Kaotična utrka u Azerbajdžanu: Neočekivan pobjednik, incident Hamiltona i Vettela

Foto: Hina

DANIEL RICCIARDO pobjednik je kaotične VN Azerbajdžana u kojoj su glavni favoriti imali brojne probleme, a Lance Stroll završio je sjajan treći i ostvario prvo postolje u karijeri nakon što ga je u posljednjim metrima prestigao Valtteri Bottas.
 
Hamilton je dobro startao i zadržao vodstvo, ali već u drugom zavoju dolazi do kontakta između Raikkonena i Bottasa, a Sainz se izvrtio u prvome zavoju dok je pokušavao izbjeći momčadskog kolegu Kvyata.
 
Bottas je u trećem krugu ušao u boks po novo prednje krilo, a Kvyat je odustao u 11. krugu i izazvao izlazak sigurnosnog automobila, što su Hamilton, Vettel, Perez i Raikkonen iskoristili kako bi promijenili gume.
 
Verstappen je odustao zbog kvara na bolidu, a sigurnosni automobil povukao se na kraju 16. kruga. Ali sigurnosni automobil izašao je već u idućem krugu zbog otpaloga dijela s Raikkonenova Ferrarija, pa su vozači morali proći kroz boks dok se staza ne očisti.
 
Vettel je pogodio Hamiltona za vrijeme sigurnosnog automobila jer je Lewis usporio na izlazu iz zavoja, a nakon toga ga još jednom dotaknuo dok su se vozili paralelno, zbog čega je kasnije bio kažnjen.
 
Perez i Ocon sudarili su se na izlazu iz drugoga zavoja i oštetili svoje bolide, ali spasio ih je prekid utrke u 22. krugu zbog previše dijelova na stazi u trećem sektoru.
 
Hamilton je zadržao vodstvo ispred Vettela nakon ponovnoga starta, a Ricciardo se probio do trećega mjesta nakon što je na glavnom pravcu prestigao trojicu vozača. Stroll je prestigao Massu, a Hulkenberg je u 27. krugu odustao nakon što je pogodio zid i oštetio ovjes.
 
Hamiltonu se počela odvajati kokpit zaštita, zbog čega je neplanirano morao u boks, a Vettel je dobio kaznu od 10 sekundi mirovanja u boksu zbog incidenta s Hamiltonom za vrijeme sigurnosnog automobila.
 
Britanac se vratio na deveto mjesto, a Vettel u idućem krugu ulazi na odradu kazne i vraća se ispred Hamiltona i iza Bottasa.
 
Vodstvo u utrci preuzeo je Daniel Ricciardo u Red Bullu ispred Strolla, Magnussena, Ocona, Bottasa, Alonsa, Vettela i Hamiltona, ali Magnussen je u 39. krugu pao na sedmo mjesto nakon što su ga prestigli Ocon, Bottas, Vettel i Hamilton.
 
Bottas u 40. krugu prestiže Ocona, a isto čine i Vettel i Hamilton tri kruga kasnije.
 
Do kraja utrke nije bilo promjena, pa je Ricciardo došao do prve pobjede u sezoni i pete u karijeri, a Stroll je nakon prvih bodova u Kanadi došao do prvoga postolja u karijeri i tako postao prvi Kanađanin nakon Jacquesa Villeneuvea koji je stajao na postolju (posljednji put na VN Njemačke 2001.).
 
Valtteri Bottas oporavio se nakon katastrofalnog starta i Mercedesu donio pobjedničko postolje nakon što je prestigao Strolla u posljednjim metrima utrke, a vodeći vozači prvenstva Vettel i Hamilton završili su četvrti i peti, čime je Vettel svoje vodstvo u poretku vozača povećao na 14 bodova.
 
Ocon je završio šesti, Magnussen sedmi, Sainz osmi, a Alonso je osvojio prve bodove za McLaren na devetom mjestu. Posljednji bod osvojio je Wehrlein u Sauberu.
 

Pročitajte više