Klopp: Zamislite ovaj meč s plavim kartonom. Divlji zapad!

Foto: Profimedia

JURGEN KLOPP, trener Liverpoola, nakon što je njegova momčad pobijedila Burnley 3:1 u 24. kolu Premier League, komentirao je kako bi izgledalo da se utakmica igrala uz primjenu plavog kartona. "Zamliste ovu utakmicu s plavim kartonom! To bi bio Divlji zapad. Kartoni bi letjeli posvuda, a obje momčadi završile bi utakmicu s po sedam igrača."

Ovog tjedna je velike kontroverze izazvala inforomacijda da će se u nogomet uskoro uvesti plavi karton. Taj bi karton sudac utakmice pokazao u slučaju kada smatra da je igrač napravio prekršaj zbog kojeg bi trebao napustiti igru, ali ne do samog kraja utakmice. Taj prekršaj ipak nije za crveni karton. Plavim kartonom igrač bi dobio suspenziju iz igre u trajanju od deset minuta.

Plavi karton bi se davao u slučaju taktičkih prekršaja ili ako igrač uđe u veću raspravu sa sucem

Karton bi se davao u slučaju taktičkih prekršaja ili ako igrač uđe u veću raspravu sa sucem. Plavi bi karton ograničio broj zaustavljanja obećavajućih napada, smatraju u IFAB-u, tijelu za donošenje nogometnih pravila. Ova praksa isprobana je u nižim velškim ligama i donijela je odlične rezultate. Momčadi su prestale praviti "taktičke prekršaje", s ciljem zaustavljanja kontranapada protivnika.

IFAB već neko vrijeme radi na ovom projektu. Ono neće odmah biti implementirano u najjače lige svijeta, nego bi se krenulo od najnižih rangova, a suci bi se obrazovali za nove uvjete.

Pročitajte više