UEFA

Kolumnist Daily Maila: UEFA, jadne kukavice

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

UGLEDNI kolumnist engleskog Daily Maila Martin Samuel tvrdi da je UEFA propustila priliku izbaciti ruske klubove i reprezentacije iz svojih natjecanja te da oduzimanje finala Lige prvaka nipošto nije dovoljna sankcija Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Europsku je nogometnu organizaciju prozvao "jadnim kukavicama".

"To je najmanje što su mogli učiniti. Zaista najmanje. Minimum minimuma. A UEFA je oduzela jednu utakmicu Rusiji i mislila da je to dovoljno. Bez sankcija, bez posljedica. Nekoliko bojažljivih riječi o ljudskoj patnji, malo plesa oko logistike i to je bilo to. Njena izjava protegnula se na pet odlomaka. Ruska invazija u suverenu zemlju referirana je kao 'velika eskalacija sigurnosne situacije u Europi'. Jadno", napisao je Samuel u uvodu u svoju kolumnu.

Spartak u Europa ligi, reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama za SP

Istaknuo je kako ruski klub i dalje može osvojiti Europa ligu, muška reprezentacija se plasirati na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a ženska nastupiti na Europskom prvenstvu ovog ljeta, dok je utakmica europskog superkupa 2023. i dalje zakazana u Kazanju, dok se UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin nada da će se do tada stvari normalizirati.

Samuel je objasnio zašto teže sankcije ne bi trebalo smatrati nepravednima prema samim sportašima koji nisu učinili ništa loše niti pokazali ikakvu potporu invaziji Ukrajine.

"To je točno, ali to nije poanta. Kažnjavanje ruskog nogometa bilo bi u skladu sa sankcijama ruskim bankama ili najunosnijim granama gospodarstva... To je način da se naudi Vladimiru Putinu i njegovoj popularnosti, a sankcije su također dio rata, samo bez vojske."

Pročitajte više