DINAMO U BORBI ZA LIGU PRVAKA

Kolike su šanse Dinama za Ligu prvaka? Ovo su dvije najveće opasnosti

EPA

"VEĆ smo osigurali nastup u Europi na jesen, ali ne smijemo se na to oslanjati. Dobro je da imamo Europa ligu, ali sada idemo po Ligu prvaka. Takva prilika ne ukazuje se svaki dan", izjavio je uoči ključne utakmice s Dinamom u borbi za Ligu prvaka (sutra, 21 sat, Maksimir) Rosenborgov vratar Andre Hansen.

Njegova će momčad u dvomeču s Dinamom pokušati spasiti sezonu. Četvrta obrana naslova u nizu sada je već u sferi teorije jer je konkurencija na velikih deset bodova razlike, uz daleko bolju gol-razliku, samo 12 kola do kraja. Trenutno su na diobi četvrtog mjesta u ligi, ali zato u kvalifikacijskim utakmicama za Ligu prvaka doslovce melju. Zadnji put su bili na pragu Lige prvaka 2010. kada su ispali od Kopenhagena zbog gola u gostima, a sada će učiniti sve da se probiju u elitno društvo.  Kako igraju, tko su im ključni igrači i najvažnije, koliko su opasni za Dinamo?

Kako igra Rosenborg?

Početkom godine u klub je stigao novi trener Eirik Horneland koji je prethodno ostvario uspjeh s Haugesundom.  Rosenborg je ekipa koja je godinama bila vjerna formaciji 4-3-3, ali novi strateg u prvim se kolima novog prvenstva odlučio za neke druge varijante. Već i prije početka tih utakmica naišao je na žestoke kritike zbog toga što odustaje od provjereno dobitne formule, a nakon što je u prva tri kola osvojio samo jedan bod, nije mu preostalo ništa drugo nego da se vrati na 4-3-3. Koliko su loš početak i glasne kritike utjecale na njegov rad možda se najbolje vidi i iz trenutnog plasmana.

U svim europskim utakmicama Horneland je postavio formaciju 4-3-3, a ni protiv Dinama ne bi smjelo biti iznenađenja. U Rosenborgu pri izgradnji napada najviše koriste bekove koje šalju jako visoko i postavljaju maksimalno široko. Preko njih najčešće iznose loptu, oslanjajući se i na dodatnog veznjaka koji se spušta između stopera. Gotovo u pravilu izlaze preko lijevog beka i igraju na svojoj lijevoj strani jer su im tu najbolji pojedinci. Uspije li Dinamo zaključati desnu stranu svoje obrane, obavio je većinu posla.

Gdje su najjači?

Rijetkost je vidjeti da je lijevi bek najskuplji igrač u momčadi, no kod Rosenborga je upravo tako. Birger Meling svojim je igrama zadovoljio skaute Celtica te je vrlo izvjesno da će nakon utakmica protiv Dinama doći kao zamjena za Kierana Tierneya. Preko njegove strane ide većina lopti, gdje onda kombinira s Asenom ili Konradsenom u veznom redu, do lijevog krila Samuela Adegbenroa.

Krilni napadači Rosenborga su dva brza Nigerijca, Samuel Adegbenro i Babajide David Akintola. Iako je i Akintola vrlo neugodan, na Adegbenroa treba posebno obratiti pažnju. Prvo, zbog toga što će više sudjelovati u igri budući da je na lijevoj strani fokus većine napada. Drugo, ali nikako manje važno – Adegbenro je drugi najbolji dribler norveške lige, a uz to i dešnjak pa njegovi prodori prema šesnaestercu mogu biti itekako opasni.

Srednji napadač Soderlund koji se nalazi između Nigerijaca prvi je strijelac momčadi, ali u Dinamu se njega kao individualca ne bi trebali posebno bojati. O njemu puno govori i to da ima „titulu“ najboljeg strijelca momčadi sa samo pet golova u ligi ove sezone, što je dovoljno za tek 14. mjesto na ljestvici strijelaca cijele lige. Igrač kao što je Niklas Bendtner bio bi idealan centralni napadač u ovakvom sistemu, no on već duže nije zaigrao zbog raznoraznih nesuglasica s trenerom te je na izlaznim vratima kluba.

Čime mogu posebno ugroziti Dinamo?

