Košarkaško SP juniora: Hrvatska osvojila broncu!

U DVOBOJU za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu košarkaša do 19 godina u Novom Zelandu Hrvatska je pobijedila Australiju 87:81, te se okitila brončanom medaljom.

Time je ova generacija košarkaša, rođenih 1990. godine i kasnije, potvrdila i popravila lanjski uspjeh iz Grčke, kada su također uzeli broncu na Europskom prvenstvu.

Momci trenera Borisa Kurtovića uzvratili su Australcima za poraz u skupini, jedini koji je Hrvatska pretrpjela u prethodnoj fazi natjecanja. U izjednačenom su dvoboju većim dijelom vodili kontrolirajući utakmicu te tako upisali sedmu pobjedu u devetoj utakmici u Aucklandu.

Hrvate je ponovno predvodio tercet Prostran-Delaš-Zubčić. Najbolji je bio Toni Prostran s 21 košem, sedam skokova, četirima asistencijama i dvjema oduzetim loptama. Mario Delaš dodao je 28 koševa i pet skokova uz četiri izgubljene lopte, dok je Tomislav Zubčić ubacio 16 poena uz šest skokova, dvije asistencije, tri osvojene i tri izgubljene lopte.

Kod Australaca je s 15 koševa i šest skokova najbolji bio Mitchell Young.

Za razliku od dvoboja u skupinama, koji su Australci dobili 79:74, Kurtovićevi su igrači ovaj put kontrolirali defenzivni skok i agresivnijom igrom došli do više šuteva u napadu.

Mala zemlja, velika pobjeda

Naš najbolji strijelac Mario Delaš, drugi strijelac turnira sa više od 20 koševa po utakmici, odličnim je igrama na sebe skrenuo pozornost europskih klubova, a neki strani mediji predviđaju da će u skoroj budućnosti doći u NBA ligu. Za njega je veliki interes pokazao i španjolski Bilbao, ali prema riječima njegovog menadžera, još nije bilo službenih ponuda.

"Jako sam sretan što smo pobijedili. Ovo je nevjerojatno. Mala smo zemlja i nitko nije očekivao da ćemo biti tako dobri. Australci su odlični dečki i hvala im na svemu. Tijekom cijelog turnira mogli smo s njima razgovarati o bilo čemu. Košarku igraju vrlo čvrsto, ali izvan terena su potpuno drugačiji", kaže Delaš i dodaje:

"Došli smo osvojiti medalju, ali nisam očekivao navijače. Želim im zahvaliti jer su bili ogroman dio svega toga."

Sjajna statistika hrvatskih košarkaša

Gledajući statističke kolone na netom završenom Svjetskom košarkaškom prvenstvu juniora, u Novom Zelandu, Hrvat Mario Delaš bio je ponajbolji igrač prvenstva.

U kategoriji strijelaca rolu najboljeg je ponio Portorikanac Michael Rosario koji je prosječno postizao 24 poena po utakmici, no odmah iza njega je Mario Delaš sa 20 poena. Slijedi kazahstanski igrač Aleksandr Tjutjunik sa 19.4 poena. Hrvatska je jedina reprezentacija koja ima dvojicu igrača među šest najboljih strijelaca prvenstva.

Naime, na šestom se mjestu nalazi Toni Prostran sa prosjekom od 17.8 poena.

Najbolji skakač je Angolac Miguel Kiala sa čak 13.6 skokova po ogledu, dok je iza njega Iranac Arsalan Kazemi sa 12.2, dok je najbolji hrvatski skakač Tomislav Zubčić na sedmom mjestu, sa prosjekom od 7.9 skokova po utakmici.

I u toj domeni je Mario Delaš među petnaest najboljih. Na četrnaestom mjestu s prosjekom od 7 skokova.

Delaš je i među najboljim blokerima prvenstva. Ostvarivao je 1.4 blokadu po utakmici što ga je smjestilo na ukupno šesto mjesto.

Hrvatska ima i jednog pobjednika po kategorijama. Toni Prostran je najbolji asistent Svjetskog prvenstva sa prosjekom od 5.3 dodavanja po ogledu, dok je na drugom mjestu Portorikanac Jiovanny Fontan sa 5 asistencija po utakmici.

Svjetsko košarkaško prvenstvo U19, utakmica za treće mjesto:

Hrvatska – Australija 87:81

Za peto mjesto:

Argentina – Portoriko 92:70

Za 7. mjesto:

Kanada – Francuska 82:74

Finale:

SAD - Grčka

Pročitajte više