Rugali su im se da su seljačka liga. Sad im se smiješi čak 6 klubova u Ligi prvaka

Foto: Profimedia

"DOBAR posao, moji kolege seljaci", napisao je na Twitteru Mats Hummels prije tjedan dana, nakon prvih polufinalnih utakmica europskih kupova. Legendarni njemački branič to je sarkastično poručio svima, a njih je u nogometnom svijetu puno, koji se rugaju Bundesligi.

Nitko se više ne ruga njemačkim "seljacima"

Zbog dominacije Bayerna, što je razlog njene navodne dosade i činjenice da je u njoj dosta klubova iz manjih sredina, iz Engleske je hejteri nazivaju "Farmers league" ili seljačkom ligom, a ta podrugljiva kovanica proširila se globalno.

No u zadnje vrijeme utihnuli su smijeh i ruganje na račun Bundeslige. Hummels je ovo napisao prošlog tjedna, nakon što su "seljaci" iz Dortmunda, Münchena i Leverkusena u prvim utakmicama polufinala Lige prvaka i Europa lige redom pobijedili PSG, nezasluženo samo remizirali s Realom i uvjerljivo slavili kod Rome.  

Strelovit uzlet prezrenih. Bundesliga i Serie A vratile se na europski vrh

Zahvaljujući tome, ali i zato što njemački klubovi već godinama marljivo skupljaju bodove u europskim natjecanjima, Bundesliga je od iduće sezone sa Serie A, još jednom ligom koja je često predmet poruge, dobila dodatno, peto mjesto u Ligi prvaka.

Događa se ono što je donedavno bilo nezamislivo

Donedavno je bilo nezamislivo ono što se upravo događa - da je Italija druga, a Njemačka četvrta liga po uspješnosti u europskim kupovima. No Nijemci lako mogu preskočiti Španjolce na trećoj poziciji jer imaju jednog finalista i dva polufinalista europskih kupova, a Španjolci samo jednog. 

Ali to nije sve. Kao što se Talijani nisu zadovoljili time, nego do kraja sezone mogu doći do čak 6 klubova u Ligi prvaka, nakon sinoćnjeg senzacionalnog prolaska Borussije Dortmund, pobjedom i kod PSG-a i u uzvratu, isto se smiješi i Nijemcima. 

Šest njemačkih klubova u Ligi prvaka? Nije nerealno

Football Rankings, koji se bavi renkingom europskih klubova te projekcijama i permutacijama njihovih statusa u kontinentalnim natjecanjima, izračunao je da će iduće sezone u Ligi prvaka igrati i klub koji Bundesligu završi na 6. mjestu, ali pod uvjetom da Borussija Dortmund osvoji Ligu prvaka i sezonu u prvenstvu završi na petom mjestu.

To je ostvarivo. Borussia je dakle već u finalu LP-a, gdje će joj se večeras pridružiti ili Real ili Bayern, a dva kola prije kraja Bundeslige drži upravo peto mjesto te joj nitko ispod nje više ni teoretski ne može prići.   

S obzirom na to da Bundesliga ima 18 momčadi, a Njemačkoj je već sada zajamčeno 7 klubova u Europi iduće godine, i to pet u Ligi prvaka te po jedan u Europa ligi i Konferencijskoj ligi, ako dobije još jedno mjesto u Ligi prvaka, od ljeta bi u Europu igralo gotovo pola Bundeslige. 

 

Pročitajte više