Karlović izbacio prvog nositelja Wimbledona

IVO KARLOVIĆ u prvom kolu Wimbledona svladao je na centralnom terenu branitelja naslova i prvog nositelja Lleytona Hewitta.

Karlović, koji se u turnir probio kroz kvalifikacije i kojemu je ovo prvi nastup na jednom grand slamu, slavio je sa 1-6, 7-6 (5), 6-3, 6-4.

Početak dvoboja nije dao naslutiti senzaciju, budući da je Hewittu trebalo samo 19 minuta da bi dobio prvi set sa 6-1. No, kada je Karlović uspio stabilizirati prvi servis susret je polako postajao sve dramatičniji i drugi set je otišao u "tie-break".

Prvi je do "mini-breaka" stiago Karlović, ali Hewitt se je uspio vratiti i povesti 5-4. Karlović je s dva odlična servisa preokrenuo rezultat i na Hewittov servis dobio odlučujući poen za pobjedu u "tie-breaku". Poravnanje u setovima Karloviću je donijelo iznimnu sigurnost pri servisu i do kraja meča Hewitt je još samo jednom zaprijetio breakom. U trećem setu Karlović je kod vodstva 2-1 oduzeo servis protivniku i do kraja seta je bez većih problema zadržao prednost.

Jedan od ključnih trenutaka u susretu bio je kada je hrvatski tenisač kod 0-1 u četvrtom setu uspio spasiti break loptu. Kod 4-4 oduzeo je servis protivniku i nakon više od dva sata borbe servirao je za meč. U takvim trenucima pogreške su vrlo česte kod neiskusnih igrača, ali Karlović je odigrao fantastično, osvojivši gem bez izgubljenog poena, a time i meč.

Karlović je tijekom meča, osim prvog seta, vrlo dobro servirao, ubacivši 64 posto prvog servisa i 18 aseva. Osim toga bio je vrlo agresivan, imao je 68 izlazaka na mrežu od kojih je realizirao više od 50 posto. Hewitt je, pak, samo u 18 navrata bio na mreži.

Ovo je ogroman uspjeh mladog hrvatskog tenisača i nezapamćena senzacija Wimbledona, o kojoj mediji poput BBC-a izvještavaju pod oznakom "Breaking News".

Inače, ovo je tek drugi puta u povijesti Wimbledona da je prvi nositelj ispao već u 1. kolu. Jedini puta dosad to se dogodilo 1967. kada je Manuel Santana izgubio od Charliea Pasarella.

U 2. kolu Karlović će igrati protiv Australca Paula Baccanella, 197. igrača na ranglisti.

Ivo Karlović rođen je 28. veljače 1979. godine u Zagrebu. Prvi profesionalni meč odigrao je 2000. godine. Prije tjedan dana, (16.6. 2003) po
prvi puta je ušao na ATP Champions race ljestvicu, na kojoj je dijelio 180. mjesto s Goranom Ivaniševićem.

 

Pročitajte više