Kaos i svađe nakon vrijeđanja Viniciusa. Oglasili se Ronaldo, Mbappe, Neymar...

Foto: EPA

VALENCIA je pobijedila Real Madrid 1:0 u pretposljednjem, 35. kolu španjolskog prvenstva, no glavne teme bile su rasističke uvrede navijača prema Viniciusu Junioru (22), njegov crveni karton nakon šamaranja Huga Dura, koji ga je uhvatio za vrat, te općeniti kaos na stadionu Mestalla.

Tebas: Pokušali smo ti objasniti, nisi došao na sastanke. Vinicius: Opravdavanjem se izjednačavaš s rasistima

Brazilac rasističke uvrede doživljava na gotovo svim stadionima u Španjolskoj i zbog toga prijeti odlaskom iz lige. Nakon utakmice objavio je poruku na Instagramu: "Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. Ovo nije nogomet, ovo je La Liga." Brazilski nogometaš već je nekoliko puta istaknuo La Ligu u svojim komentarima na uvrede koje dobiva. Smatra da on i njemu slične žrtve ne dobivaju zaštitu. Viniciusu je na Twitteru odgovorio predsjednik La Lige Javier Tebas.

"Cijelu situaciju objašnjavaju ti oni koji ne bi trebali. Mi smo ti pokušali objasniti, no nisi se pojavio ni na jednom od dva sastanka koja si sam zatražio. Prije kritiziranja i vrijeđanja La Lige potrebno je informirati se. Nemoj dopustiti da te izmanipuliraju i budi siguran da razumiješ svačiju odgovornost i posao koji zajedno obavljamo", napisao je Tebas.

Vinicius mu je odgovorio: "Ponovno, umjesto kritiziranja rasista, predsjednik La Lige napada mene putem društvenih mreža. Pričaš i ne čitaš, a tvoje natjecanje je potreseno. Pogledaj reakcije na svoje objave, iznenadit ćeš se. Opravdavanjem se izjednačavaš s rasistima. Nisam prijatelj s kojim ćeš pričati o rasizmu. Želim konkretne poteze i kazne. Hashtagovi me ne diraju."

Viniciusova agencija: Najodvratnije scene u povijesti nogometa

Agencija TFM, koja zastupa Viniciusa, također je komentirala problematičnu situaciju. "Tijekom utakmice Valencije i Real Madrida svjedočili smo scenama raširenog, namjernog i institucionaliziranog rasizma, jednima od najodvratnijih u povijesti nogometa.

Tri godine nakon što je svijet šokirao video brutalnog uhićenja Georgea Floyda, danas je cijeli svijet vidio događaj u kojem je Vinicius Junior sputan na kukavički, nasilan i neprihvatljiv način. Ovo je još jedan prikaz onoga što se vidjelo tijekom cijele sezone La Lige. Svijetu je postalo jasno da se u cijeloj Španjolskoj ne prihvaća mladu tamnoputu osobu.

Ne prihvaća se da je najvažniji mladi tamnoputi igrač La Lige. La Liga je mjesecima prikriveno pristajala na ovu diskriminaciju, to je poruka svim španjolskim ljudima da ne žele imati najbolje ako su tamnoputi. Njih u La Ligu primaju sam ako su pomoćnici, a Vinicius to nikada neće biti na terenu ni izvan njega", stoji u objavi na Instagramu.

Richarlison: Uvijek rade sve kako bi zaustavili tamnopute ljude u dosezanju vrha. Porobljavali su, marginalizirali i ubijali

Na incident na utakmici Valencia - Real osvrnuo se i napadač domaće momčadi Justin Kluivert, poručivši kako je rasizam neprihvatljiv te ispričavši se Viniciusu u ime Valencije. Richarlison, napadač Tottenhama i Viniciusov suigrač u brazilskoj reprezentaciji, napisao je:

"Uvijek rade sve kako bi zaustavili tamnopute ljude u dosezanju vrha. Porobljavali su, marginalizirali i ubijali. Ali nikada neće zaustaviti one koji su rođeni da bi bili veliki. Povijest zaboravlja štakore i prati tko se borio protiv zlih ljudi. Uvijek zajedno."

Oglasili su se Ronaldo, Neymar, Mbappe, Španjolski nogometni savez...

Brazilac Ronaldo, umirovljeni napadač i nekada najbolji nogometaš na svijetu, napisao je: "Novi primjer rasizma u La Ligi. Dok nema kažnjavanja, bit će rasizma. Neprihvatljivo je da suci, Španjolski nogometni savez i vlasti ne reagiraju i da navijači plješću ovakvom apsurdu. Vini, računaj na mene u svojoj borbi. U našoj borbi."

Španjolski nogometni savez u službenom priopćenju napisao je: "Savez je zgrožen ovime što se dogodilo i svjestan da se takva mišljenja moraju iskorijeniti. Stoga tražimo hitno aktiviranje protokola kako bi se pokrenule najstrože mjere." Pozvali su klubove na suradnju s ciljem zaustavljanja rasističkih događaja.

Komentare po društvenim mrežama ostavili su i Dani Carvajal, Federico Valverde, Reece James, Eduardo Camavinga, Eder Militao, Rodrygo, Neymar, Antonio Rudiger i, među ostalima, Kylian Mbappe. "Nisi sam. S tobom smo i podržavamo te", napisao je Mbappe.

Pročitajte više