Koje su mane grčkog vratara? Otkrio ih je bivši hrvatski reprezentativac

Foto: Getty Images/ Guliver Image

ČUVAO je vrata Osijek, Kamen Ingrada i bio povremeni član hrvatske reprezentacije. Mario Galinović osam je godina čuvao golove Panathinaikosa, Kavale i Kerkyre.

Vođen iskustvom s grčkim igračima, u razgovoru za stranicu HNL-a hrvatskim je reprezentativcima dao recept kako pobijediti Grke večeras (20:45).

Za početak se osvrnuo na njihova golmana Orestisa Karnezisa kojem hrvatski igrači ne bi smjeli dopustiti da se razbrani.

"Zajedno smo proveli četiri sezone u Ateni. Budući da nije ekspert za istrčavanje, na centaršut se uvijek može krenuti i reagirati bolje. Uvijek radije ostane na crti. Nije pretjerano visok, ali je veoma brz i eksplozivan. Mogao bi nam stvarati velike probleme i mislim da ga treba što prije svladati i bilo bi jako loše da ga se razbrani."

Galinović smatra da u grčkom nogometu nema nimalo ljepote i da Hrvati mogu pobijediti svaku reprezentaciju.

"Hrvatski majstori kadri su zapapriti svakome. A prvaci destrukcije Grci ne spadaju u eventualne iznimke. Što se tiče njihove igre, idu na ho-ruk i na rezultat. Nema u njih tehničkih finesa, sve je to bez ljepote."

Ipak treba biti oprezan u jednom segmentu u kojem su, kako Galinović kaže, Grci veoma vješti. U dvobojima ne biraju sredstva, a najjače sredstvo su im "psihološke igre" na terenu.

"Grci su lukavi u psihološkim igrama na terenu i izvan terena. Bezbroj puta sam se uvjerio kako uoči utakmice okreću pilu naopako ne bi li zbunili suparnika, stoga im baš ne vjerujem. Shvaćajmo ih uvjetno, oni su ratnici koji se bore svim sredstvima."


Jednu od najvećih prijetnji hrvatskom golu vidi u Konstantinosu Mitroglou.

"Odrastao je u Njemačkoj i ima dosta germanskih osobina. Počeo je u Borussiji Mönchengladbach, zatim u Olympiakosu koji ga je slao na nekoliko posudba. Jako se istakao u Benfici i Olympique Marseilleu. Jak je, otresit, dosadan, ali puca iz svih pozicija i zaslužuje pratnju. Iako je spor izvlači se na tehniku, a u šesnaestercima se snalazi poput ribe u vodi."

Od 2004. do 2012. Galinović je branio vrata triju grčkih klubova, Panathinaikosa, Kavale i Kerkyre. Danas trenira vratare praške Sparte s Talijanom Andreom Stramaccionijem.

Pročitajte više