NBA

Kobe je Jordana kopirao u svemu, pa i u teroriziranju suigrača. Ovo je bolan primjer

Foto: Getty Images

MOŽDA i najvažnije naslijeđe veličanstvene karijere Michaela Jordana bila je činjenica da su milijuni mlađih košarkaša željeli biti poput njega. Naravno, nikome to nije uspjelo, iako se Kobe Bryant uspio poprilično približiti Njegovom Veličanstvu.

Imao je iste poteze, isti mentalni sklop, isti ubilački nagon i želju za pobjedama, slične statistike, sličan broj naslov (pet u odnosnu na Jordanovih šest), ali i sličan odnos prema suigračima. U mlađim danima često ga je pitao za savjete, a Jordan mu je, prepoznavši valjda djelić sebe u njemu, spremno udovoljavao. Tako je Kobe naučio kako treba biti zahtjevan prema suigračima.

Jordan je, vidjeli smo to u Posljednjem plesu, znao biti seronja prema svojim kolegama, a Bryant ga je u tome vjerojatno i nadmašio. Primjer je priča Jeremyja Lina, koji je igrao jednu sezonu u LA Lakersima u završnoj fazi Kobeove karijere (2014./2015.), a ispričao ju je u podcastu Inside The Green Room današnjeg igrača Lakersa Dannyja Greena.

"Bio je ozlijeđen, 'out' do kraja sezone, pa se nije baš često pojavljivao, rehabilitirao se izvan momčadi. I onda odjedanput, nakon što ga tjednima nismo vidjeli, ušetao je u dvoranu prije početka treninga. Bilo je to dan prije završetka prijelaznog roka. Istezali smo se i zagrijavali, a on je ušao, odjeven u trenirku i s povojem preko ramena i sunčanim naočalama na glavi. Čim smo ga ugledali, svi smo se oduševili", započeo je Lin anegdotu, koja je vrlo brzo krenula u drugom smjeru.

"Carlos Boozer je povikao nešto u stilu: 'Kooob! Dobro je vidjeti te, brate, nismo te dugo vidjeli. Kako to da si danas navratio?' A on mu je, kamenog lica, odgovorio: 'Došao sam se oprostiti s nekima od vas propalica koje će sutra trejdati.' Nakon toga sjeo je za stol za kojim se upravlja semaforom u dvorani za trening, izmijenio nekoliko riječi s trenerom i otišao. Sjećam se da je jedan od suigrača rekao: 'Potpuno sam izgubio motivaciju za treniranje'", ispričao je Lin.

U prijevodu, Jordan je svojom tiranijom motivirao suigrače, pokojni Bryant ih je deprimirao. A što je najgore od svega, sutradan, posljednjeg dana prijelaznog roka, Lakersi nisu napravili niti jedan trejd i svi ti "propalice" ostali su Kobeovi suigrači.

Naravno, bilo je i drugih, puno pozitivnijih primjera Bryantova odnosa prema suigračima, ali ovo je već bilo u vrlo kasnoj fazi njegove karijere, u pretposljednjoj sezoni, kad se već pomirio sa sudbinom da neće osvojiti šesti naslov i dostići idola od kojeg je sve naučio.

Pročitajte više