja, štoviše ovoga vikenda mogli bi okrenuti i novu stranicu domaćeg natjecanja jer bi dvoboj na Maksimiru mogla započeti čak 13 strana nogometaša.

No, predstojeći susret biti će u jednu ruku izniman jer bi tek treći put u posljednjih 30 međusobnih dvoboja Bijeli mogli imati manje nogometaša s hrvatskom putovnicom u udarnoj momčadi. Prvi put dogodilo se to u veljači 2013., kada u redovima Dinama nominalno nije bio nijedan stranac, dok su Splićani nastupili s trojicom (Lima, Vršajević, Vuković), a drugi put bilo je to u svibnju 2014., kada su za momčad iz Zagreba igrala dva strana nogometaša (Pinto, Soudani), a za Splićane tri (Sušić, Vršajević i Kouassi). Naime, postoji mogućnost da bi u nedjelju Hajduk mogao zaigrati s čak sedam stranaca - Memollom, Ismajlijem, Jeffersonom, Hamzom, Savvasom, Saidom i Ohandzom, a Modri s njih šest - Stojanovićem, Jonasom, Machadom, Henriquezom, Soudanijem, Fernandesom.

Bijeli po prvi put u derbi ulaze s više stranaca od Dinama?

Kako sam već spomenuo dva primjera u kojima su u posljednjih deset godina Bijeli na travnjak istrčali s više stranaca od Modrih, podnaslov koji sam stavio ne čini se sasvim točan, međutim u razmišljanjima većine nogometnih ljubitelja u Hrvatskoj Tino - Sven Sušić, Avdija Vršajević ili Crnogorac Ivan Vuković, doživljavaju se puno manje strancima nego primjerice Jean Evrard Kouassi, Florin Cernat, Ruben Lima, Ahmed Said, Frank Ohandza, Jefferson ili pak Savvas Gentsoglu. Stoga u neku ruku stoga ovaj podnaslov i ima smisla, jer su Albanac Memolla, Kosovar Ismajli, Grk Gentsoglu, Brazilac Jefferson, Gambijac Barry, Ganac Said i Kamerunac Ohandz,a što se kaže, stranci u pravom smislu te riječi.

 

No da ne bi bilo zabune tko je zapravo stranac u HNL-u, a tko nije, jer postoji puno stvari koje se mogu ili moraju uzeti u obzir kao i pregršt rubnih slučajeva (Hrgović rođeni Sinjanin, a nastupa za Bosnu, Zvonimir Kožulj rođen i nastupa za BiH, a porijeklom Hrvat, Sammir Brazilac koji nastupa za Hrvatsku, Ademi Makedonac koji se rodio u Hrvatskoj itd.) vodili smo se mišlju kako je svaki nogometaš koji u trenutku odigravanja dvoboja nije imao hrvatsko državljanstvo bio stranac. Tako su Carlos, Ibanez, Sammir, Chago bili stranci dok nisu dobili putovnicu. Vjerojatno ćete dobacit kako nema smisla da se Ibanez i Carlos uzimaju kao domaći igrači iako poput Sammira nisu igrali za reprezentaciju, a papire su dobili samo na račun Mamićeve potrebe, međutim ovakva podjela, koliko god oštra bila, pravedna je i vođena nogometnim propisima.

Desetljeće najvećeg derbija: Stranci u udarnim momčadima Hajduka i Dinama:

veljača 2007.  - bez stranaca

Dinamo: Lončarić, Ćorluka, Čale, Schildenfeld, Drpić, Mamić, Mikić, Vukojević, Vugrinec, Modrić, Eduardo 0 stranaca

Hajduk: Balić, Pelaić, Hrgović, Gal, Živković, Damjanović, Rubil, Bartolović, Rukavina ,Carević, Bušić  0 stranaca

svibanj 2007. - 1 stranac

Dinamo: Lončarić, Carlos, Ćorluka, Drpić, Schildenfeld, Pokrivač, Modrić, Sammir, Tomić, Vukojević 1 stranac

Hajduk: Runje, Gal, Pandža, Pelaić, Živković, Carević, Damjanović, Musa, Bartolović, Jelavić, Rukavina 0 stranaca

listopad 2007. - 3 stranaca

Hajduk: Balić, Buljat, Hrgović, Pelaić, Sablić, Andrić, Cernat, Damjanović, Rubil, Kalinić, Verpakovskis 2 stranca

Dinamo: Koch, Čale, Carlos, Drpić, Etto, Milić, Modrić, Pokrivač, Vukojević, Mandžukić, Tadić 1 stranca

ožujak 2008. - 2 stranca

Dinamo: Koch, Carlos, Etto, Mikulić, Bišćan, Guela, Modrić, Vrdoljak, Vukojević, Balaban, Mandžukić  2 stranca

Hajduk: Varvodić, Jozinović, Maloča, Pelaić, Tudor, Andrić, Gabrić, Linić, Čop, Kalinić, Rukavina  0 stranaca

svibanj 2008. - 4 stranca

Hajduk: Balić, Buljat, Maloča, Živković, Cernat, Gabrić, Linić, Ljubičić, Rubil, Kalinić, Rukavina 1 stranac

