premiership

Klopp ga je doveo za siću, a brutalan napad Liverpoola učinit će još jačim

Foto: Francois Lenoir/Reuters

TAKUMI MINAMINO (24) novo je pojačanje Liverpoola.

Transfer koji je najavljen prošlog tjedna u četvrtak je službeno i potvrđen nakon što je Minamino prošao liječničke preglede i potpisao ugovor na četiri i pol godine. Liverpool je aktivirao Minaminovu otkupnu klauzulu vrijednu 8,5 milijuna eura i realizirao prvi zvučan transfer u Premier ligi ove sezone.

Red Bull Salzburg se tako nije ništa pitalo, a novac koji je Liverpool platio za mladog Japanca djeluje premalen za današnje nogometno tržište. Slično bi se Austrijancima moglo dogoditi i u slučaju Erlinga Brauta Halanda kojem otkupna klauzula iznosi "samo" 20 milijuna eura.

Međutim, valja podsjetiti da Liverpoolu nije prvi put da je uhvatio zvijezdu u nastanku. U 2013. doveli su Philippea Coutinha iz milanskog Intera za "samo" devet milijuna eura i to isto u siječanjskom prijelaznom roku. 

Liverpool ga je pratio nekoliko godina, Klopp ga zna još iz vremena dok je vodio Dortmund

Minamino je duže od pet godina bio na radaru Liverpoola. Jurgen Klopp zna za napadača iz Japana još dok je vodio Borussiju iz Dortmunda i kada je Minamino tek bio stigao u Europu, a impresionirao ga je ponovno ove sezone kad je Liverpool jedva pobijedio RB Salzburg 4:3 u Ligi prvaka.

Gomila klubova ove sezone interesirala se za donedavnog igrača Salzburga poslije sjajnih izdanja u Ligi prvaka, a Liverpool je na koncu pobijedio u utrci s Manchester Unitedom, Milanom, Mönchengladbachom, Schalkeom...

Ključ u ovom poslu, kao i svakom unazad nekoliko godina, bio je Michael Edwards. Riječ je o čovjeku koji je doveo gotovo cijelu momčad Liverpoola koja je prošle sezone vodila mrtvu utrku s Manchester Cityjem za titulu u Engleskoj i uzela Ligu prvaka. Pod njegovim vodstvom dovedeni su Mane, Matip, Salah, Wijnaldum, Robertson, Van Dijk, Fabinho, Alisson i drugi.

Sportski direktor Redsa uložio je velike napore u uvjeravanje Minamina da potpiše i preseli baš u Liverpool. Klub s Anfielda otkako ga vodi Klopp radi sjajne transfere. Igrači se dovode za točno zamišljene uloge u sustavu njemačkog stručnjaka koji se bazira na brzom i energičnom nogometu s puno trke, duela i posla bez lopte u nogama. Minamino je zbog svojih odlika gotovo pa savršen igrač za Kloppov sustav i mogao bi biti presudan u borbi za titulu koju Redsi čekaju već više od tri desetljeća.

Minamino se savršeno uklapa u Kloppovu taktičku postavku u Liverpoolu

Liverpool je ove sezone u posljednjoj trećini terena osvojio najviše posjeda lopte od svih premierligaških klubova. Kloppova mašina igra visoki, agresivni presing i voli osvajati lopte u suparničkoj polovici, što bliže protivničkom vrataru. U austrijskom prvenstvu ove sezone nije bilo napadača koji je osvojio više ničijih lopti od Minamina. Mladi Japanac kotira i najbolje po pitanju oduzetih lopti i otklonjenih opasnosti, a sve zbog svoje iznimne fizičke spremnosti i sposobnosti da trkom i energijom tjera protivnika na pogreške, a onda kad im oduzme loptu, i kažnjava ih. Bilo da namjesti gol suigraču, najčešće je to radio Halandu koji je nakupio dobar broj golova zahvaljujući Japancu, ili sam poentira. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Minamino je ove sezone u 22 nastupa ubilježio devet golova i čak 11 asistencija. Upravo Minamino i Hwang Hee-chan zadali su najviše problema Liverpoolu u porazu 4:3 u Ligi prvaka. Istina, Austrijanci su u oba navrata izgubili, ali spomenuti dvojac potpuno je nadigrao Liverpoolovu trojku Wijnaldum-Fabinho-Henderson u sredini terena.

