Kek bi uskoro mogao dobiti ponudu koju ne može odbiti

Foto: Guliver Image/Getty Images

MATJAŽ KEK sve se glasnije spominje kao povratnik na izborničku funkciju slovenske reprezentacije.

Slovenija je u subotu doživjela i treći uzastopni poraz u sklopu grupne faze Lige nacija. U prvom kolu izgubila je protiv Bugarske (1:2), a u drugoj rundi protiv Cipra (1:2). Negativnu seriju nastavila je u trećem kolu porazom protiv Norveške (0:1).

Izuzev utakmica u Ligi nacija, Slovenija je u 2018. godini pobijedila Crnu Goru (2:0) i izgubila u nadmetanju s Austrijom (0:3) i Bjelorusijom (0:2) u okviru prijateljskih mečeva. 

Aktualni izbornik Tomaž Kavčič zbog petog poraza u posljednjih šest utakmica pod sve je većim pritiskom javnosti. Nakon utakmice s Norveškom poručio je kako je svjestan situacije, ali i kako ne razmišlja o ostavci.

"Smiren sam. Odluke donose drugi. Pritisak, naravno, osjećam. Bilo bi čudno da ga nema", rekao je Tomaž Kavčič, čiji je izbornički mandat otpočeo u prosincu 2017. godine kada je naslijedio Srečka Kataneca koji je ostavku podnio zbog neplasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

U slučaju izglednog ispadanja iz treće jakosne skupine u sklopu Lige nacija, Tomaž Kavčič vjerojatno bi bio prisiljen na ostavku. U sljedećih mjesec dana pred Slovenijom su u okviru Lige nacija ogledi s Ciprom (16. 10.), Norveškom (16. 11.) i Bugarskom (19. 11.).

S obzirom na ozračje, većina Slovenaca zagovara povratak Matjaža Keka. Rijekin donedavni trener već je od 2007. do 2011. godine obnašao izborničku dužnost u slovenskoj reprezentaciji.

Kao najveći uspjeh izdvojen je plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Matjaž Kek u 49 utakmica ubilježio je po 20 pobjeda i 20 poraza i devet remija s 1,41 bodom osvojenim po utakmici.

Podsjetimo, u jučerašnjem opširnom intervjuu za Index, Kek je govorio i o svojoj budućnosti.

Sigurno je bilo raznih kontakata otkako ste dali otkaz. Tko vas je zvao?

Zovu neki ljudi, ti menadžeri koje ja uopće ne poznajem. Kažu ja sam taj i taj, a ja im odgovaram da im ne mogu pomoći jer ne znam tko su. Nikad nisam bio u tom menadžerskom miljeu i stvarno ne znam te ljude. Nemam menadžera i razgovaram izravno s ljudima iz kluba. Bilo je nekih kontakata, ali zasad najviše iz Azije. Oni, iskreno, barataju enormnim ciframa i ponudama. Na sreću, nisam u situaciji da moram letjeti za prvom dobrom ponudom tako da novac neće biti primaran kad ću tražiti novi posao. Nema tog lijeka koji će mene izliječiti od nogometa. Brzo ću se ja napuniti energijom i tražiti nove izazove. Dva dana nakon Gorice sam se uhvatio na terasi kako crtam neke treninge. "Matjaž, pa boga ti dragoga ni dva dana nisu prošla...". To sam si rekao. Neću tražiti neku novu Rijeku jer ona je jedna i jedina, ali bez nogometa ne mogu.

Biste li vodili Zvezdu ili Partizan?

Sa Zvezdom su me jednom povezivali, ali to nije imalo veze s realnošću. Moram priznati da ste me zatekli jer nisam o tome razmišljao. To su veliki klubovi koji su jako puno značili u prošlosti, ali ovako ću reći: Ne bih želio da nekom svojom nepromišljenom odlukom razočaram jako puno ljudi koji su mi omogućili nezaboravne godine na Kvarneru.

Pročitajte više