Klub koji je primjer kako se treba boriti protiv arapskih petrodolara

Foto: Profimedia

PSG je dva kola prije kraja osigurao novi naslov prvaka francuske lige. Iako titula još nije matematički potvrđena, 6 bodova prednosti uz gol-razliku +50, dok prvi konkurent ima +34, čini stvar jasnom. Parižani tako već dvije godine, točnije 72 kola u nizu, nisu pali ispod prvog mjesta, što je novi rekord.

Otkako je katarski novac počeo stizati u klub, konkretno od sezone 2012./13., PSG je osvojio 8 naslova prvaka, odnosno 9 ako mu već sada uračunamo i ovaj. No dva puta je bio šokiran; u sezoni 2016./17. kada je naslov osvojio Monaco i 2020./21. kada je to učinio Lille. Ove godine su umalo opet dopustili iznenađenje, a ono bi možda bilo i najveće jer je nadomak prvom mjestu bio Lens, koji se nakon 20 godina izbivanja vraća u Ligu prvaka.

Ne tako davno Lens je umalo ispao u treću ligu

Prije samo pet sezona Lens je bio u groznom položaju. Na samom početku kampanje u drugoj ligi nanizali su sedam uzastopnih poraza te pali na zadnje mjesto. Bio je to najgori ulazak u sezonu u njihovoj povijesti. U svojih 117 godina Lens nikad nije igrao treću ligu te bi za ovog bivšeg prvaka Francuske ispadanje bilo katastrofalno.

Tijekom sezone je na mjesto trenera sjeo Eric Sikora. Legendarni branič u Lensovom zlatnom dobu, kada su osvajali naslov prvaka države (1998.), Liga kup (1999.) i igrali polufinale Kupa UEFA-e (2000.), postao je pomoćni trener još 2005., a nakon toga je radio u mlađim kategorijama i s drugom ekipom.

Sikori je ovaj posao već bio poznat. U sezoni 2012./13. preuzeo je mjesto trenera nakon što je njihov tadašnji trener Jean-Louis Garcia u prvih 9 utakmica druge lige upisao tek jednu pobjedu. Lens je opstao u ligi, a povijest će se ponoviti i pet godina kasnije. Dok je Sikora drugi put spašavao klub od ispadanja, na njegovo mjesto trenera druge ekipe stigao je relativno nepoznati Franck Haise.

On nije imao neki trenerski pedigre. Vodio je jednu sezonu petoligaški Change, a nakon toga je radio u Lorientu, prvo kao trener druge ekipe, a kasnije kao pomoćni trener seniora. Iako se tada to nije znalo, na Haisea će se gledati kao na jedinu kariku koja je funkcionirala u Lorientu.

Naime, dok je on bio pomoćni trener, navodno se jako dobro radilo s mladim nogometašima, a klub je te sezone igrao polufinale kupa te je u ligi završio na 15. mjestu. Već u idućoj sezoni, kada je došao novi trener sa svojim osobljem, Lorient je ispao iz lige.

Klub dao povjerenje trenerskom anonimcu i pogodio

U sezoni 2018./19. na poziciju trenera stigao je Philippe Montanier, koji je iza sebe imao iskustvo rada u Nottingham Forestu, Rennesu i Real Sociedadu, a 2009. bio je proglašen najboljim trenerom druge lige kada je Boulogne prvi put u povijesti odveo u prvu ligu. Montanier je u prvoj sezoni s Lensom podigao nivo pa je kao petoplasirana momčad umalo ušao u prvu ligu putem doigravanja.

U idućoj sezoni Lens je izgledao još bolje te je pred zimsku pauzu bio na prvom mjestu. Kad se liga nastavila, u idućih 7 kola upisao je 2 poraza, 4 remija i tek jednu pobjedu. Iako su i dalje držali drugo mjesto koje bi ih direktno vodilo u viši rang, uprava je panično odlučila dati otkaz Montanieru, a na klupu postaviti Haisea.

Navijači kluba su podivljali zbog tog izbora smatrajući da ih čovjek koji praktički nema nikakvog iskustva u vođenju seniorske ekipe ne može odvesti u prvu ligu. Haise je u prve dvije utakmice upisao dvije pobjede, a nakon toga je pandemija koronavirusa prekinula natjecanje, čime je Lens kao drugoplasirana momčad postao prvoligaš.

S obzirom na budžet, uspjeh koji postižu je nevjerojatan

U posljednje dvije sezone Lens je oba puta došao do sedmog mjesta u ligi. Bio je to rezultat izvan svih očekivanja. Kao povratnici u Ligue 1 imali su drugi najniži budžet za plaće u ligi, dok su u prošloj sezoni skočili tek za jedno mjesto gore. Klub sa sedmim najvećim budžetom imao je čak tri puta veći budžet od Lensa.

Navijači su vjerovali da je to maksimum do kojeg klub može doći, no ova sezona pokazala je suprotno. U njoj se Lens popeo na listi kao 13. najbogatiji klub lige, a pritom drži drugo mjesto i gotovo je sigurno da će ondje i ostati.

Unatoč prodaji ključnih igrača u zadnjim sezonama, Lens je napravio čudo, a za to su najviše zaslužne dvije stvari - fantastičan rad u analizi i skautiranju igrača na tržištu i praćenje modernih taktičkih trendova.

Prijelazni rok ove sezone sjajno ocrtava prvu navedenu stvar. Lens je prodao Cheicka Doucourea u Crystal Palace, koji im je bio ključni igrač sredine terena, Jonathan Clauss je kao jedan od najproduktivnijih bekova lige otišao u Marseille, dok je prvi strijelac kluba Arnaud Kalimuendo vraćen u PSG nakon posudbe.

