Kome treba Kup konfederacija?

PRVI pobjednik Kupa konfederacija odigranog 1992. godine bila je reprezentacija Argentine koja je u finalu svladala selekciju Saudijske Arabije 3:1. Na turniru su sudjelovale samo četiri momčadi, a uz spomenute dvije još su igrale reprezentacije SAD i Obale Bjelokosti.

Dvije godine kasnije na drugom Kupu konfederacija već je bilo 6 sudionica - Danska, Meksiko, Saudijska Arabija, Nigerija, Argentina i Japan. U finalu Danska je pobijedila Argentinu sa 2:0.

Od trećeg Kupa konfederacija na turniru sudjeluje 8 momčadi. Te 1997. godine za trofej su se natjecali: Australija, Brazil, Češka, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, UA Emirati i Urugvaj. U finalu Brazil je svladao momčad Australije sa 6:0.

Godine 1999. natjecali su se Meksiko, Saudijska Arabija, Bolivija, Brazil, Egipat, Novi Zeland, SAD i Njemačka, a finalni okršaj između Meksikanaca i Brazilaca završio je 4:3 u korist prvoimenovanih.

Naposljetku, 2001. sudionici Kupa konfederacija održanog u Japanu i Južnoj Koreji bili su Francuska, Brazil, Australija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Kamerun i Kanada, a u finalu je Francuska svladala Japan sa 1:0, dok je u susretu za 3. mjesto Australija porazila Brazil 1:0.

Od prvog Kupa konfederacija bilo je razvidno da taj turnir "ne sjeda" dobro najboljim igračima najboljih momčadi pojedinih kontinenata, jer su na nj dolazili premoreni poslije dugih i napornih prvenstvenih natjecanja i brojnih međunarodnih klupskih i reprezentativnih utakmica.

Jednostavno, kalendar je pretrpan, a velike igrače nesmiljeno "troše" i njihovi klubovi i njihovi reprezentativni izbornici. Zbog toga gotovo svi oni nastoje izbječi nastup na Kupu konfederacija i odmoriti se.

Kad 18. lipnja počne natjecanje za 6. Kup konfederacija bit ćemo svjedoci odsutnosti ponajboljih igrača iz nekih reprezentacija koje sudjeluju na turniru. Uostalom, brazilski je izbornik Carlos Alberto Parreira već prije desetak dana obznanio da na Kup konfederacija neće voditi Ronalda, Rivalda, Roberta Carlosa i Gilberta Silvu, jer im je trenutačno najpotrebniji odmor poslije duge sezone.

U momčadi Francuske neće biti Zinedinea Zidanea i Claudea Makelelea (Real Madrid), kojima još traje prvenstvena sezona u Španjolskoj, zatim Davida Trezegueta (Juventus), kojemu je potreban odmor, te Patricka Vieire i Emanuela Petita koji su ozlijeđeni.

Jamačno i ostali sudionici neće doći s najjačim postavama pa se postavlja pitanje: kome je potreban ovakav Kup konfederacija u ionako pretrpanom nogometnom kalendaru?

Pročitajte više