VREMEPLOV

Kolovoz 1997., mjesec života Dennisa Bergkampa

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMETNI navijači navikli su biti zadivljeni igračkim umijećem o kojem sami mogu samo sanjati. Prizor navijača koji bez daha, razrogačenih očiju i otvorenih usta prati akciju na terenu sličan je prizoru gledatelja koji prati mađioničara kako izvodi trikove. No malo je igrača koji su na isti način sposobni zadiviti svoje profesionalne kolege. Iluzija djeluje samo na one koji ne znaju kako se izvodi, za specijaliziranu nogometnu web stranicu These Football Times piše Will Sharp.

Dennis - čovjek zvani gol

Tehnika, kreativnost i vizija Dennisa Bergkampa, međutim, bila je bezgranična. Bergkamp je bio jedan od igrača koji je podjednako znao zavesti navijače i druge igrače. I voditelji i stručni komentatori jedva su pronalazili riječi kojima bi opisali svoje osjećaje dok su gledali sjajnog Nizozemca na djelu. Zato nimalo ne čudi što je u 50 godina prikazivanja emisije Match of the Day na BBC-ju samo jedan čovjek, ako pretpostavimo da je on samo čovjek, imao čast prigrabiti kompletno natjecanje za "Gol mjeseca" samo za sebe.

Coventry

Godina je 1997. Svašta se tih dana događalo u filmskoj, televizijskoj i glazbenoj industriji, ali jedino na što je vrijedilo obratiti pažnju bila je izvedba crnih kopački jednog nizozemskog nogometaša sklonog poetici na terenu. Bergkamp je željeno iščekivao svoju treću sezonu na sjeveru Londona, a Arsene Wenger upravo je započinjao drugu na Arsenalovoj klupi. Bergkamp je sezonu započeo u fantastičnoj formi. U prve dvije utakmice iskazao se i njegov suigrač u napadu Ian Wright. Prvo golom za bod u gostima kod Leeds Uniteda (1:1), a potom i u pobjedi protiv Coventryja na Highburyju (2:0). Drugi gol u toj utakmici Bergkampovo je djelo.

Southampton

Arsenal je 23. kolovoza putovao u goste Southamptonu. Kad je Bergkamp primio loptu na prsa samo koji metar od sredine terena, rezultat je bio izjednačen. Marc Overmars zabio je za vodstvo Arsenala, a Neil Maddison izjednačio. Nizozemac je smirio loptu, okrenuo se prema vratima i podigao glavu. Odmah je prepoznao da je najbolja opcija krenuti sam prema suparničkom golu. Pobjegao je dvojici Southamptonovih braniča i u punoj brzini se približio kaznenom prostoru. Kad mu se približio još jedan suparnički igrač, jednostavno je skrenuo udesno i promijenio smjer kretanja. Potom je desnom nogom poslao loptu u gol kraj padajućeg golmana.

Prije kraja utakmice, Bergkamp je još jednom zatresao mrežu. Išao je prema vratima s desnog krila i elegantno poslao loptu kraj Southamptonovog braniča Francisa Benalija. U očajničkom pokušaju da ga zaustavi, Benali je objema rukama zgrabio Arsenalovu desetku, kao da mu život ovisi o tome. Međutim, Bergkamp je ispod ledene vanjštine skrivao žestoku narav. I on se poslužio rukama, jednostavno je uklonio Benalija s puta i u sljedećem dodiru s loptom, na rubu kaznenog prostora, silovito pogodio mrežu. Arsenal je pobijedio 3:1 i Wengerova se momčad mogla posvetiti sljedećoj prepreci, Leicesteru na tadašnjem stadionu u Filbert Streetu. Ondje će se dogoditi trenutak za klasike Premier lige.

Leicester

Igralo se tek devet minuta kad je lopta nakon Arsenalova kornera došla do Bergkampa na rubu kaznenog prostora. Jednim je dodirom smirio loptu, okrenuo se prema vratima i fantastičnim udarcem, mješavinom preciznosti i snage, pogodio desni gornji ugao gola. Lopta je putovala najmanje 20 metara, a Leicesterov vratar Kasey Keller nije ni pokušao braniti.

