LIGE PETICE

Kina je izbrisala Ozila: Priča o stravičnim mučenjima i stotinama milijuna funti

Foto: EPA

MESUT OZIL, zvijezda Arsenala i muslimanski vjernik, na društvenim mrežama kritizirao je Kinu zbog državnog terora nad ujgurskim muslimanima, manjinskom zajednicom u toj zemlji. Njegov čin odmah je izazvao, kako je kineska komunistička partija poručila Arsenalu preko svog glasila, "ozbiljne posljedice".

Arsenal je izbačen iz Kine

Ubrzo nakon što je Ozil miroljubive ujgurske muslimane nazvao "ratnicima koji se opiru progonu" te kritizirao Kinu zbog onoga što im radi, a muslimane širom svijeta zato što na teror nad braćom i sestrama reagiraju šutnjom i nezainteresiranošću, kineska državna televizija CCTV s programa je maknula zakazani prijenos utakmice Ozilovog Arsenala i Manchester Cityja te umjesto njega pustila meč Wolvesa i Tottenhama. 

Ako se kineski bojkot Arsenala nastavi, to će za taj klub značiti ogromne gubitke. Zato su se Topnici odmah službeno ogradili od stavova njihovog igrača, uz poruku da je taj klub "uvijek bio apolitičan". Daleko veći gubitak, ako se Kina dodatno naljuti te proširi bojkot na ostale engleske klubove, pogodit će i Premier League, koja je Arsenalu i Ozilu ponudila tek "savjet".

Premier League i Vlada Velike Britanije zabrinuti su što se naljutio bogati kupac njihovog proizvoda

Značaj Premier League kao britanskog proizvoda od državnog značaja te njegovog plasmana na najveće tržište nadilazi nogomet pa su, kako piše BBC, ugledni britanski diplomati zabrinuti hoće li Ozilov istup narušiti odnose Ujedinjenog Kraljevstva i Kine. Ozil je tako ostao sam.

Kina je ukinula Ozilov službeni fan klub u toj zemlji, M10, koji je imao 30 tisuća registriranih članova. U tipično kineskoj osvetničkoj maniri Ozil je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta izbrisan s interneta. Njegovog imena i prezimena više nema na kineskoj tražilici Baidu. Njen osnivač ovako je komentirao brisanje Ozila: "Hobi pojedinca potpuno je nebitan u odnosu na zaštitu naših nacionalnih interesa". 

Ozil je izbrisan na kineskim tražilicama

Od vikenda Ozil ne postoji ni na kineskim društvenim mrežama Weibo i Douyin koje su izbrisale njegove službene profile. Prva od spomenutih, na kojoj Ozil ima četiri milijuna sljedbenika, jutros ga je ipak vratila, ali bez posta o teroru nad ujgurskim muslimanima. 

Ozila su kineske "ozbiljne posljedice" snašle jer je ukazao na istinu. Odvratnu i mučnu. UN je prošle godine potvrdio da Kina oko dva (od ukupno deset) milijuna svojih muslimanskih državljana sa zapada zemlje drži u koncentracijskim logorima, gdje su podvrgnuti fizičkom i psihičkom teroru kako bi se "preodgojili", odnosno odrekli svoje vjere i zatim je kritizirali. Muslimane Kina drži u strogo čuvanim kampovima iz kojih prema izvješćima svjetskih humanitarnih organizacija nema niti pokušaja bijega i to bez da se utamničenima sudi ili dok tamo čekaju proces.

Njegov grijeh je što je širio istinu o užasnoj torturi koju Kina provodi nad tamošnjim muslimanima

Ti kazamati služe isključivo njihovom lomljenju, u sklopu kojeg moraju učiti mandarinski kineski jezik, zaklinjati se na lojalnost predsjedniku Xi Jinpingu i naravno, odbaciti islam. Oni koji su pušteni nakon mučenja i "preodgoja svjedočili su o raznim oblicima torture kojima Kina izlaže muslimanske zatočenike u logorima, a njihove priče potvrđuju i službeni dokumenti koji su procurili. U njima se logore opisuje kao najstrože čuvane zatvore, u kojima "zatočenici dobivaju bodove na osnovu toga koliko uspješno izvode vlastitu ideološku transformaciju, učenje i trening".

Na Ozilovu objavu, koja je svijet zainteresirala za ujgurske muslimanske žrtve kineskog državnog terora, reagiralo je ministarstvo vanjskih poslova koje se obratilo njemačkoj nogometnoj zvijezdi turskih korijena:

Kina mu je ponudila mrkvu i batinu 

"Gospodin Ozil je zavaran fake newsom. Zato ga pozivamo da posjeti regiju Xinjiang. Bit će nam zadovoljstvo ugostiti ga da se uvjeri kako ništa od toga što je čuo nije istina. Ujgurski muslimani tamo su tek štićenici centara za dobrovoljni preodgoj u kojima uče kako se oduprijeti nasilnom vjerskom ekstremizmu."

I dok je ovdje Ozilu ponuđena kineska slatkorječiva mrkva, puno uvjerljivije i primjerenije totalitarnom režimu zvuči batina koju mu je pružio Global Times, list blizak Komunističkoj partiji Kine:

"Ozil je zbunjena osoba, neoprezna u zloupotrebi svog utjecaja, lako zapaljiva i voljna zapaliti ostale. Ozilov potez uništio je njegov imidž u Kini i imat će ozbiljne posljedice po Arsenal. Kineski narod jasno vidi da je ono što je Ozil izveo potez klauna. Ozilovi komentari nisu povrijedili samo njegove kineske obožavatelje, nego i osjećaje kineskog naroda u cjelini."

Pročitajte više