RAZGOVOR S HRVATSKIM IZBORNIKOM

"Karlović je fenomen. Đoković nije jedini koji ima kompleks od Doktora"

Foto: Guliver Image/Getty Images

S 40 godina na leđima, Ivo Karlović igra možda i najbolji tenis u životu. Nakon što je s 2:0 isprašio 12. tenisača svijeta Bornu Ćorića u 3. kolu cijenjenog Indian Wellsa, Karlović će sutra protiv Austrijanca Dominica Thiema, inače 11 tenisača svijeta, igrati za četvrtfinale.

Karlović je fenomen. Iz sezone u sezonu, iz turnira u turnir, iznova dokazuje da za njega ne vrijede biološki zakoni, već igra bolje i zrelije nego ikad.

O fenomenu Ive Karlovića razgovarali smo s izbornikom Davis Cup reprezentacije Hrvatske Željkom Krajanom.

Kako komentirate rezultate Ive Karlovića? 

''Kapa do poda. Nevjerojatno je što Ivo radi. Svako malo kažemo da proživljava drugu mladost, a ovo je treća ili četvrta Ivina mladost. Najstariji je igrač s pobjedom u povijesti Masters turnira. Fantastičan doseg. Samo neka ga zdravlje posluži i, uvjeravam vas, on još nije kazao sve na ovom Indian Wellsu. U pobjedi protiv Borne Ćorića pokazao je da ima odličnu igru s osnovne linije, servis mu je standardno sjajan i nitko, baš nitko, u ovom trenutku ne želi protiv njega stajati s druge strane mreže'', kazao nam je Krajan na početku.

Za razliku od tenisača koji su obilježili tenis u zadnjih 20-30 godina, a počeli su kao klinci, Karlović je relativno kasno upao u svijet vrhunskog tenisa. Šira javnost za njega je prvi put čula tek 2003. kad je s 24 godine senzacionalno u 1. kolu Wimbledona izbacio prvog nositelja i branitelja naslova Leytona Hewitta. Tek je tada krenuo njegov uspon. Kako to objašnjavate i kako je izgledao taj put? 

''Ivo i ja smo isto godište, zajedno smo se probijali i teško mi je reći da ga do tog Wimbledona nigdje nije bilo. Nije iskočio s 18 ili 19 godina, njegov put je bio nešto drugačiji. Ivi je trebalo malo duže da shvati što sve može sa svojim servisom. Vjerojatno ni on nije bio svjestan kakvo oružje ima i trebalo mu je malo vremena da svoju igru prilagodi servisu. To je potrajalo, ali imao je Ivo i zapažene rezultate i prije i ne bih se usudio svrstati ga u grupu kasnijih početnika, odnosno igrača koji su kasno sazreli. Imao je krizu s 18, 19 godina, kad nije znao do kraja iskoristiti top na servisu i odličan forhend, ali definitivno se pronašao i godinama već igra na vrhunskom nivou. Tijekom karijere ozljede ga nisu previše mučile, motiva i volje mu nedostaje i zato traje koliko traje. Ali da je fenomen, to je točno.''

Karlović je u drugom kolu Indian Wellsa pobijedio Bornu Ćorića, 12. igrača svijeta i tenisača koji je 18 godina mlađi od Ive. Što je po vama presudilo u tom meču? 

''Ivo je čudo. Borna je u odličnoj formi, ovaj turnir mu paše, ali opet protiv Ive nije imao rješenje. Ćorić je svjetski talent, strašan potencijal, ali protiv Karlovića ima 0-3. Ivina igra mu ne odgovara, ali njegova igra ne odgovara mnogima'', kaže Krajan.

Znate li protiv kojeg tenisača Novak Đoković ima omjer 1-3 (dvije pobjede na ATP-u i jedna u kvalifikacijama Mastersa u Madridu 2005.)?

''Naravno. Protiv Karlovića. Nije Novak jedini koji ima komplekse protiv Ive, ha-ha. Nije lako igrati protiv Ive. Uvijek ovisiš o lopti, dvije, o tie-breaku, a užasno je teško igrati protiv takvog pritiska koji Ivo nameće. Čak i najboljima je muka kad vide da moraju na Ivu jer znaju da, ako izgube servis, da je set vjerojatno gotov.''

Više ste puta spomenuli servis Karlovića. Mnogi i danas tvrde da Ivo ima samo servis i ništa drugo. Kakav je vaš odgovor na to? 

''Ne bih se složio s tim tvrdnjama. Naravno, servis mu je najbolji na svijetu, ali pogledajte statistiku koliko ima osvojenih poena u izmjenama nakon servisa. Pogledajte mu forhend. Bekhend ne igra spin, ali mu je slice užasno neugodan i taj je udarac doveo gotovo do savršenstva. Igra na mreži mu je vrlo dobra, a na koncu, da ima samo servis, zar bi u karijeri ostvario ovakve rezultate?''

Posljednji meč za reprezentaciju Karlović je odigrao u nesretnom finalu Davis Cupa protiv Federica Delbonisa. Bio je to peti meč koji je Hrvatskoj mogao donijeti naslov. Ipak, to se nije dogodilo. Karlović nakon toga više nije zaigrao za Hrvatsku. Od ove sezone format Davis Cupa je drugačiji, neće se igrati tijekom cijele godine i postoji li mogućnost da Karlović ponovno dobije poziv?

''Na klupi reprezentacije sam od 2012.. Ivo je jedini meč za reprezentaciju odigrao protiv Delbonisa i znamo kako je to završilo. Godinama je odbijao igrati za reprezentaciju, a nakon što se Borna uoči finala ozlijedio, ipak je pristao pomoći. Nažalost, nije pomoglo. Atmosfera u reprezentaciji tada nije bila idealna, nije bilo nekih koji su nas doveli do finala i to je sigurno bio jedan od razloga poraza. Ipak, Ivi svaki čast. Pristao je prijeći preko nekih stvari, sve da bi pomogao reprezentaciji. Hvala mu na tome. Što se tiče njegovog eventualnog povratka u reprezentaciju, čisto sumnjam. Mislim da je meč protiv Argentine bio zadnji njegov meč za reprezentaciju. Kad dođe do Davis Cupa, naravno da bih volio imati najbolje igrače po rankingu, to se odnosi i na Ivu, ali kažem, mislim da je Ivo svoje već dao reprezentaciji."

Pročitajte više