Dinamo: Koch, Bišćan, Čale, Etto, Mikulić, Buljat, Modrić, Sammir, Vukojević, Mandžukić, Vugrinec  3 stranaca

rujan 2008. - 4 stranca

Dinamo: Butina, Bišćan, Drpić, Ibanez, Chago, Milić, Morales, Sammir, Vrdoljak, Mandžukić, Tadić 3 stranca

Hajduk: Subašić, Pandža, Strinić, Tičinović, Andrić, Gabrić, Ibričić, Rubil, Skoko, Bartolović, Kalinić 0 stranaca

svibanj 2009. - 1 stranac

Hajduk: Tomić, Buljat, Maloča, Strinić, Vejić, Andrić, Brkljača, Gabrić, Ibričić,Jertec, Bartolović  0 stranaca

Dinamo: Butina, Bišćan, Hrgović, Lovren, Tomečak, Badelj, Chago, Morales, Vrdoljak, Mandžukić, Sivonjić  2 stranca

listopad 2009. -  6 stranaca

Hajduk: Subašić, Maloča, Pandža, Strinić, Vejić, Andrić, Cernat, Ibričić, Oremuš, Skoko, Paraiba  2 stranca

Dinamo: Butina, Cufre, Etto, Kovač, Lovren, Badelj, Morales, Sammir, Vrdoljak, Sivonjić, Slepička  4 stranca

svibanj 2010. - 4 stranca

Dinamo: Butina, Barbarić, Cufre, Etto, Ibanez, Badelj, Sammir, Vrdoljak, Dodo, Mandžukić, Slepička  3 stranaca

Hajduk: Subašić, Buljat, Maloča, Pandža, Strinić, Andrić, Cernat, Ibričić, Ljubičić, Oremuš, Skoko  1 stranac

rujan 2010. - 4 stranca

Hajduk: Subašić, Buljat, Maloča, Strinić, Andrić, Brkljača, Ibričić, Oremuš, Anas, Tomasov, Vukušić  0 stranaca

Dinamo: Lončarić, Bišćan, Cufre, Etto, Tonel, Vrsaljko, Ademi, Badelj, Sammir, Dodo, Rukavina 4 stranca

ožujak 2011. - 4 stranaca

Dinamo: Kelava, Barbarić, Cufre, Ibanez, Tonel, Tomečak, Ademi, Badelj, Sammir, Morales, Bećiraj  4 stranca

Hajduk: Subašić, Barišić, Buljat, Maloča, Vejić, Andrić, Oremuš, Anas, Trebotić, Ahmad Sharbini, Vukušić 0 stranaca

rujan 2011. - 5 stranaca

Hajduk: Subašić, Lima, Maloča, Milićević, Andrić, Brkljača, Luštica, Sharbini, Tomasov, Ahmad Sharbini, Vuković 2 stranca

Dinamo: Kelava, Cufre, Ibanez, Tonel, Šimunić, Vida, Badelj, Sammir, Leko, Bećiraj, Rukavina  3 stranca

ožujak 2012. - 4 stranca

Dinamo: Kelava, Pivarić, Tonel, Vida, Vrsaljko, Leko, Badelj, Rukavina, Sammir, Kovačić, Bećiraj 2 stranca

Hajduk: Blažević, Lima, Neretljak, Milović, Dens, Andrijašević, Andrić, Anas, Ozobić, Gabrić, Vukušić   2 stranca

rujan 2012. - 4 stranca

Dinamo: Kelava, Pivarić, Šimunić, Tonel, Vida, Ademi, Čop, Sammir, Kovačić, Rukavina, Bećiraj 2 stranca

Hajduk: Blažević, Stojanović, Maloča, Milović, Vršajević, Radošević, Milić, Caktaš, Vuković, Oremuš, Bencun  2 stranca

veljača 2013. - 3 stranca

Hajduk: Blažević, Jozinović, Milić, Nižić, Oremuš, Andrijašević, Lima, Caktaš, Vršajević, Maglica, Vuković  3 stranca

Dinamo: Kelava, Ibanez, Šimunić, Jedvaj, Vrsaljko, Leko, Ademi, Sammir, Čop, Brozović, Krstanović   0 stranaca

svibanj 2013. - 4 stranca

Dinamo: Kelava, Pivarić, Addy, Šimunić, Vrsaljko, Brozović, Huseinović, Sammir, Pamić, Ibanez, Krstanović 2 stranca

Hajduk: Kalinić, Lučić, Jonjić, Milović, Oremuš, Caktaš, Milić, Lima, Stojanović, Jakoliš, Kouassi 2 stranca

rujan 2013. - 10 stranaca

Hajduk: Kalinić, Jozinović, Maloča, Milović, Mikanović, Pašalić, Sušić, Bukva, Illuridze, Kouassi, Maglica  4 stranca

