Ključ poraza je jasan. Ne možeš napraviti protiv ovakve Argentine samo osam prekršaja

HRVATSKA je u polufinalu Svjetskog prvenstva u Kataru izgubila 3:0 od Argentine. Tako je sada očekuje borba za treće mjesto, za koje će igrati u subotu od 16 sati protiv poraženog iz ogleda Francuske i Maroka. Hrvatska protiv Argentine jednostavno nije bila na potrebnoj razini i nije stvorila nijednu pravu priliku za pogodak. Poraz Hrvatske za Index je analizirao Matjaž Kek. 

Šteta, ali to je sport. U ovim trenucima treba biti velik i čestitati Argentini koja je bila bolja i zasluženo prošla u finale. Do penala za 1:0, Argentina nije postojala na terenu, a onda je jedna greška dovela do prvog gola, zatim se na nju nadovezala i druga i Argentina je već u prvih 45 minuta riješila utakmicu.

Ključ poraza je jasan. Ne možeš napraviti protiv ovakve Argentine samo osam prekršaja

Ključ poraza Hrvatske u tome je što je momčad Zlatka Dalića napravila samo osam prekršaja protiv momčadi čiji je glavni forte agresija. To je puno premalo. Argentina nije odigrala neku spektakularnu utakmicu, ali je pobijedila na račun agresije i energije. Hrvatska u tom segmentu nije bila na visini.

Previše je bilo ležernosti, previše grešaka u pas igri, da bi se mogla dobiti ekipa kao što je Argentina. Ipak, za Hrvatsku prvenstvo nije gotovo, u subotu je čeka utakmica za broncu i stručni stožer sad treba napraviti sve da smiri momčad i pripremi je za susret za treće mjesto. Biti treći na svijetu je velika stvar. 

Ovaj stručni stožer i igrači su puno toga prošli, puno lijepih i puno ružnih trenutaka. Bilo je tu puno sreće i puno razočaranja. Sve je to dio sporta i sad ne treba očajavati. Hrvatska je i dalje na prvenstvu. Kako u životu tako i u sportu, razočaranja su sastavni dio, i od toga ne treba bježati.

Dežurni kritičari sad jedva čekaju napasti Dalića

Međutim, koliko god ovaj poraz bio težak i bolan, sad sigurno nije vrijeme za dežurne kritičare koji vjerojatno jedva čekaju da napadnu igrače i Dalića. Nema potrebe za to jer je ovo jedan čudesan rezultat Hrvatske. Na kraju utakmice sam primijetio nešto zanimljivo, sreća Argentinaca je bila puno manja nego što je bila tuga hrvatskih igrača, a to samo po sebi dovoljno govori koliko je Hrvatskoj ovo značilo.

Nešto tako treba respektirati. Jasno mi je da u hrvatskom taboru sad vlada tuga i razočaranje, ali nema potrebe za tim, ovo je samo jedna utakmica i takve stvari se dogode.

Ipak, Hrvatska je bila premalo agresivna, previše se oslanjala na pas igru i ako ostavimo Messija po strani, opet ponavljam, Hrvatska nije mogla pobijediti ovako nabrijanu Argentinu sa samo osam napravljenih faulova. Argentina je s četiri vezna fantastično blokirala hrvatski vezni red i dobila je utakmicu upravo u segmentu u kojem je Hrvatska pobjeđivala.

To samo Messi može

Argentinci su u sredini pokupili sve odbijene lopte, bili su na svakoj lopti i sve pokušaje hrvatskih pasova su presjekli. Ne znam jesu li u pitanju bile ozljede, ali činjenica da je Dalić izvadio Modrića i Brozovića jasan je pokazatelj u kojem segmentu igre je Argentina odnijela pobjedu. Svi smo očekivali i nadali se Hrvatskoj u finalu, ali ovo nije ni drama ni katastrofa. Ovo je nogomet.

Messi je kod trećeg gola napravio nešto što samo on može. Onaj potez protiv možda i najboljeg stopera svijeta Joška Gvardiola je nešto što samo on može i vjerujem, kad ga gledam kako igra, da ćemo i dalje uživati u njegovim čarolijama, ali Argentina nije samo Leo Messi. De Paul je odigrao strašnu utakmicu, oba stopera su igrala fantastično i Argentina je zasluženo slavila, a Hrvatska joj treba čestitati. 

Pročitajte više