CHAMPIONSHIP

Kombajn Clasico: Ludo rivalstvo ubojica prostitutki i incestnih obitelji

Foto: Getty Images/Guliver Image

U NEDJELJU u 17:30 na Etihadu će igrati Manchester City i Chelsea. Nije to preveliko rivalstvo, ali je u današnjem Premiershipu svakako jedna od najjačih utakmica.

Za dva tjedna igraju Manchester United i Liverpool, što se smatra jednim od najvećih derbija ne samo u Engleskoj nego i u svijetu. No, u nedjelju, šest i pol sati prije susreta na Etihadu igrat će se, prema nekim anketama, jedan od najvećih engleskih derbija.

Neće tu biti puno glamura. Nisu to ni Sunderland i Newcastle koji gaje najveću mržnju u engleskom nogometu, a nisu ni Tottenham i Arsenal, ljutiti suparnici iz londonskih četvrti. U 13 sati na Carrow Roadu igraju Norwich City i Ipswich Town u utakmici poznatoj kao East Anglian derbi, derbi star 117 godina u kojem se navijači ovih klubova ne podnose.

Zašto? Baš zato.

Norwich i Ipswich nisu iz istog grada u kojemu su navijači dvaju ili više klubova osuđeni na to da se međusobno susreću, druže pa čak i zajedno idu na utakmice. Nisu ni jako blizu kao Liverpool i Manchester United ili Sunderland i Newcastle u kojima je kakva-takva bliskost neizbježna. Udaljeni su 60 kilometara, a čine se kao dva odvojena svijeta.

Jednostavno, mrze se

“Ne viđaju se preko godine. Ne druže se, a u rijetko kojoj obitelji ćete naći navijače oba kluba. To se jednostavno ne događa. U Glasgowu će vam se lako dogoditi da vas, ako ste navijač Celtica, kući s utakmice vozi taksist navijač Rangersa i obrnuto. U Londonu postoje prijatelji koji su navijači Chelseaja, Arsenala ili Tottenhama, ali ovdje toga nema. Oni se ne druže i jedini trenuci kad se sreću su na jednom ili drugom stadionu. Jednostavno, mrze se”, napisao je Rob Hadgraft u knjizi Old Farm.

To je i jedan od naziva ovog derbija po uzoru na puno poznatiji Old Firm u Glasgowu. Drugo ime za susret Norwicha i Ipswicha je Combine (kombajn) Clasico. Asocijacija na farme i poljoprivredu nije slučajna. Norwich i Ipswich najveći su gradovi regija Norfolk i Suffolk i jedini su profesionalni klubovi u tim pokrajinama u regiji East Anglia. Dijele ih njive, farme i stočarska sela koja se protežu područjem između dvaju gradova.

Kad ne zovu jedni druge idiotima, papcima, seljačinama i ostalim pogrdnim imenima iz rukava se izvlači teška artiljerija. Navijači Norwicha u novije vrijeme zovu protivnike morbidnim nadimkom “ubojice prostitutki” pozivajući se na slučaj Stevea Wrighta, serijskog ubojice koji je 2006. godine ubio pet prostitutki za što služi doživotnu kaznu.

Navijači Ipswicha uzvratit će s “vi imate šest prstiju i ševite svoje sestre” aludirajući na izoliranost Norwicha. Taj grad smješten je u sredini pokrajine Norfolk, okružen je samo selima i, kako tvrde pristalice Ipswicha, potpuno je izoliran od ostatka civilizacije. Smatraju da su građani Norwicha osuđeni jedni na druge, a u nedostatku pripadnika suprotnog spola zavode svoje sestre, sestrične, braću i bratiće o čemu je bilo govora čak i u knjigama o Adrianu Moleu.

Loši klubovi, Ipswich nešto uspješniji

Što se samog nogometa tiče, nekih prevelikih razloga za rivalstvo nema, iako je Ipswich nedvojbeno veći klub. “Traktoraši” su bili prvaci Engleske 1962. godine, 1978. su osvojili FA Cup, a 1981. godine senzacionalno su otišli do kraja u Kupu UEFA-e.

Norwich je triput bio prvak, ali druge lige, a 1962. i 1985. osvojio je Liga kup. No, zadnjih dvadeset i više godina “Kanarinci” su puno uspješniji, a crno razdoblje za Ipswich počelo je prve sezone Premiershipa kad se umalo dogodilo, za njih, nezamislivo.

Protiv svake logike Norwich City je na Božić 1992. godine senzacionalno bio vodeća momčad Premiershipa. Naslađivali su se zeleno-žuti s Ipswichem koji je tavorio pri dnu da bi na kraju Norwich popustio i sezonu završio na svejedno odličnom 3. mjestu. Sljedeće sezone oboje su bili prosječni da bi 1995. zajedno ispali iz lige, Norwich kao 20., a Ipswich kao posljednji 22. na tablici.

Do danas je Norwich čak uspio jednom pasti i u treću ligu, ali je u još tri navrata igrao u Premiershipu, najduže od 2011. do 2014. godine. Traktoraši se nisu uspjeli vratiti u elitni razred, iako su triput bili dosta blizu. Godine 2004. i 2005. zaredom su ispadali u polufinalu doigravanja, što im se dogodilo i 2015. godine. Taj poraz bio je najbolniji jer ih je izbacio upravo Norwich koji je na kraju izborio plasman u Premiership.

Ove sezone situacija je posebno bolna za Town. Norwich je vodeća momčad Championshipa s 57 bodova koliko ih ima i Leeds, a Ipswich je uvjerljivo zadnji s osam bodova manje od zone spasa. Prva utakmica ove sezone završila je 1:1 u Ipswichu, a samo čudo će u nedjelju spasiti Traktoraše, odnosno Ubojice prostitutki od novog poraza. Derbi nisu dobili točno 10 godina, a gubili su u međuvremenu 5:1 i 4:1.

"Najotrovnija atmosfera"

Težak posao da izbjegne poraz u velikom derbiju imat će Ipswichev trener Paul Lambert koji je napravio nezamislivo. Nakon što je tri godine bio trener Norwicha preuzeo je njegovog najvećeg rivala. Veće izdaje u Norfolku nema.

“Osam godina sam bio igrač Celtica i znam osjećaj kad te pola jednog velikog grada mrzi, tako da mi ovo nije neki preveliki problem. Znam što me očekuje, ali ne tiče me se što njihovi navijači misle”, rekao je Lambert.

Njega se možda ne tiče, ali navijači Norwicha će ga sigurno dočekati na nož. Kao i njegove igrače. Kao i više od 2000 gostujućih navijača koliko ih se očekuje na Carrow Roadu. 

“To je najotrovnija atmosfera u kojoj sam ikada sudio. Ima tih utakmica za koje uvijek znaš da nose snažan naboj, ali ovo je nešto posebno. Igrači iz tunela istrčavaju kao da idu ring, a ne na igralište, a buka i atmosfera su nezamislive”, rekao je bivši engleski sudac Keith Hackett.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više