Dinamo: Sandomierski, Lima, Šimunić, Šimunović, Pinto, Pamić, Ademi, Fernandes, Sammir, Soudani, Beqiraj  6 stranaca

prosinac 2013. - 8 stranaca

Dinamo: Zelenika, Lima, Addy, Šimunić, Leko, Ademi, Brozović, Antolić, Fernandes, Soudani, Čop  4 stranca
 
Hajduk: Kalinić, Jozinović, Nižić, Milović, Maloča, Vršajević, Pašalić, Bradarić, Sušić, Kouassi, Illuridze  4 stranca

ožujak 2014. - 6 stranaca

Hajduk: Stipica, Milić, Maloča, Milović, Vršajević, Anđelković, Pašalić, Sušić, Andrijašević, Maglica, Kouassi  3 stranca

Dinamo: Ježina, Pivarić, Šimunić, Šimunović, Pinto, Ademi, Antolić, Brozović, Fernandes, Čop, Soudani    3 stranca

svibanj 2014. - 5 stranaca

Dinamo: Ježina, Pivarić, Šimunić, Šimunović, Pinto, Pavičić, Leko, Brozović, Halilović, Soudani, Čop  2 stranca

Hajduk: Tomić, Milić, Milović, Nižić, Vršajević, Bradarić, Pašalić, Sušić, Kouassi, Maglica, Maloku 3 stranca

kolovoz 2014. - 6 stranaca

Hajduk: Kalinić, Milić, Maloča, Milović, Vršajević, Anđelković, Mezga, Sušić, Caktaš, Kouassi, Maglica  3 stranac

Dinamo: Eduardo, Pivarić, Šimunić, Šimunović, Pinto, Vukojević, Antolić, Brozović, Pjaca, Čop, Soudani 3 stranca

ožujak 2015. - 9 stranaca

Hajduk: Kalinić, Jozinović, Maloča, Milović, Mikanović, Vuković, Sušić, Vlašić, Balić, Vršajević, Milevsky  3 stranac

Dinamo: Eduardo, Taravel, Sigali, Šimunović, Pinto, Machado, Ademi, Fernandes, Čorić, Fiolić, Pjaca   6 stranaca

svibanj 2015. - 9 stranaca

Dinamo: Eduardo, Pivarić, Taravel, Sigali, Pinto, Machado, Ademi, Pjaca, Čorić, Soudani, Henriquez  7 stranaca

Hajduk: Kalinić, Jozinović, Maloča, Milović, Vršajević, Caktaš, Mezga, Sušić, Balić, Gotal, Vlašić 2 stranaca

Srpanj 2015. - 8 stranaca

Dinamo: Eduardo, Pivarić, Taravel, Šimunović, Pinto, Machado, Ademi, Soudani, Čorić, Pjaca, Henriquez  6 stranaca

Hajduk: Kalinić, Pejić, Milović, Nižić, Tudor, Jefferson, Caktaš, Balić, Vlašić, Roguljić, Ohandza  2 stranca

rujan 2015. - 10 stranaca

Hajduk: Kalinić, Bily, Milović, Velasquez, Jefferson, Vlašić, Balić, Sušić, Tudor, Ohandza  5 stranca

Dinamo: Eduardo, Pivarić, Taravel, Benković, Matel, Ademi, Pjaca, Rog, Antolić, Soudani, Henriquez  5 stranaca

prosinac 2015. - 11 stranaca

Dinamo: Eduardo, Pivarić, Taravel, Sigali, Pinto, Machado, Antolić, Fernandes, Rog, Soudani, Henriquez  8 stranaca

Hajduk: Kalinić, Milić, Milović, Velasquez, Juranović, Jefferson, Tudor, Caktaš, Sušić, Bencun, Vlašić  3 stranca

ožujak 2016. - 9 stranaca

Hajduk: Kalinić, Milić, Bily, Šimić, Juranović, Jefferson, Tudor, Vlašić, Sušić, Roguljić, Velez  4 stranca

Dinamo: Eduardo, Musa, Taravel, Schildenfeld, Stojanović, Šovšić, Antolić, Machado, Rog, Čorić, Henriquez  5 stranca

kolovoz 2016. - 10 stranaca

Hajduk: Kalinić, Pejić, Čosić, Nižić, Juranović, Jefferson, Kožulj, Sušić, Bašić, Vlašić, Said  3 stranca

Dinamo: Eduardo, Matel, Schildenfeld, Sigali, Stojanović, Jonas, Benković, Rog, Čorić, Soudani, Fernandes 7 stranaca

rujan 2016 - 13 stranaca?

Dinamo: Livaković, Pivarić, Schildenfeld, Benković, Stojanović, Jonas, Antolić, Machado, Henriquez, Soudani, Fernandes   6 stranaca

Hajduk: Kalinić, Memolla, Nižić, Čosić, Ismajli, Jefferson, Savvas, Kožulj(Hamza), Ohandza, Vlašić, Said 7 stranaca

 

Pročitajte više