Korejci protiv Portugala idu na pobjedu, Švicarska i Čile za prolazak

NA RASPOREDU su posljednje utakmice drugog kola Svjetskog prvenstva. Portugal igra protiv Sjeverne Koreje, Švicarska protiv Čilea, a Španjolska protiv Hondurasa.

Nakon što je Brazil uvjerljivo slavio protiv Obale Bjelokosti i time došao do šest bodova, Portugal ima priliku pobjedom protiv Sjeverne Koreje napraviti velik korak prema prolasku u drugu fazu natjecanja.

Najveći konkurent u skupini bili su im Afrikanci koji sada s jednim bodom imaju šanse proći dalje jedino ako Portugalci kiksaju. Iako nitko ne vjeruje u takav scenarij, Sjeverna Koreja se protiv Brazila pokazala kao tvrd orah, a Dungini izabranici u posljednjim su minutama strepili za rezultat, no na kraju su ipak slavili sa 2:1.

Cristiano Ronaldo, Liedson, Deco i ostali protiv Bjelokošćana (0:0) nisu pokazali ništa, uostalom, kao ni mnogi favoriti u prvom kolu. Protiv Korejaca neće igrati Deco zbog ozljede, ali očekuje se napad Portugalaca od prve minute.

"Morat ćemo u drugoj utakmici igrati s više rizika jer nam treba pobjeda. Ne možemo si priuštiti igru kao u prvoj utakmici", najavio je izbornik Queiroz.

"Portugalci su jedni od potencijalnih pobjednika. Otvorili smo prvenstvo protiv jedne od najvećih momčadi na svijetu, pa smo sada pod manjim pritiskom. Imamo šanse pobijediti", nada se korejski napadač Jong Tae Se.



Švicarce 67 minuta dijeli od rekorda

Drugu utakmicu dana igraju Švicarska i Čile, momčadi koje su u prvom kolu upisale pobjede protiv Španjolske, odnosno Hondurasa. Izbornici Hitzfeld i Bielsa borit će se danas za nova tri boda koja bi jednoj momčadi mogla osigurati prolazak u drugu fazu.

Bodovi su potrebniji Čileu jer ih u zadnjoj utakmici očekuje upravo Španjolska, pa se očekuje napadački nogomet. To će odgovarati Švicarcima čija je obrana uspjela zaustaviti, po mnogima, najbolji napadački tandem na svijetu, Davida Villu i Fernanda Torresa, a Iniestu, Silvu i Xavija učinili su bezopasnima. Bude li obrana na čelu sa Senderosom i Zieglerom dobro odradila svoj posao, očekuje se da Nkufo, Barnetta i Derdiyok budu nešto konkretniji nego u prvoj utakmici kada su mogli zabiti još barem dva gola.

Čileanci su došli do povijesne pobjede protiv Hondurasa nakon 48 godina, ali sada žele više. "Nitko neće pamtiti ovu pobjedu ako ne prođemo skupinu", rekao je nakon prve utakmice izbornik Bielsa.

Najviše se očekuje od agilnog napadača Suaza koji bi trebao biti najjače čileansko oružje. Protiv Hondurasa nije igrao zbog ozljede, ali od njega se očekuje da prekine švicarski niz bez primljenog gola na svjetskim prvenstvima koji traje 484 minute. Izdrže li još 67 minuta, oborit će talijanski rekord.

Honduras će napasti Španjolce jer nema što izgubiti

Europski prvak Španjolska doživio je šok u prvoj utakmici izgubivši od Švicarske. Protiv Hondurasa Španjolska ima ne samo imperativ pobjede, nego mora pokazati zašto joj cijeli svijet pripisuje status prvog favorita natjecanja.


Izbornik Del Bosque morat će posebno motivirati svoje igrače jer bi novom lošom predstavom mogli ugroziti prolazak skupine i doživjeti debakl, kao protiv SAD-a u polufinalu Kupa konfederacija prije godinu dana. U jedinoj utakmici s Hondurasom Španjolci su remizirali 1:1 1982. u prvoj utakmici u skupini.

Honduras nakon poraza u prvoj utakmici ne očekuje previše protiv velikih Španjolaca, ali neće se predati. Najveća je zvijezda Wilson Palacios koji ima zadatak organizirati igru srednjoameričke momčadi.

"Imamo kvalitetne igrače i trebali bismo to iskoristiti. Tražili smo i od trenera da igramo ofenzivnije, s više igrača prema naprijed, ali pod uvjetom da ne izgubimo čvrstinu u obrani", rekao je Sergio Mendoza, honduraski bek.

Honduras nema što izgubiti i baš zato mogu biti pogubni za Del Bosquea i njegove zvijezde. Krenu li agresivnije u napad i zatresu li Casillasovu mrežu, Španjolci će se naći u velikim problemima, pogotovo ako im napad bude sterilan kao u prvom kolu.

Pročitajte više