Košarkaški klubovi prijete istupanjem iz lige

POSTOJI mogućnost da Zagrebačka pivovara neće produljiti sponzorski ugovor s Hrvatskim košarkaškim savezom i ostati sponzor Prve lige. To će značiti da će klubovi ostati bez 40.000 kuna, koliko je svaki dobio od tog ugovora.

Večernji list precizira da su se troškovi povećali za osam posto. Samo kotizacija i članarina za to što je klub dio Prve lige iznose više od 200.000 kuna. Troškovi za suce iznose 3200 kuna po utakmici, što uz 120 posto poreza iznosi do 7000 kuna! A moraju se plaćati: Ured lige, i to 63.000 kuna po sezoni, povjerenici, registracija za svakog igrača, razne kazne, te najapsurdnije - 4000 kuna mjesečno za pripreme reprezentacije! Samo četiri vodeća kluba daju reprezentativce, a što je s ostalima?

Udruga prvoligaša odavno je izgubila bilo kakav utjecaj u HKS-u, danas gotovo i ne postoji, ali se ipak nekolicina klubova složila da će, ne poduzme li se nešto, napustiti Prvu ligu! Sva ta davanja još će, kažu, nekako podmiriti, ali onda im neće ostati ništa za igrače. A uz takve troškove baš i nije neka navala drugoligaša da popune mjesta...

U Udruzi tvrde da HKS promovira materijalne standarde koji su vezani uz puno kvalitetnije natjecanje od Prve lige, te da mora pokazati interes za usklađivanje realnog s mogućim. Konkretan je prijedlog da se reduciraju stavke koje ne odražavaju shvaćanje realnosti klupske košarke u Hrvatskoj, poput mjesečne članarine, troškova sudaca, povjerenika..., da se plan troškova linearno smanji za 20 posto u odnosu na prošlu sezonu, te da, ne bude li sponzora lige, troškove natjecanja ravnopravno podijele klubovi i HKS.

Kako stvari stoje, hrvatsko košarkaško prvenstvo moglo bi doživjeti još svega nekoliko izdanja. Naslov prvaka ionako donosi samo prestiž, mali klubovi grcaju, a velikima je to samo nepotrebno opterećenje. To su već puno puta rekli i čelnici Cibone.

Pročitajte više