Minamino će imati priliku učiti od najboljeg na svijetu, a Liverpool je u njemu dobio novog Firmina

Klopp je u Minaminu dobio polivalentnog igrača koji može igrati na sve tri pozicije u napadu. Najviše mu odgovara igrati po desnom krilu, ali njegova univerzalnost, brzina, agresivnost i tehnička nadarenost najveći su mu aduti. Kao takav poslužit će kao idealan učenik Robertu Firminu. Brazilac je u Kloppovu sustavu poznat po tome da igra kao povučena, odnosno lažna "devetka", često se spuštajući duboko, pa nekad i do centra, da bi primio loptu te kao mantinela poslužio za proigravanje svojih suigrača. Firmino to radi najbolje na svijetu.

Sličnu ulogu iza dvojice napadača Minamino imao je i u Salzburgu, zato ga je Klopp, između ostalog, i doveo.

Protivničkim braničima najteže je nositi se s takvim profilom napadača. Kada se igrač poput Firmina i Minamina zavuče između vezne i obrambene linije, povuče za sobom stopera ili beka, otvara se prostor u koji utrčavaju ostali napadači dok bekovi visokim pozicioniranjem omogućuju tu vrstu rizika. Tu u priču ulaze Salah i Mane čije vrline su upravo utrčavanje u otvoreni prostor i prepoznavanje takvih situacija na terenu. 

Salah i Mane obožavaju tip igrača kakav je mladi Japanac

Naprosto, Salah i Mane obožavaju takav tip igrača koji ih miksom svojih sposobnosti dovodi u čiste šanse za pogodak. Ovih godina imaju ga u Firminu, a sada su dobili i mlađu verziju njega tako da Liverpool, odnosno Klopp, za budućnost ne mora brinuti. Ona je osigurana. 

Minamino je u ukupno 136 nastupa u austrijskoj Bundesligi postigao 42 gola i ubilježio 20 asistencija. To znači da je i golgeterski nastrojen, pa u Liverpoolu može zaigrati i u vršku napada u 4-3-3 sustavu. Redsi su u subotu pobijedili Watford s 2:0, a Klopp je na teren poslao ekipu u formaciji 4-2-3-1, što također ide u korist talentiranom Japancu koji se savršeno uklapa u napadačku trojku, odnosno poziciju povučene špice iza Firmina, dok bi Salah i Mane bili klasična krila.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Minaminov dolazak mogao bi presuditi u utrci za naslov prvaka

Nijemac je dosad zapravo bio vrlo tanak u napadačkom dijelu rostera. Daniel Sturridge nikad nije bio ozbiljna opcija i napustio je klub bez odštete, mladi Rhian Brewster otišao je na posudbu, a Xherdanu Shaqiriju i Divocku Origiju treba netko tko će ih rasteretiti minutaže. Zato je dovođenje Minamina vrlo pametan potez kluba s Anfielda jer kraj sezone je još uvijek dalek, a raspored iznimno gust i ne ide u korist prvaku Europe. Minaminov dolazak mogao bi presuditi u utrci za naslov prvaka.

Uz sve to vrijedi dodati da je Klopp s Japancima imao sjajnu suradnju još iz vremena kad je vodio Borussiju. Tada je u nogometne visine vinuo Shinjija Kagawu, a sada se isto očekuje da napravi i s Minaminom.

Očekuje se da Minamino debitira početkom 2020. godine s obzirom na to da prijelazni rok počinje tek 2. siječnja pa do tada neće imati pravo nastupa.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više