NBA

Kevin Durant nastavit će karijeru u jednom od ovih klubova

Foto: Profimedia

OTKAKO je Kevin Durant dan prije početka prijelaznog roka za slobodne igrače objavio da želi otići iz Brooklyn Netsa, cijela NBA liga ušla je u stanje pripravnosti za jedan od najvećih trejdova u povijesti košarke. Nikad prije nije bila u situaciji da je jedan od najboljih igrača na raspolaganju za trejd, a da nije blizu isteka ugovora.

LeBron James svaki put je mijenjao klubove kao slobodan igrač. Isto je do sada činio i Durant. Kawhi Leonard, Anthony Davis i mnogi drugi odlazili su godinu dana prije isteka ugovora jer su klubovi znali da će u protivnom ostati bez ikakve odštete...

No Durantu su ostale još čak četiri godine ugovora koji je produljio s Netsima prošle sezone, dok je u klubu još bio James Harden, a Kyrie Irving još nije bio ušao u sukob s upravom oko vlastitog produljenja. Shvativši da mu je prijatelj s kojim je prije tri godine došao vladati Brooklynom sada na odlasku, i Durant je poželio promjenu.

Netsi žele Durantu ispuniti želju, a ona glasi - Phoenix ili Miami

Za razliku od Irvinga, za kojeg se nisu željeli dugoročno vezati, Netsi su u dobrim odnosima s Durantom i spremni su mu ispuniti želju, pa čak se i potruditi da ga pošalju u neko od odredišta koje se ispunjavati barem većinu njegovih kriterija. I zbog toga bi se ideja o Durantovu odlasku mogla pretvoriti u sagu koja će trajati čitavo ljeto.

KD je kao preferirane destinacije naveo Phoenix i Miami, kako zbog konkurentnosti ekipe tako i zbog tople klime. No da bi ga poslali baš tamo, Netsi bi trebali potražiti pomoć još jednog ili dva kluba koja bi se uključila u trejd ili pak prethodno pronaći način da se riješe Bena Simmonsa čije prisustvo u kadru komplicira transfer.

Foto: Ben Simmons i Kevin Durant (Profimedia)

Simmons je, naime, dok je još bio u Philadelphiji, potpisao maksimalno produljenje ugovora kao njihov rookie. Klubovi ne smiju imati više od jednog takvog igrača ako mu baš oni nisu dali taj ugovor. To znači da, dok je Simmons u Netsima, oni ne mogu dovesti niz mladih zvijezda, kao što su Devin Booker i Bam Adebayo, koji bi bili najvažniji dio paketa koji odlazi iz Phoenixa, odnosno Miamija.

Ipak, Phoenix je prema kladionicama favorit za novo Durantovo odredište, a na drugom se mjestu, na užas Amerikanaca, nalaze Toronto Raptorsi, jer bi jedna od najvećih zvijezda mogla završiti u jedinom neameričkom NBA klubu. 

U kombinacijama su i New Orleans, Chicago, Portland, pa i Golden State Warriorsi, aktualni prvaci s kojima je već osvojio dva naslova pa ih napustio prije tri godine. U igru se žele uključiti i LA Lakersi, ali nitko ih ne shvaća ozbiljno.

Što se mora dogoditi da svi budu zadovoljni?

Naposljetku nije nemoguće da, zbog nemogućnosti pronalaženja idealnog trejda, i Durant i Irving ostanu Netsi još godinu dana i posljednji put pokušaju zajedno osvojiti prsten.

Idealan trejd zahtijeva da sve strane budu donekle zadovoljne - da Durantu i njegovom novom klubu i nakon razmjene ostane dovoljno kvalitetnih igrača da budu ozbiljni kandidati za naslov, da Netsi dobiju barem jednu mladu zvijezdu i niz budućih izbora na draftu te da razmijenjene plaće budu u okvirima pravila salary capa.

S obzirom na četiri preostale godine u Durantovu ugovoru, Netsi zaista imaju pravo tražiti kraljevstvo za svog superstara, a dodatno su ih ohrabrili Minnesota Timberwolvesi, koji su Uti za Rudyja Goberta dali pet igrača i čak četiri izbora prve runde drafta. A KD zasigurno vrijedi više.

Phoenix je jasan favorit

Sunsi su pretprošle sezone došli na dvije pobjede od NBA naslova, u kadru imaju vjerojatno najboljeg čistog razigravača u povijesti Chrisa Paula, fenomenalnog strijelca Devina Bookera te trenera Montyja Williamsa, s kojim je Durant razvio izvrstan odnos u Oklahoma Cityju i američkoj reprezentaciji. S Paulom (2012.) i Bookerom (2021.) osvojio je i olimpijsko zlato.

Foto: Devin Booker, Monty Williams i Chris Paul (Profimedia)

U bilo kojoj razmjeni s Netsima središnji bi dio bio centar Deandre Ayton, s kojim Sunsi ne žele produljiti nego mu traže destinaciju za "sign-and-trade". No ako Ayton ne želi u Netse ili Netsi ne žele Aytona, u razmjenu se mora uključiti treći klub koji bi udomio centra, a Netsima poslao neku drugu mladu zvijezdu.

Sunsi bi najvjerojatnije ostali i bez izvrsnog mladog defenzivca Mikala Bridgesa te Cama Johnsona, a razmjenu bi morali zasladiti i s nekoliko pickova drafta.

Kanadurant?

Toronto ne ispunjava Durantov kriterij o toplom vremenu, ali prema svemu ostalom djeluje kao druga najizglednija destinacija. "Da sam GM Netsa, prvo bih nazvao Toronto i raspitao za Scottieja Barnesa", rekao je ugledni ESPN-ov novinar Zach Lowe. No teško će se Raptorsi odreći rookieja godine, koji i sam ima potencijal superzvijezde, pa makar zauzvrat dobili Duranta.

