Karta za finale Wimbledona 71 tisuću kuna!

MURRAYMANIA je zaslužna za vrtoglavi let cijena karata iako All England Club jamči kako će progoniti prodavače sa crnog tržišta.

Ipak, šverc je moguć zahvaljujući eliti među posjetiteljima - onima koji imaju stalna mjesta na tribinama i javna je tajna da ih prodaju po navedenim ciframa (8.5 tisuća funti) koje bi u slučaju Murrayevog plasmana u finale mogla još i narasti.

Od 15 tisuća mjesta na Centralnom terenu, 2 tisuće i 300 pripada stalnim "nositeljima".

Glasnogovornik All England Cluba je ovako komentirao navedeni sukob interesa: "Zahvaljujući onima koji imaju stalna mjesta možemo ulaziti u projekte kao što je krov na Centralnom terenu. Zauzvrat, mislimo da je fer dopustiti im da trguju kartama ako to žele. Ali moram naglasiti da te karte u svakom slučaju završe u rukama fanatičnih zaljubljenika u tenis".

Astronomske zarade na stalnim kartama

AEC svakih pet godina prodaje stalne karte kako bi prikupio sredstva za kapitalne investicije. Posljednji krug je bio 2006. i na njemu je zarađeno fantastičnih 46 milijuna funti. Svaka petogodišnja karta košta 23.150 funti.

Za taj iznos kupac dobije po jednu kartu na Centralnom terenu za svaki dan turnira, ulaz u "lounge" gdje se druže sretnici sa stalnim kartama i naravno, mogućnost daljnje preprodaje karata.

Posebna je zanimljivost što Wimbledon potiče prodaju ovih karata na web stranicama pokrenutima kako bi ih se prodavalo na "bijelom tržištu".

"Fanatični teniski zaljubljenici" - najveći pušioničari

Ali agencije za prodaju karata uzimaju neželjene karte stalnih posjetitelja kako bi mogli izmusti fantastičan profit od teniskih fanatika. Tako Viagogo oglašava prodaju "Pravih karata za prave fanove" po "pravoj" cijeni od 8.460 funti. Getmein!.com je jučer oglasio prodaju karata za muško finale u nedjelju po cijeni od 5.5 tisuća funti, ali je već popodne izvjesio znak "Rasprodano".

Naravno da se takvo mešetarenje gadi istinskim "fanatičnim zaljubljenicima u tenis" koji su i sinoć cijelu noć bdjeli u famoznom redu za karte: "To nije pošteno, cijelu noć smo ovdje kako bi pokušali kupiti karte, a istovremeno se tako iznuđuje ogroman novac", citira Sun obožavatelja koji je kampirao pred ulazom u All England Club.

Na to opet službeni Wimbledon odgovara: "Trošimo stotine milijuna funti kako bi poboljšali infrastrukturu Wimbledona i ništa od toga nije na trošak poreznih obveznika".

A.K.
Foto: AFP

Pročitajte više