Ljepotica godine na Anfieldu: Lovren izbacio Borussiju u sudačkoj nadoknadi

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEVJEROJATNU utakmicu odigrali su Liverpool i Borussia. Nakon velikog preokreta Liverpool je pobijedio 4:3 golom Dejana Lovrena u 91. minuti i s ukupnih 5:4 plasirao se u polufinale Europa lige.
 
Utakmica kvalitetnija i od okršaja u Ligi prvaka
 
Možda i je Europa liga slabije natjecanje od Lige prvaka, no teško da smo u posljednjih nekoliko godina gledali bolju utakmicu od ove koju su u uzvratu četvrtfinala ''Lige prvaka za siromašne'' odigrali Liverpool i Borussia.
 
Prva utakmica u Dortmundu bila je sjajna i vjerovali smo da će uzvrat na Anfieldu biti barem približno uzbudljivi i kvalitetan, no nitko nije mogao ni pomisliti da će se u Liverpoolu pisati povijest nogometa.
 
90 i nešto minuta partije na kultnom stadionu još kultnijeg engleskog kluba ponudilo je sve što nogomet uopće i može ponuditi – dramu, uzbuđenja, ritam, preokrete, sjajne akcije i prekrasne golove te fanatično navijanje s tribina.
 
Početak utakmice nagovještavao je samo jedno - debakl Liverpoola
 
Međutim, početak utakmice nije nagovještavao da ćemo svjedočiti nogometnom klasiku o kojem će se još zasigurno godinama pričati i koji će zauzeti svoje mjesto u nogometnoj povijesti, baš kao i ono ludo istanbulsko finale Lige prvaka 2005. (zanimljivo, i tada je Liverpool na kraju slavio).
 
Borussia je počela fantastično. Uzvratna utakmica četvrtfinala nije ni počela, a praktički je već bila riješena. Barem je tako izgledalo.  Redsi su se nadali da će nakon sjajnih 1:1 iz Dortmunda na svom Anfieldu eliminirati favoriziranu Borussiju, no gosti su šokirali Anfield u samo tri minute svojim najjačim oružjem - smrtonosno ubojitom tranzicijom.
 
Najprije je devetoj minuti Mkhitaryan u mrežu pospremio loptu, koju je Mignolet obranio Aubameyangu, a samo tri minute kasnije Gabonac je i sam zabio nakon maestralne kontre koju je povukao fantastični Marco Reus. Njemački je reprezentativac uzeo loptu Firminu na svojoj polovici, prošao kao šilo kroz teretni vezni red Liverpoola, a onda je uslijedio trenutak genijalnosti. Lopta koju je dodao prema Gaboncu nešto je savršeno, akcija za nogometne udžbenike i potez nogometnog genijalca.
 


  

Borussia je vratila Liverpool u igru

I onda, umjesto da nastavi mljeti grogiranog domaćina, Borussia staje i pušta Liverpool da se vrati u igru. Do poluvremena Redsi su imali nekoliko poluprilika preko raspoloženog i opasnog Origija, dok su gosti, uljuljkavši se u sigurnost goleme prednosti, sramežljivo tražili priliku iz kontri.
 
Ako je prvo poluvrijeme bilo fantastično, onda je nastavak bio čudesan. Origi već u 48. minuti zabija nakon krasne akcije veznog reda Liverpoola i još boljeg podvaljivanja Cana. Ipak, usprkos silnim naletima domaćih, Borussia ponovno u 57. minuti odlazi na naizgled nedostižnu prednost. Već smo toliko puta pisali kako je Mats Hummels igrač koji na poziciji stopera daje jednu drugu dimenziju, no ovo što je u tom trenutku napravio, bilo je za nakloniti se. Poput najplemenitijeg veznog igrača izbacio je Reusa, ovaj bježi Lovrenu i pogađa u suprotni kut.
 


 
Pola sata domaćih iz transa
 
Do kraja je ostalo još manje od pola sata, a Redsi su trebali čak tri gola kako bi prošli. U tim trenucima mnogi bi, i navijači i igrači, digli ruke od svega. No, takav mentalitet je nepoznanica na Anfieldu. Kultnim stadionom zaorilo se "You'll Never Walk Alone", a igrači Liverpoola posljednjih su pola sata odigrali u transu. Jer, kako drugačije objasniti ovo što se dogodilo?
 
Nakon odlične akcije i dvostrukog duplog pasa s 20 metara zabija Coutinho, a onda je Klopp stavio sve u napad. Igrači Borussije, tehnički nemjerljivo bolji od protivnika, nestali su sa travnjaka, potjerani strahom i fanatičnošću domaćina.
 
Vrlo brzo, već u 78. minuti, Liverpool je stigao do izjednačenja. Coutinho je izveo korner s lijeve strane, obrana i vratar Borussije Dortmund jako su loše reagirali, pustili su Sakha samog na tri metra da neometan produži nadu domaćima.
 
Lovrenov gol karijere za nogometnu povijest
 
I onda Dejan Lovren. Po desnoj su strani kombinirali Sturridge i Milner, koji je ubacio prema drugoj vratnici, gdje je Lovren nadskočio Ramosa i zabio najvažniji gol karijere za 4:3. 
 
Za polufinale Europa lige i za nogometnu povijest.
 
 
 

Pročitajte više