HRVATSKA KOŠARKA

Košarkaš odbio BiH jer želi igrati za Hrvatsku. Doznajemo kad bi mogao debitirati

Foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov/ABA liga

DO NEDJELJE je taj 20-godišnjak bio potpuno anoniman u široj hrvatskoj javnosti, a onda je dvaput u dva dana izazvao interes. Onaj manji tako što je odigrao utakmicu karijere, a zatim i puno veći odlukom da se stavi na raspolaganje hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. 

Karlo Matković rođen je u Livnu i igrao je za mlađe selekcije BiH. Dio razvoja proveo je u zagrebačkoj Cedeviti, a sada već drugu sezonu igra u Srbiji, u rasadniku talenata Megi.

Foto: Mega Basket/Dragana Stjepanović/ABA liga

Matkovića se već godinama smatra jednim od najvećih talenata u regiji, ali nije se javno izjašnjavao za koga želi igrati kao senior. Sve dok u utorak izbornik BiH Vedran Bosnić to nije objavio umjesto njega.

"Karlo Matković želi igrati za hrvatsku reprezentaciju i on neće biti na okupljanju", poručio je objavljujući popis igrača za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023.

U nedjelju odigrao utakmicu karijere

Taj bi 208 cm visoki centar očito debitirao za reprezentaciju BiH na utakmicama protiv Češke i Bugarske krajem mjeseca da je prihvatio poziv, a zaslužio ga je sve boljim igrama za Megu. 

U nedjelju je u pobjedi 87:81 protiv jake Budućnosti odigrao najbolju utakmicu seniorske karijere postigavši 26 poena i ostvarivši 12 skokova, pet asistencija, dvije ukradene lopte i jednu blokadu te uz vrlo efikasan šut 11/15. U sedam utakmica u ABA ligi ove sezone ima prosjeke od 13.1 poena i 6.7 skokova.

Foto: FIBA

Matkovićeva odluka svakako je dobra vijest za hrvatsku košarku, iako se radi o igraču na visokim pozicijama, za koje u idealnim okolnostima konkuriraju NBA igrači Zubac i Šarić, povratnici u Europu Žižić i Bender, talentirani Prkačin, veterani Bilan, Planinić i Šakić... No u budućnosti bi mogao izrasti u pravu zvijezdu i vrlo važnog igrača hrvatske reprezentacije, a koristan bi bio već u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Neće još debitirati za Hrvatsku

No Matković sasvim sigurno neće zaigrati za Hrvatsku u prvom kvalifikacijskom prozoru, u kojem 25. studenog dočekuje Sloveniju u Zagrebu, a tri dana kasnije gostuje u Finskoj. U sljedećem prozoru, krajem veljače, Hrvatsku očekuju dvije utakmice sa Švedskom, a u lipnju, na kraju kvalifikacija, gostovanje u Sloveniji i domaći susret s Fincima.

Izbornik Veljko Mršić svoj će popis objaviti početkom sljedećeg tjedna, a na njemu Matkovića neće biti jer on još nema pravo nastupa za Hrvatsku. Naime, Matković je 2018. igrao za juniorsku reprezentaciju BiH na Europskom U-18 prvenstvu, a prema aktualnim pravilima, košarkaško državljanstvo ne može promijeniti prije 21. rođendana.

Matković će 21 godinu napuniti 30. ožujka sljedeće godine, nešto više od mjesec dana nakon drugog kvalifikacijskog prozora, što znači da može debitirati tek 30. lipnja u Sloveniji u 5. kolu.

FIBA zna tolerirati promjenu u godini 21. rođendana

No Index doznaje da postoji mogućnost da Matković zaigra i u drugom prozoru, protiv Šveđana. S obzirom na to da ga izbornik BiH nije na silu stavljao na popis, ne čini se da će tamošnji Savez stvarati probleme igraču kojeg ionako nakon ožujka neće moći zadržati. Čak i u slučaju spora, njega može riješiti glavni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis potpisivanjem dokumenta o promjeni košarkaškog državljanstva. FIBA ponekad dopušta zaobilaženje tog pravila u kalendarskoj godini u kojoj igrač slavi 21. rođendan. 

Foto: ABA liga/Marin Sušić

Matković je s hrvatskim izbornikom surađivao u Cedeviti dok je ona još egzistirala u Zagrebu, a Mršić je bio sportski direktor. No kada se Cedevita odselila u Ljubljanu, Matković još nije bio na razini za prvu momčad, a trebao je jaču konkurenciju za razvoj od novooformljene Cedevite Junior, koja je morala početi kao niželigaš.

Zato je učinio razborit potez za tu fazu karijere i prešao u Megu, srpski klub superagenta Miška Ražnatovića, idealno mjesto za razvoj bez rezultatskog pritiska, koji je europskoj i NBA košarci dao brojne igrače, među kojima i Nikolu Jokića.

Pročitajte više