Kaos u španjolskom nogometu: Tko će popustiti?

ŠPANJOLSKI nogometni savez nastavlja prkositi državi, a ova pak i dalje prkosi Fifi. Klubovi, igrači i navijači s pravom strepe.

Socijalistička vlada, kojoj uskoro istječe mandat s obzirom na parlamentarne izbore idućeg vikenda, ustraje u naredbi nogometnom savezu da održi izbore do kraja ožujka, međutim  zbog njenog miješanja mogao bi stradati čitav španjolski nogomet zajedno s navijačima.

Vlada traži da svi sportski savezi čije reprezentacije nisu izborile mjesto na Olimpijskim igrama održe hitne predsjedničke izbore, iako plasman na OI uopće nikako ne može biti kriterij uspješnosti rada nogometne organizacije. Zasad se nogometni savez tome odupire te je izglasao da će se izbori održati u zadnjem tromjesečju.

Predsjednik saveza Angel Maria Villar zna da bi, u slučaju popuštanja pritisku vlade, Fifa i Uefa uskočile s kaznama, uključujući izbacivanje klubova i reprezentacije iz međunarodnih natjecanja. Predstavnici vlade, pak, tvrde da Villar želi izdvojiti savez iz španjolskog pravosudnog sustava.

"Fifini propisi nisu ideja Angela Villara. Vlada se nema pravo miješati se u rad saveza, bez obzira što nam daje nešto javnog novca. I Udruga klubova prima novac pa se vlada u njen rad ne miješa",  rekao je Villar, gost nedavnog Uefinog kongresa u Zagrebu.

"Ako vlada misli da im subvencija daje pravo da se miješa, ne želimo njihov novac. Jedino pravo koje ima je znati za što se novac koristi. Želimo da se nogomet rukovodi vlastitim propisima",  dodao je dugogodišnji čelnik Španjolskoga nogometnog saveza, inače bivši igrač Athletica iz Bilbaa.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više