SERGIO AGUERO

Kardiolog objasnio Agüerov problem sa srcem. "Ne može se razviti kod običnih ljudi"

Foto: EPA

SERGIO AGÜERO završio je nogometnu karijeru. Jedan od najubojitijih napadača u novijoj povijesti nogometa morao je izaći iz igre pred kraj prvog poluvremena utakmice Barcelone i Alavesa krajem listopada nakon čega je utvrđeno da ima problema sa srcem. Liječnici su mu savjetovali da je najbolje da prestane igrati nogomet, što je Argentinac potom i napravio.

Agüero je kao 15-godišnjak imao operaciju na srcu, a 2017. godine je na prijateljskoj utakmici Nigerije i Argentine završio u bolnici nakon što je u poluvremenu kolabirao u svlačionici. Tada pregledima nije bilo utvrđeno da ima neke veće probleme zbog kojih bi trebao prestati igrati.

Miguel Vegas, jedan od glavnih kardiologa koji je pratio Agüerove srčane probleme od 2004. godine, objasnio je razlog zbog čega je Agüerova karijera morala biti prekinuta. Objasnio je kako Agüero ima takav oblik srčane aritmije koja može dovesti do prekida rada srca te da je taj slučaj karakterističan za sportaše čije je tijelo godinama izloženo velikom naporu.

"Takva aritmija se ne može razviti kod "običnih" ljudi i ona je karakteristična samo za sportaše čije je tijelo godinama izloženo velikom naporu", rekao je Vegas.

"Agüero ima mali ožiljak na srcu"

Dodao je kako će Agüero sigurno moći živjeti bez problema i rekreativno se baviti sportom.

"On ima mali ožiljak na srcu, kraći od milimetra, koji stvara aritmije. Mi to možemo riješiti ugradnjom katetera. Agüero će potpuno normalno živjeti, moći će se rekreativno baviti sportom. Profesionalni sport je već nešto drugo, to su višesatni napori svakoga dana, a za to on nije spreman. Ovo je bila odluka koju je morao donijeti jer je moglo biti i gore."

Agüero je na Camp Nou stigao ljetos kao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor u Manchester Cityju, u kojem je bio deset godina. Za Barcelonu je zabio samo jedan gol u pet nastupa i to u El Clasicu, a najveći trag ostavio je u Manchester Cityju u kojem je u 390 utakmica zabio 260 golova uz 73 asistencije. Zabio je ključan gol u povijesti toga kluba 2012. godine u posljednjem kolu prvenstva u četvrtoj minuti sudačke nadoknade za pobjedu 3:2 protiv QPR-a čime je City osvojio prvi naslov prvaka nakon 44 godine. Za Atletico Madrid je u 230 utakmica zabio 100 golova uz 45 asistencija, a za argentinsku reprezentaciju 41 gol u čak 101 nastupu.

Pročitajte više