Koje reprezentacije na Euru imaju najviše "stranaca"?

Foto: Hina

BRAĆA Xhaka, Taulant i Granit, danas su na suprotnim stranama. Taulant u prvom kolu skupine A Europskog prvenstva igra za Albaniju, zemlju svojih roditelja, a Granit za Švicarsku u kojoj je rođen.
 
Inače, Albanija je reprezentacija s najviše igrača koji nisu rođeni u zemlji za koju igraju. Albanci uz Taulanta imaju još 11 takvih igrača, a zanimljivo da ih najviše dolazi iz Švicarske - šestorica. 
 
Švicarci, pak, imaju "osam stranaca", iako tu ne spadaju igrači poput Granita jer su djeca doseljenika koja su rođena na tlu Švicarske. 
 
Između Albanija i Švicarske ugurali su se Wales, Irska i Portugal s po devet igrača koji nisu rođeni u tim zemljama. I dok su Walesova devetorica rođena u Engleskoj, kao i većina Iraca, Portugalci imaju Brazilce, Francuze, Nijemce, Afrikance...
 
Turska, prvi suparnik Hrvatske, ima osam nogometaša koji nisu rođeni u Turskoj, a čak šest ih stiže iz Njemačke (Balta, Sahin, Calhanoglu, Tosun, Sahan, Mal). 
 
Trojica hrvatskih reprezentativaca nisu rođena u Hrvatskoj: Vedran Ćorluka (BiH), Ivan Rakitić (Švicarska) i Mateo Kovačić (Austrija).
 
 
 
Njemačka, aktualni svjetski prvak, ima samo jednog "stranca" - Lukasa Podolskog rođenog u Poljskoj, kao i Engleska čiji je Raheem Sterling rođen na Jamajci.
 
Ukupno će na Euru nastupiti 84 igrača koja nisu rođena u zemljama za koje igraju, a svi kontinenti osim Australije imaju svoje predstavnike.
 

Pročitajte više