Košarkaši upisali prvu pobjedu na Eurobasketu do 20 godina

NAKON katastrofalnog poraza od mlade košarkaške reprezentacije Francuske, Hrvati su u drugoj utakmici skupine B Europskog košarkaškog prvenstva do 20 godina savladali Latviju sa 60:58.

Mladi hrvatski košarkaši uspjeli su se oporaviti od debakla koji su doživjeli dan ranije kada su Francuzima u 40 minuta igre ubacili samo 33 poena. Žrtva prve pobjede naših košarkaša bila je Latvija, no opet je postotak šuta bio problematičan.

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu i odvojila se u prvoj četvrtini koja je završila 18:11 u korist naših. Da stvar bude bolja u drugoj smo tu prednost i povećali pa se na odmor otišlo sa 10 koševa prednosti (35:25). Međutim, treća dionica podsjetila je na jučerašnje izdanje protiv Francuske kada hrvatski košarkaši nisu ništa uspjevali pogoditi, te su ubacili samo 10 poena. Sva sreća pa se ni Latvija nije raspucala (16) pa je ostala zaliha od četiri poena za posljednju četvrtinu.

U posljednjoj četvrtini Hrvatska je upala u velike probleme nakon što su polovično koristili svaki odlazak na liniju slobodnog bacanja. Latvija se malo pomalo primicala da bi 13 sekundi prije kraja imala napad, pri rezultatu 60:58, za produžetak ili pobjedu. Srećom Osins nije bio precizan i Hrvatska je upisala prvu pobjedu na Europskom prvenstvu do 20 godina. Najefikasniji u našim redovima bio je Ivan Buva s 13 postignutih peona, dok je kod Latvije Janis Antrops postigao 19.

Utakmicu je presudila bolja klupa hrvatskih košarkaša koja je ubacila 33 poena, dok je latvijska ubacila tek 7.

U drugom susretu naše skupine Francuska je deklasirala Švedsku reultatom 79:55 čime je praktički osigurala prolazak u drugu fazu natjecanja s maksimalnim brojem bodova, jer je teško za očekivati da će izgubiti od Latvije s velikom koš razlikom. Hrvatsku sutra (subota) očekuje utakmica protiv Švedske koja je i dalje bez pobjede.

 

EP košarkaša, U20, skupina B, 2. kolo:

Hrvatska - Latvija 60:58

Francuska - Švedska 79:55

Poredak: 1. Francuska 2:0, 2. Hrvatska 1:1, 3. Latvija 1:1, 4. Švedska 0:2

Pročitajte više