Analitički skauting igrača kao temelj rada

Ključne igrače koji su otišli moralo se zamijeniti, a Haise je detaljnom analizom klubova istog ili nižeg ranga tražio igrače koji se uklapaju u njegovu filozofiju. Stvorio je momčad koja igra progresivno i drži posjed te je u tome među najboljima u ligi, a u skladu s filozofijom nisu kupovali u afektu, već metodično. Tako je u klub iz Clermonta došao mladi Salis Abdul Samed za 5 milijuna eura.

Znajući da u ekipi ima igrača u veznoj liniji koji će biti kreator i višak u napadu, sjajnog Seka Fofanu koji je trenutno među najboljim veznjacima na svijetu po pitanju prijenosa lopte prema naprijed, tražio je onoga koji će u razvijanju napada biti nepogrešiv u dodavanju. Ispod radara našao je Sameda, koji je ove sezone u top 5 najpouzdanijih dodavača lige u sredini terena.

Zamjenu za Claussa, pak, nije pronašao, no tome je doskočio tako što je lijevog beka Przemyslava Frankowskog prebacio desno, dok je na lijevu stranu postavio Deivera Machada, igrača kojeg je doveo još prošle godine istom metodikom, no koji nije igrao zbog ozljede. Machado je možda i najslabiji pojedinac u prvih 11, no Frankowski funkcionira izuzetno u oba smjera.

Ne samo da je nadomjestio Kalimuendov odlazak već je pronašao i nadogradnju. Lois Openda je u Vitesseu, na posudbi iz Club Bruggea, zabio 28 golova u svim natjecanjima prošle sezone, a svoj doprinos instantno je dao i u Lensu. Trenutno je na 19 golova u ligi, što je 7 više od Kalimuenda prošle godine.

Navedeni igrači samo su primjer za ovu sezonu, no Haise to radi otkako je u Lensu. Pronalazi ili mlade igrače ili one na koje nitko ne obraća pozornost, a imaju neku supermoć u igri. Jonathan Gradit vukao se po drugoj ligi u Toursu te je ispao u drugu ligu s Caenom, da bi stigao u Lens 2019. S 30 godina sada je jedan od najpouzdanijih stopera Lensa, koji ima najbolju obranu lige.

Taktika po uzoru na Guardiolu

Uz skauting, Lensov taktički sustav također je na visokoj razini. Radi se o 3-4-3 formaciji koja često podsjeća na uspješne sustave koje su kroz sezonu koristili Guardiola, Xavi i Arteta u svojim klubovima.

Bekovi odlaze visoko pa Lens napada s pet igrača, zbog čega protivnici ne idu u agresivni presing, a široko pozicioniranje stopera stvara problem protivnicima jer ne uspijevaju pokriti toliko prostora s tih malo igrača koliko ih odlazi u presing. Uz to, često koriste jednog od srednjih veznih kao igrača koji ide visoko, a dvije desetke odlaze u širinu, čime se stvara brojčana nadmoć na krilima.

Ključno za Lens u ovom sustavu igre je to što je najbolja momčad lige s obzirom na uspješnost njegovih lopti poslanih u prostor. No ne samo da su najprecizniji u tom smislu već su i treći po broju takvih lopti i peti po broju onih koje završavaju udarcem na gol. Kreativni, prodorni, s velikim brojem igrača u završnici opasni su za sve klubove u ligi.

Obranu, pak, prilagođavaju protivniku. Viđali smo ih u visokom 5-2-3 bloku, gdje stoperi čuvaju sredinu terena i tako forsiraju protivnika da igra na krilo. Nakon toga šalju jednog igrača u presing na loptu dok ostali zatvaraju koridore dodavanja. Ako se moraju povući niže, njihov blok pretvara se u 5-3-2 s namjerom zatvaranja centralnog prostora, koji upravo oni traže u napadu.

Iako su primili najmanje golova u ligi, i dalje u nekim situacijama imaju problema s podjelom defenzivnih uloga na terenu. Njihova želja je gotovo uvijek pritisnuti protivnika čim osvoji loptu, što je suparnicima nekoliko puta omogućilo da dobrom tranzicijom probiju njihovu visoku liniju.

Ključni detalj uspjeha je ipak ono što PSG nema

S modernim i kvalitetnim taktičkim sustavom, jasnom filozofijom i izvanrednim analitičkim radom u skautiranju, Lens je klub koji bi trebao služiti kao primjer svima onima koji nemaju novca kao ostatak lige.

Praćenje taktičkih trendova i pronalaženje pravih ljudi u struci koji neće na prvi miris uspjeha skočiti na najsjajniju metu na tržištu, već na onu koja je klubu uistinu potrebna, put je koji ih je doveo do fenomenalnog uspjeha.

Ipak, u tom naizgled robotskom okruženju Haise je ipak unio ljudskost koja očito puno znači. Prošle je sezone na društvenim mrežama isplivao video u kojem suigrači burno slave poziv Claussa u francusku reprezentaciju dok on u suzama stoji između njih.

Pozitivna atmosfera u tom klubu djeluje zarazno, a takvom ju je u jednom intervjuu nazvao i Thierry Henry. Haise tada nije mogao vjerovati da nogometna ikona poput Henryja govori nešto toliko pozitivno o njemu i njegovoj momčadi te se veselio poput djeteta.

To zajedništvo i ljudska toplina koji okružuju klub, pored svih metrika i analitike, možda je ključni detalj u borbi s financijskim gigantima kao što je PSG. Uostalom, kad se jednom bude pričalo o ovoj sezoni, o PSG-u će se tek ukratko reći da je to bila još jedna njegova titula u nizu, dok će priča o Lensu ipak ostati legendarna.

Pročitajte više