Nakon nešto manje od sat vremena, Bergkamp je ponovno zabljesnuo. Ray Parlour poveo je Arsenalov protunapad i dodao do Patricka Vieire, koji je ubacio u sredinu do Nizozemca. Već prvim dodirom izbacio je iz igre sve suparničke braniče, a drugim dodirom poslao loptu prema mreži. Istrčali golman uspio je odbiti udarac, ali bilo je to dovoljno tek da lopta u visokom luku završi u vratima. Dva gola Bergkampa, 2:0 za Arsenal.

Iako je sve ukazivalo na osvajanje sva tri boda, Arsenal je padao prema završnici utakmice. Zbog nesporazuma Davida Seamana i Leeja Dixona, Emile Heskey postigao je prvi gol za domaćina. No brzo je uslijedilo i izjednačenje, a strijelac je bio Matt Elliott. Unatoč tome, ostalo je dovoljno vremena za još magije i još iznenađenja.

Izvanredno dodavanje Davida Platta završilo je usred kaznenog prostora na desnoj nozi Dennisa Bergkampa. Drugim dodirom prevario je Elliotta, trećim primirio loptu, a četvrtim zatresao mrežu iza Leicesterova vratara. Bio je to Bergkampov prvi hat-trick u Arsenalovu dresu. Savršeno. Međutim, Leicester je odbio priznati poraz. Steve Walsh glavom je u Arsenalovu mrežu skrenuo udarac iz kornera. Treći pogodak u sudačkoj nadoknadi. Na kraju je Leicester bio u euforiji, a Arsenal potišten unatoč veličanstvenim Bergkampovim golovima.

Danas znamo da Arsenalova velikodušnost u obrani toga dana nije bila presudna. Uskoro će londonska momčad otkloniti svoje boljke i nastaviti ispisivati povijest. Kad je nakon nekoliko dana televizijski voditelj Des Lynam naciji predstavio izbor od 10 golova, od kojih su mogli izabrati svoje kolovoške favorite, na zaslonima se pojavila uobičajena ponuda spektakularnih pogodaka.

Tri najljepša gola kolovoza bila su njegova

Bio je tu gol Benita Carbonea za Sheffield Wednesday u utakmici protiv Newcastlea, pa udarac Karl-Heinza Riedlea s 20 metara za pogodak njegova Liverpoola protiv Leeds Uniteda, te poluvolej Johna Beresforda iz daljine koji je završio u mreži iza vratara Aston Ville Marka Bosnicha. Međutim, prva tri mjesta pripala su istom čovjeku – Dennisu Bergkampu. Na trećem mjestu bio je prvi njegov gol protiv Southamptona. Drugo mjesto pripalo je njegovu drugom pogotku u gostima kod Leicestera, dok je treći gol iz te utakmice izglasan za najbolji ne samo tog mjeseca nego i cijele sezone.

Kao potvrdu Bergkampove dosljedne forme i dugoročnog doprinosa momčadi, kao da njegovo umijeće treba dodatno potvrđivati, napomenimo da je sezonu završio kao najbolji strijelac Arsenala te je londonski klub poveo do povijesne dvostruke krune u Premier ligi i FA kupu. Igračem godine proglasili su ga i Udruženje profesionalnih nogometaša (PFA) i Udruženje nogometnih novinara (PWA).

Iako se uz sve ostale nagrade i trofeje to možda i nije činilo posebno važno, Bergkampova tri gola na prva tri mjesta u konkurenciji za "Gol mjeseca" u kolovozu 1997. ušla su u legendu. Nijedan igrač nikad nije dobio takvo priznanje i ostavio takvo nasljeđe kao Dennis Bergkamp - stajati sasvim sam na pobjedničkom postolju bez dostojne konkurencije.

Pročitajte više