LIGA PRVAKA

Klopp protiv braće Kovač: Roberta je potjerao, a Niki otkrivao trenerske tajne

Foto: EPA

IAKO JE tada već bio hrvatski izbornik, Niko Kovač bio je svjestan da je tek na početku trenerske karijere i da još ima puno za učiti.

Prije četiri godine tako je nazvao Jürgena Kloppa i pitao ga smije li doći promatrati njegove treninge u Borussiji. Klopp je pristao.

Znao je za Kovača, naravno, za njegova brata Roberta također. Zapravo, kad je 2008. stigao na klupu Dortmunda, jedan od prvih poteza mu je bio potjerati iskusnog hrvatskog stopera i otvoriti mjesto za tada 20-godišnjeg Matsa Hummelsa. 

Početak Borussijine transformacije u ovo što je danas

Bio je to početak Borussijine transformacije u ovo što je danas, mlada i energična momčad bez zvijezda, čiji su forte zajedništvo, momčadska igra i posloženost u sustav u koji se pažljivo uklapaju odabrani tipovi igrača.

Budući da je nekoliko godina kasnije Klopp s Borussijom osvojio dva bundesligaška naslova, njemački kup te igrao finale Lige prvaka, pokazalo se da je to bila dobra taktika.

Robert nije zamjerio, otišao je u Dinamo završiti igračku karijeru, a zatim se priključio bratovu stožeru u U-21 reprezentaciji. Od tada je uz njega, pa tako i sad u Bayernu. Večerašnji okršaj u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka bit će obojici prvi put da se kao treneri sastaju s Kloppom.

Usporedbe su neizbježne. Tako će biti kad god se pojavi mlad i talentiran trener u Njemačkoj i dok god netko od njih ne nadmaši Kloppa, kojeg mnogi smatraju najboljim njemačkim trenerom 21. stoljeća.

Bayern je odabrao Klinsmanna, a Klopp otišao u Dortmund

A Bayern ga je mogao imati i na svojoj klupi. Istog ljeta kad je Klopp preuzeo Borussiju, i Bayern je tražio trenera, no naposljetku se odlučio za Jürgena Klinsmanna, koji je potrajao samo deset mjeseci. Od tada je Bayern osam puta mijenjao trenera i ovog je ljeta konačno na red došao i čovjek koji je učio na treninzima najvećega klupskog rivala.

Kovaču će zato ova utakmica biti posebna. Uostalom, s tim rivalom, čije je današnje temelje udario baš Klopp, bori se za prevlast u Bundesligi. I unatoč lošem početku sezone i brojnim kritikama, Niko i Bayern su se oporavili i sad zaostaju samo tri boda za Borussijom nakon njena sinoćnjeg (k)iksa u Nürnbergu. Svjestan je toga i Klopp.

"Mislim da su ljudi prebrzo donosili zaključke o njima ove sezone. Oni koji su upali u tu zamku sad djeluju dosta glupo", rekao je Klopp uoči večerašnjeg okršaja.

Imao je "sreće" u ždrijebu jer je Liverpool izvukao protivnika kojeg njegov trener najbolje poznaje.

"Naravno da Bayern poznajem bolje nego sve ostale"

"Ne mogu pobjeći od činjenice da više znam o Bayernu nego ostatak konkurencije u Ligi prvaka. Bili su nam redovit suparnik u domaćim natjecanjima i u Ligi prvaka dok sam radio u Njemačkoj, a kako je to moja rodna zemlja, više pratim Bundesligu nego ostala prvenstva. Ne računajući Premier ligu, dakako.

Zbog toga, ne samo standardnih analiza, znam koliko je Bayern nevjerojatno moćan, kao momčad i kao klub. Bayern zna kako pobjeđivati, a to i čini", rekao je oprezni Klopp.

Jednaki izrazi poštovanja dolaze i s druge strane.

"Igramo protiv najtežeg mogućeg protivnika. Ako pogledate što je Liverpool radio u Ligi prvaka prošle sezone i što radi u Premier ligi ove sezone, moraš reći da je to najteži ždrijeb. I drugi su teški, ali tvrdim da će u našem okršaju u obje utakmice presuditi trenutačna forma", najavio je Niko Kovač.

Nijemac u Engleskoj protiv Hrvata u Njemačkoj. Obojica su atipični predstavnici svoje zemlje - jedan je Nijemac sa smislom za humor, drugi Hrvat s njemačkim mentalitetom. Možda su baš zbog te svoje atipičnosti i uspješni, koliko god uspješnost bila relativan pojam. Jer onaj tko ispadne u ovom okršaju sigurno neće moći reći da je imao uspješnu sezonu. Pogotovo Kovač jer Bayernu je već i domaća dupla kruna ono što se smatra "pod normalno". Klopp bi se već nekako opravdao donese li Redsima prvi naslov engleskog prvaka nakon 1990. godine.
 

Pročitajte više