Kalkulacije za drugi krug: Kome što treba, tko ostaje, a tko ide kući?

Foto: EPA-EFE

IAKO JE do kraja natjecanja po skupinama Svjetskog prvenstva ostalo još pola drugog i cijelo treće kolo, situacija u nekim skupinama već je potpuno jasna.

Osminu finala matematički su izborili Urugvaj (skupina A) i Rusija (skupina A) te Francuska (C) i Hrvatska (D), a u drugom kolu bi to moglo učiniti još nekoliko momčadi.

Nikakve šanse više nemaju Egipat i Saudijska Arabija iz skupine A, Maroko (B) i Peru (C) te Kostarika (E). 

Prvi kriterij određivanja poretka u skupinama je, naravno, broj osvojenih bodova. Onda se gleda gol razlika pa broj postignutih golova. Ako su jedna ili više momčad izjednačene po tom kriteriju, gledaju se omjeri i gol-razlika u međusobnim omjerima. Ako se ni u tom slučaju ne bi mogao utvrditi poredak, gledat će se fair-play. On se boduje -1 za žuti karton, -3 za crveni karton koji je rezultat drugog žutog kartona, -4 za izravni crveni i -5 za žuti i izravni crveni karton. Zadnji kriterij je ždrijeb.

SKUPINA A

U ovoj skupini je ono najvažnije poznato. Prošli su Rusija i Urugvaj, a ove dvije momčadi će u zadnjem kolu igrati za prvo mjesto. Rusiji je, zbog bolje gol-razlike, za čelnu poziciju dovoljan i bod. Egipat i Saudijska Arabija igraju samo za prestiž, a Salah i društvo traže prvu pobjedu svoje reprezentacije u povijesti Svjetskih prvenstava.

Prvoplasirana reprezentacija grupe A u osmini finala spojit će se s drugoplasiranom reprezentacijom grupe B. U prijevodu, bude li Rusija prva, u Sočiju će se susresti ili sa Španjolskom, ili s Portugalom, ili s Iranom. Par prvog meča osmine finala (30. lipnja) ovisit će o poretku i drugoplasiranoj reprezentaciji grupe B. 

Drugoplasirana selekcija grupe A suprotstavit će se 1. srpnja u Moskvi pobjedniku grupe B. Dakle, ili Španjolskoj, ili Portugalu, ili Iranu.

Rezultati by SofaScore

SKUPINA B

Iako su Španjolska i Portugal bili veliki favoriti za prolazak, situacija je uoči zadnjeg kola neizvjesnija nego što se očekivalo. Dalje mogu Španjolska, Portugal pa čak i Iran. Maroko je ispao. Španjolci su u najboljoj situaciji jer u zadnjem kolu igraju s Marokom. Za prolazak im je dovoljan bod.

Portugal i Iran u međusobnom okršaju odlučivat će o putniku u osminu finala. Iran je pred imperativom pobjede. Međutim, opcija je nekoliko. Pobijedi li Maroko Španjolsku, a Iran Portugal, Iran će u osminu finala kao pobjednik svoje grupe. Drugu poziciju definirali bi kriteriji poput gol-razlike i fair playa.

Prvoplasirana reprezentacija grupe B (Španjolska, Portugal, Iran) igrat će protiv drugoplasirane reprezentacije grupe A (Urugvaj, Rusija), a drugoplasirana reprezentacija grupe B (Španjolska, Portugal, Iran) sučelit će se s prvoplasiranom reprezentacijom grupe A (Urugvaj, Rusija). 

Rezultati by SofaScore

SKUPINA C

Francuska je plasman u osminu finala izborila pobjedama nad Peruom i Australijom. U meču s drugoplasiranom Danskom odlučivat će o svojem statusu u daljnjem tijeku natjecanja. Bude li prva, križa se s drugim iz "hrvatske" skupine D. Izgubi li od Danske, kao drugoplasirana reprezentacija vjerojatno će se susresti s Hrvatskom 1. srpnja u Nižnjem Novgorodu. Osvoji li (tro)bod, u Kazanu će 30. lipnja dočekati drugoplasiranu reprezentaciju grupe D.

Uz pobjedu nad Peruom, ali i boljom konačnom gol-razlikom, Australija se može kvalificirati u osminu finala. Međutim, bit će ovisna i o Francuskoj koja u spomenutoj slučaju mora pobijediti Dansku.