U Rosenborgu su sigurno svjesni činjenice da bi bilo kakav otvoreniji pristup značio ne poraz, već debakl. Oni će nastojati da lopta što manje vremena bude u igri kako bi se onemogućilo uspostavljanje Dinamove kontinuirane dominacije. Da bi imali veće šanse, morat će svesti utakmice na mali broj golova, cjepkati igru što je više moguće, a u prekidima nisu nimalo bezopasni.

S obzirom na to da forsiraju krila koja  često idu do kraja terena prije nego što krenu prema sredini, rezultat je ogroman broj kornera, daleko veći od svih momčadi u norveškoj ligi. Usporedbe radi, prosjek kornera po ekipi po utakmici u ligi je malo ispod 5, Rosenborgovi prvi pratitelji su na 6, dok su oni na čak 7,5 kornera. Podsjećamo, ne radi se o Rosenborgu na kojeg smo godinama navikli, koji je dominantan u svojoj ligi pa je statistika dijelom i zbog toga takva, već o ekipi na diobi četvrtog mjesta. Ovakva statistika samo je rezultat forsiranja takvih situacija.

Izuzmemo li bekove Rosenborga koji sigurno neće biti na skoku, prosječna visina im je solidnih, ali za Dinamo ništa specijalnih 183 centimetra. Iako Dinamo načelno ni s prekidima ne bi smio imati problema, moraju računati na to da bi Rosenborg upravo tome mogao posvetiti najviše pažnje.

Ako su u prvenstvu tako loši, kako su razbili Maribor?

U taboru Rosenborga postali su svjesni da gube prvenstvo prije više od mjesec dana. Bodovna razlika stvorena u prvim kolima nije se smanjivala te su se potpuno okrenuli Ligi prvaka. Ključni igrači u prvenstvenim utakmicama su odmarali jer sada se ulaskom u Ligu prvaka spašava sezona.

Linfield nije bio konkurentan pa su ih ispratili sa 6-0, dok su protiv BATE-a „visjeli“ sve do 15 minuta prije kraja. Prikazali su dosta dobru igru u tom dvomeču, da bi u posljednjem pretkolu razbili Maribor s čak 6-2.

NK Maribor - Rosenborg BK Rezultati uživo

Slovenci su na svom terenu u prvom poluvremenu igrali vrlo dobro, toliko da Rosenborg nije zabilježio niti jedan udarac u okvir. Početkom drugog poluvremena Soderlund je iz slobodnog udarca s 30 metara raspalio po golu. Udarac na prvi pogled nije bio ništa posebno, tim više što je išao direktno u vratara, ali njegova reakcija bila je katastrofalna.

Samo 15-ak minuta kasnije stigao je gol nakon ubačaja iz prekida i tu se Maribor raspao. Do prvog gola sasvim su solidno odrađivali ono što su trebali, ali dvije neplanirane situacije su ih potpuno izbacile iz takta. Uzvrat na Lerkendalu bio je samo formalnost, Maribor se morao otvoriti, a onda ih je uništio Akintola preko desnog krila s dvije asistencije te su primili još jedan gol iz kornera.

Kolike su Dinamove šanse?

Trener Rosenborga Eirik Horneland već je imao priliku sučeliti se s Nenadom Bjelicom, u drugom pretkolu Europa lige prije dvije godine. Tada su bili u drugim ulogama, Horneland je još uvijek vodio Haugesund, dok je Bjelica bio na čelu Lecha iz Poznanja. Kad je u prvoj utakmici norveška momčad zabila za 3:0 samo 15-ak minuta prije kraja, činilo se da je sve riješeno, no Lech se vratio s dva pogotka.

Norvežani su popustili pred kraj i postali svjesni da su vjerojatno izbacili sami sebe, a uzvratu je, u skladu s očekivanjima, Lech pobijedio 2:0 i prošao dalje. Omjer šansi u tom okršaju bio je u korist Bjeličine momčadi otprilike koliko je i u ovom predstojećem s Rosenborgom. Prema kladionicama, Dinamo je favorit za prolaz s neznatno više od 60% šanse.

Bjelica ima kvalitetniju momčad u svakom aspektu te bi, s obzirom na važnost utakmice, ovo mogao biti lagan zalogaj za Dinamo. Najveći problem možda je upravo u takvim očekivanjima, kao i u tome što igrači Rosenborga polako shvaćaju da u idućoj sezoni gotovo sigurno neće imati novu šansu za ulazak u Ligu prvaka.

Pročitajte više