Koliko stvarno znate o najvećoj utakmici na svijetu?

Foto: Guliver Image/Getty Images, Index

U NEDJELJU će Real i Barcelona istrčati na travnjak Camp Noua (16:15 sati) i odigrati 239. El Clasico, jedan od najvećih svjetskih derbija. 

Boca i River, Racing i Independiente, Juve i Torino, Milan i Inter, PAO i Olympiakos, Liverpool i Everton, Tottenham i Arsenal, Celtic i Rangers - mitski su rivali čije su međusobne utakmice za navijače puno više od samog nogometa.

Međutim, nema većeg suparništva, antagonizma, pa i netrpeljivosti te mržnje u svijetu nogometa kao u utakmicama između Reala i Barcelone. Njihov animozitet odavno je prešao granice Katalonije i Kastilje i dobrano se zakopao na globalnoj razini među onima kojima je nogomet puno više od najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Zahvaljujući ponajprije golemom utjecaju medija, globalna popularnost tih nogometnih mastodonata u današnje doba duboko se infiltrirala u svijest i podsvijest ljubitelja nogometa pa danas klinci sve rjeđe navijaju za svoje, lokalne klubove nauštrb španjolskih superstarova. 

Sve se uglavnom svodi na rivalstvo između Barce i Reala, ili da budemo precizniji, između Messija i Ronalda. Tako je svugdje u svijetu.

Ipak, u ovom El Clasicu prvi put nakon 11 godina nećemo vidjeti ni Messija, ni Ronalda. Argentinac je u prošlom kolu La Lige protiv Seville slomio ruku, a Portugalac od ljeta stoluje u Torinu, gdje će ove sezone s Juventusom pokušati nastaviti monstruozni niz osvajanja titula.

Ipak, premda u sastavima neće biti dvojca koji je obilježio svjetski nogomet u posljednjih desetak godina, nema sumnje da će i ovaj El Clasico pružiti spektakl. Jer kad igraju Real i Barca, on je zajamčen.

I dok svi skupa željno iščekujemo početak utakmice nad utakmicama, za vas smo pripremili zanimljiv kviz s temom ''Koliko poznajete El Clasico i njegovu povijest''.
 

Pročitajte više