Rezultati by SofaScore

SKUPINA D

Hrvatska je pobjedama protiv Nigerije i Argentine nakon 20 godina izborila osminu finala svjetskih prvenstava, a tamo bi vrlo lako mogla ući kao pobjednik skupine.

Prvo mjesto može zadržati i pobjedom i remijem protiv Islanda. Može i izgubiti, ali ne bi bilo dobro da u tom slučaju Nigerija protiv Argentine nadoknadi zaostatak u gol-razlici.

I Nigerija, i Argentina, i Island konkuriraju za osminu finala. Argentina je pred imperativom pobjede nad Nigerijom. Island se, pak, nada pobjedi protiv Hrvatske te remiju Argentine i Nigerije. Kao trenutačno drugoplasirana reprezentacija, Nigerija može ući u osminu finala ne izgubi li protiv Argentine i ne pobijedi li Island s tri razlike Hrvatsku.

Rezultati by SofaScore

SKUPINA E

Drugačije bi se danas diskutiralo o šansama Srbije u Rusiji da je pobijedila Švicarsku ili barem remizirala. Ovako za prolazak mora pobijediti Brazil. Može se izvući i s bodom, ali bi u tom slučaju otpisana Kostarika morala dobiti Švicarsku najmanje dva gola razlike.  

Švicarskoj i Brazilu za drugi su krug dovoljni remiji protiv Srbije i Kostarike. Pobjednik grupe igrat će drugoplasiranom reprezentacijom grupe F u kojoj su Švedska i Meksiko te Njemačka i Južna Koreja. Drugoplasirani igrat će s pobjednikom te skupine.

Rezultati by SofaScore

SKUPINA F

Njemačka je pobjedom protiv Švedske golom Kroosa u 95. minuti zadržala izglede za osminu finala, ali joj možda ni pobjeda neće biti dovoljna. Ako Švedska ne pobijedi Meksiko, Njemačka prolazi s bilo kakvom pobjedom protiv Azijaca. No, ako Šveđani dođu do sva tri boda, situacija se nevjerojatno komplicira.

Uzmimo za primjer ovakav rasplet. Njemačka pobijedi Južnu Koreju 1:0, a istim rezultatom Švedska svlada Meksiko. U tom slučaju sve tri momčadi imale bi po šest bodova i identičnu gol razliku 3:2. Bili bi izjednačeni prema prva tri kriterija, a sljedeći je broj osvojenih bodova u međusobnim susretima. Meksiko je pobijedio Njemačku 1:0, Njemačka Švedsku 2:1 i Švedska je bila bolja od Meksika 1:0. Svaka momčad ima tri boda, svaka momčad ima gol razliku 0, ali dalje idu Njemačka i Švedska zbog više zabijenih golova u međusobnim utakmicama. Njemačka bi bila prva jer ima bolji međusobni omjer sa Švedskom.

Pobijedli li Švedska Meksiko 2:1, a Njemačka Koreju samo 1:0, dalje bi išli Meksiko i Švedska. Opet bi sve momčad imale po šest bodova, Njemačka gol razliku 3:2, a Meksiko i Švedska po 4:3 i te dvije momčadi bi prošle dalje sa Švedskom kao pobjednikom skupine.

U prijevodu, ako Švedska pobijedi Meksiko jedan razlike bilo kojim rezultatom osim 1:0, Njemačka mora dobiti dva razlike ili bilo kojim rezultatom jedan razlike s više zabijenih golova od Švedske. Ako bi Šveđani dobili Meksiko s dva ili više golova razlike, Njemačkoj odgovara bilo kakva pobjeda.

Tako se može dogoditi da prvi put u povijesti Svjetskog prvenstva jedna momčad ispadne sa šest osvojenih bodova. Na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. godine Nigerija, Bugarska i Argentina su u skupini s Grčkom imale po šest bodova, ali nitko nije ispao jer su te godine tri momčadi prolazile u drugi krug.

Rezultati by SofaScore

U skupinama G i H situacija će biti jasnija nakon što se odigraju sve utakmice 2. kola.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Podsjetimo.

Dueli osmine finala na rasporedu su 30. lipnja, 1. te 2. i 3. srpnja. Četvrtfinalni ogledi zakazani su za 6. i 7. srpnja, a polufinalni za 10. i 11. srpnja. Utakmica za treće mjesto je 14. srpnja. Dan kasnije na moskovskom Lužnikiju saznat će se novopečeni svjetski prvak.

Pročitajte više