No imaju Raptorsi još aduta u Pascalu Siakamu i OG-ju Anunobyju, uz niz talenata poput Garyja Trenta Jr. i Preciousa Achiuwe, koji bi uz tri ili četiri buduća picka mogli biti dovoljni da zaintrigiraju Netse i zadrže dovoljno jaku momčad da s Durantom postanu prvi favoriti Istoka.

Gazda Raptorsa Masai Ujiri prije četiri godine napravio je sličan potez i doveo Kawhija Leonarda, s kojim je Toronto u jedinoj zajedničkoj sezoni osvojio naslov. Ujiri glasi za jednog od najboljih operativaca u košarci i vjerojatno je jedini koji bi mogao pronaći način da sve strane budu zadovoljne. A Toronto neće biti zadovoljan ako ne zadrži 20-godišnjeg Barnesa jer računa da će s njim puno dulje konkurirati za vrh, samo ne tako skoro kao ako dovede 13 godina starijeg Duranta.

Foto: Masai Ujiri i rookie godine Scottie Barnes (Profimedia)

Bonus? Durant je odrastao kao navijač Raptorsa dok je za njih igrao Vince Carter i kao mladić govorio da bi jednog dana volio igrati za njih.

Miami ima ozbiljan problem

Durant bi u Miamiju želio igrati s Jimmyjem Butlerom, Kyleom Lowryjem i Bamom Adebayom, ali osim njih Heat nema puno toga za ponuditi Netsima. Osim toga, Adebayo zbog pravila vezanog za Simmonsa ni ne može u Netse, a Butler i Lowry su u tridesetima i nisu Brooklynu atraktivni dok gradi novu momčad za budućnost.

Zato bi Miami mogao Netsima poslati šestog igrača godine Tylera Herroa, šutera Duncana Robinsona i mladog Srbina Nikolu Jovića, kojeg je upravo izabrao u prvoj rundi drafta. Uz još ponekog igrača da se izjednače plaće i gomilu pickova, to i dalje nije ni približno najbolji paket koji Brooklyn može dobiti.

Pelicansi mogu ponuditi dobar paket, ali...

New Orleans Pelicansi su klub iz kojeg zvijezde bježe, o čemu svjedoče trejdovi Chrisa Paula i Anthonyja Davisa, kao i vječne glasine o nezadovoljstvu Ziona Williamsona. Zato je teško zamisliti da bi Durant želio tamo igrati, ali Pelicansi mogu Brooklynu dati da bira između Brandona Ingrama i CJ-a McColluma te ubaciti niz mladih igrača poput Dysona Danielsa i Jaysona Hayesa. 

S Durantom, zdravim Zionom, jednim od dvojca Ingram/McCollum i centrom Valanciunasom Pelicansi bi bili uistinu opasna momčad, a uz svoje raspolažu i pickovima LA Lakersa iz razmjene Anthonyja Davisa, kojima mogu zasladiti ponudu Netsima.

Hoće li se zaista vratiti u Warriorse?

Durant je već jednom šokirao svijet priključivši se Warriorsima nakon što su ostvarili rekordne 73 pobjede u sezoni. S njima je u tri godine osvojio dva naslova i izgubio finale protiv Toronta, a onda otišao u Brooklyn s Irvingom graditi vlastitu ostavštinu, budući da je opći dojam da su Warriorsi više trebali njemu nego on njima.

Foto: Durant je bio prvak s Warriorsima 2017. i 2018. (Profimedia)

Zato je zaista teško vjerovati da će se vratiti, iako Warriorsi zapravo imaju vrlo intrigantan paket za Netse - otkrića sezone Andrewa Wigginsa i Jordana Poolea, mladiće Kumingu i Wisemana te, naravno, izbore na draftu. Najveći je problem u tome što bi morali uključiti treću momčad jer je Wiggins jedan od igrača koji ne mogu u Brooklyn dok je Simmons tamo.

Zajedno s Irvingom u Lakerse?

Lakersi se kao moguće Durantovo odredište spominju samo zato što su Lakersi i zato što bi ga oni voljeli dovesti. I prije nego što će KD tražiti izlaz iz Netsa, pokušavali su (i još pokušavaju) dovesti Irvinga, a ako bi mogli dobiti i Duranta, to bi im bilo ostvarenje snova.

Lakersi bi jednostavno mogli poslati Russella Westbrooka i Anthonyja Davisa, što su po imenima daleko najjači igrali koje bi u bilo kojem trejdu mogli dobiti, ali Westbrookova vrijednost nikad nije bila niža, a i Davisovu su značajno srušile brojne ozljede. Ukratko, Netse takva ponuda ni najmanje ne zanima.

Još jedan pokušaj s Netsima

Na kraju, ako se potraga za trejdom rastegne na cijelo ljeto, Netsi, Durant i Irving bi se možda mogli dogovoriti da ipak ostanu još jednu godinu i posljednji put pokušaju zajedno doći do prstena. Irving ionako neće nikamo dok Netsi ne razmijene Duranta pa na temelju toga procijene što trebaju u zamjenu za njega.

Nakon toga Irving bi otišao kao slobodan igrač, ali Netsi bi i dalje mogli dobiti ogromnu vrijednost za Duranta kojem bi ostale još tri godine ugovora. A ako zaista i osvoje naslov, vjerojatno bi i dulje ostali na okupu. No takav se rasplet čini najmanje izglednim.

Pročitajte više