"Karoglan zaslužuje postati dugoročno rješenje za Hajduk"

Foto: PIXSELL

HAJDUK i Dinamo odigrali su 1:1 na Poljudu u 14. kolu SuperSport HNL-a. Splitskom sastavu pripalo je prvo poluvrijeme, u kojem je Marko Livaja zabio gol, a Josip Vuković zamalo povećao prednost. No Dinamo je u tom trenutku obranom spasio Dominik Livaković. Zagrebački klub bio je bolji u drugom dijelu, kada je Bruno Petković iz kaznenog udarca postavio konačni rezultat.

Između dva vodeća kluba domaćeg prvenstva ostala je ista bodovna razlika. Dinamo je prvi s 35 bodova, a Hajduk drugi s osam manje. Utakmicu je iz Hajdukovog ugla za Index komentirao Dragan Blatnjak, nekadašnji igrač Hajduka, Zadra i Osijeka, koji je kao napadač Bijelih osvojio posljednju Hajdukovu titulu.

Čini li vam se da je Hajduk napredovao u odnosu na prethodna dva derbija u Superkupu i prvenstvu? 

Sigurno. Prvo poluvrijeme je ono što svi mi hajdukovci želimo, tako Hajduk treba izgledati. Hajduk neko vrijeme nije izgledao tako kvalitetno, rastrčano i poletno. Bilo je gušt gledati ekipu u prvom poluvremenu.

U drugom dijelu je vjerojatno došlo do energetskog pada jer u prvom su stvarno bili trkački fascinantni, blizu igraču, agresivni. Tih prvih 45 minuta su zalog za ubuduće, ali u derbiju je teško tako igrati svih 90 minuta.

Vidjelo se da te energije kasnije nije bilo, nije se stajalo blizu igrača i Dinamo, koji je kvalitetna ekipa, to je kaznio. Iako to nije došlo iz njihove razrađene akcije. Jednostavno, dogodila se neopreznost Eleza koji je loptu imao pod kontrolom, mogao ju je izbiti i riješiti to prije, ali došlo je do penala koji je po meni ispravan.

Šteta da Hajduk nije izdržao. Šteta i zbog nastavka prvenstva, bilo bi uzbudljivije za gledati da je Hajduk došao na četiri boda zaostatka, ali još ništa nije gotovo. Hajduk bi nakon jučerašnjeg prvog poluvremena trebao znati kako igrati dalje. 

U presingu se, barem u jednom dijelu utakmice, istaknuo trojac Livaja-Biuk-Sahiti. Nakon utakmice Karoglan je govorio o Livajinom razumijevanju obrane, a na utakmici se često može vidjeti kako suigračima prstom pokazuje kada i kamo krenuti u presing. Što mislite o toj njegovoj kvaliteti? 

To je Livaja. On nije samo kvalitetan igrač. On je i vođa ekipe. Istaknuo se u toj ulozi. Jučer je po tko zna koji put odigrao vrhunsku partiju, dobio puno duela, ponovno bio jak leđima, spuštao se po loptu. 

Vidi se da je produžena ruka trenera na terenu. Blagoslov je imati takvog igrača u Hajduku. Možemo se samo nadati da će ga zdravlje što dulje poslužiti. O njegovoj kvaliteti ne treba puno govoriti. On je pokazatelj mladima kako se treba boriti za klub. Potpuno se podređuje ekipi i nije mu problem spustiti se daleko od gola da bi kvalitetno odigrao loptu u nekoj akciji.

Kakvo je vaše mišljenje o Mislavu Karoglanu? Biste li ga voljeli vidjeti kao dugoročno rješenje na klupi? 

Smatram da je Karoglan jako talentiran mladi trener. Siguran sam da bi ljudi u Hajduku trebali razmisliti o njemu kao dugoročnom rješenju. Ja mu želim da to postane. Na jučerašnjoj utakmici je pokazao da je dobro skautirao Dinamo i pripremio utakmicu.

Pretpostavljam da će ostati na klupi i nakon Svjetskog prvenstva. Jedini problem Hajduka trenutno je kako u dobrom ritmu igrati svih 90 minuta. Siguran sam da će pod Karoglanom naći rješenje za to. Njegov potpis je jučer bio vidljiv. Želim mu svu sreću.

 

Pročitajte više